İhbar tazminatının paraya çevrilmesi
Merhaba eşim yaklaşık 4 yıl 3 ay dır havalimanında çalışıyor ve ihalenin kaybedilmesinden dolayı çıkışları verilecek. Bugün ihbar tazminatını imzaladı ve işyeri günlük 2 saatmi yoksa 14 gün olarakmı kullanıcaklarını sormuşlar. Yalnız şöyle bir durum varki şirket kapanana kadar bazı departmanlardaki personel azlığından dolayı 14 günü paraya çevirebilecekleri tarzında bir cümle söylemişler. İhbarname imzalatıldıktan sonra paraya çevrilebiliyormu ve paraya çevrildiği taktirde ihbarda yazan 14 günün parasınımı yani yaklaşık 350 ytl yoksa ihbar tazminatının tamamınımı ödemek zorunda olurlar.
Cevap: İhbar tazminatının paraya çevrilmesi
Karışık anlatmışsınız.
Eşinize sözleşme feshedileceği ve ihbar süresinin başladığı bildirilmiş.İhbar süres içinde kullanabileceği iş arama iznine ilişkin ücretin ödenebileceği belirtilmiş.Doğru mu anlamışım?
Bildirimli fesih yapıldığında günlük 2 saat iş arama izni kullandırılması zorunludur.Kullandırılmayan izin süresi için %50 arttırılmış saat ücreti ile ödeme yapılır.
İhbar süresi başlatılmış ise, ihbar tazminatı ödenmesine gerek kalmaz.
Dolayısıyla anlatımınıza göre, yapılan işlemde bir hata yok.
Cevap: İhbar tazminatının paraya çevrilmesi
yani normal tazminatı örneğin 2 milyar tutuyorsa bunudegılde 14 günlük toplam nekadar tutuyorsa günlüğü mesela 25 ytl ise onun 2 katı yanı 50 ytl yatıcak değilmi normalde odeyeceklerı tazminatı ödemek zorunda değiller
Ben şu mantıkta düsünüyordum ihbar tazminatında o iki saat iş bulmak için veriliyor dolayısıyla çalıştırarak bu haklarını elinden almıs oluyorlar dolayısıyla 4 yıllık tutacak olan tazminatı odemek zorundalar dıye dusunuyordum ama anladıgım kadarıyla bunu toplam 8 haftalık vericekleri izinler toplandıgında 14 gün yapıyor dolayısıyla işyerı sadece o 14 günün ücretini 2 katını verıcekler umarım doğru anlamısımdır