Yenilenen kat malikleri yasasına göre oy birliği,çokluğuyla alınacak kararlar
Bir apartman dairesinin giriş katında oturmaktayım ve arka bahçeye yatak odama cepheli büyük bir çardak yapıldı.Aradaki mesafe 2 metreden az.Bu yapının yatak odama denk gelmesinden dolayı yapılmasına karşı çıktım ve başka bir alana alınmasını talep ettim ama kabul edilmedi ve yeri değişmedi.Bildiğim kadarıyla ortak alanlarda yapılacak her hangi bir işlemde oy birliği şartı aranıyordu ama yapılan değişikliklerden sonra herkesin arsa payı oranında ve çoğunluğun kararı geçerli diyorlar.Tüm araştırmalarıma rağmen bu son değişikliklere göre bu konuda açıklayıcı yada kesin bir karar bulamadım.Bu yapı için hala oy birliği şartı geçerlimidir yoksa çoğunluğun kararımı geçerlidir.Çoğunluk kararı geçerli olsa bile bu çardağın yatak odama bakmasından dolayı hala kanunen itiraz etme hakkım varmıdır.Yardımlarınız için teşekkür eder saygılarımı sunarım.
Cevap: Yenilenen kat malikleri yasasına göre oy birliği,çokluğuyla alınacak kararlar
Karara karşı Sulh hukuk mahkemesinde dava açabilirsiniz. Davalılar ise tüm kat malikleridir.
Yeni kat mülkiyeti kanunu : https://www.hukuki.net/hukuk/index.php?article=2442
Cevap: Yenilenen kat malikleri yasasına göre oy birliği,çokluğuyla alınacak kararlar
KMK...MADDE 42 - Kat malikleri, anagayrimenkulün ortak yerlerinde kendi başlarına bir değişiklik yapamazlar; ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarıyacak bütün yenilik ve ilâveler, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır.
Dava açamanın bir şey getireceğini düşünmüyorum, söz konusu yerin ortak kullanım alanı olması bu yerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarıyacak bütün yenilik ve ilâve kapsamına da çardak girdiği için kat maliklerini yarısından fazlasının metrekarelerinin de %50 yi geçmesi halinde onay vermeleri yetecektir. Sizin için çok zarar verici bir durum söz konusu olduğunu, bu durumdan zarar gördüğünüzü ispatlayabilecekseniz( gece geç saatlere kadar oturulup gürültü yapılması durumu, hırsızlığı kolaylaştıracak bir durum oluşması vb.) durum başka.