Savunma Talep Etmeden İşten Çıkarma
Merhabalar;
Özel bir şirkette Uzman Müşteri Temsilcisi ve Yardımcı Eğitmen olarak görev yapmaktaydım. Birkaç gün önce çalışanlarımızdan birinin işyerinde kullandığımız bilgisayar programları aracılığıyla kendine haksız kazanç sağlaması sonucu tüm çalışanların hesapları incelemeden geçirildi ve benim hesabımda hatalı olarak kayıt altına alınan 2 adet veri bulundu. Bunun sonucu olarak şirket sözleşmemi benden savunma dahi istemeden tek taraflı olarak tazminatsız feshetti.
Hesabımda bulunan işlemlerin kesinlikle haksız kazanç sağlamayacağı ve maddi bir değeri olmadığı herkes tarafından açıkca bilindiği halde bana ön yargı ile yaklaşarak sadece üstlerimin bana olan kötü yargısı ile bu karar alındı.
Yapılan hatalı işlemin muhatabı olan Türk Havayolları ile e-posta aracılığıyla iletişime geçerek hatanın düzeltilmesini talep etmiştim. Ancak e-posta için kullandığımız program postaları kayıt altına almadığı için bunu kanıt olarak gösteremiyorum. Ancak tüm iş arkadaşlarım ve bazı yöneticilerim bu durumun kendisine haksız kazanç sağlayan diğer personelin durumundan çok farklı olduğunu bilmekte.
Ve fesh kararı bana bildirilmeden ( savunma bile istenmedi ) alındığı için fazlasıyla maddi ve manevi olarak mağdur olmuş durumdayım.
Fesh gerekçesi olarak kullanılan madde " Görevi kötüye kullanma. " ancak yapılan işlemin hiç bir maddi ve manevi fayda sağlamadığı açık olarak görülmekte.
Bu durum karşısında İşe İade davası açabilir miyim? İşe giriş tarihim 10.01.2009 ve fesh tarihi de 20.07.2009 sanırım 6 ayı doldurduğum için bu davaya hakkım var.
Son sorum da dava açmaya gerek duyulmadan bu fesh kararının bozulması gibi bir durum olabilir mi?
Ekleme: Fesh nedeni olarak gösterilen " 4857 sayılı İş Kanunu`nun 25. Maddesinde belirtilen işverenin güvenin kötüye kullanma, hırsızlık yapma, işverenin meslek sırlarını ortaya atma ve yine 25. Madde de bulunan işçinin yapmak görevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi...." bu kararda belirtilen hırsızlık yapma ( maddi ve manevi olarak hiç bir getirisi bulunmayan bir işlem ) , işverenin meslek sırlarını ortaya atma ( kullanılan program işveren firmanın değil 3. bir şirketin programı, dolayısıyla yapılan hatalı işlem işveren firmanın değil 3. şirketin meslek sırlarını ilgilendirebilir ki meslek sırlarını ifşa gibi bir durum gerçekleşmedi ) , son olarak belirtilen yapmakla yükümlü olduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmemesi ( daha önce tarafıma verilen herhangi bir uyarı bulunmamakta, dolayısıyla geçersiz olması gerekli ) şeklindedir.
Karşılaştığım durumun tamamen kişisel nedenlerce alınmış olduğu açık ve net olarak görülmekte. Bu kararı veren grupta ki çalışanlar tarafından işyerinde kısa sürede göstermiş olduğum yüksek başarı nedeniyle nefrete varan duygusal tepkiler almaktaydım. Kişisel tavırları nedeniyle böyle bir karar aldıkları aşikar olan insanlar için elimden ne gelebilir ?Daha önce başıma böyle bir olay gelmediği için açıkcası ne yapacağını bilemez bir haldeyim ve fazlasıyla mağdur olmuş durumdayım.
Teşekkürler.
Ekleme 2: İşyerimden bana fesih ihbarnamesi verilirken şöyle bir söz söylendi. " Eğer bir yöneticine söylemiş olsaydın böyle olmazdı. " Haziran sonunda şirketten ayrılan bir süpervisor oldu. Eğer kendisi gelip olayın gerçekleştiği tarih olan Mayıs ayında bu durumu bildirdiğimi ama kendisinin yoğunluk vs. gibi bir nedenle konuyu atladığını belirtse sorumluluk kalkar mı üzerimden ? Sonuçta hatayı farkedip üstüm olan süpervisora durumu bildirmiş olduğumu kanıtlarsam fesih için geçerli bir sebep kalmış olmaz. Hem de o süpervisor artık işyerimde çalışmadığı için ona da herhangi bir yaptırım uygulayamazlar.
Cevap: Savunma Talep Etmeden İşten Çıkarma
Konuyu anlatış şeklinizden ''Görevi kötüye kullanma'' fiilinin gerçekleşmemiş olduğu anlaşılıyor. 30 günlük süre dolmadan işe iade davası açmalısınız. Elbette işyerinizde toplam çalışan sayısı en az 30 ise. Yakınmanızda sıraladığınız bütün konuları ve elinizde var ise sair belgeleri mahkemeye sunmanız halinde olay anlattığınız gibi ise müspet sonuç alırsınız.
Alıntı:
ismail kılaz rumuzlu üyeden alıntı
Konuyu anlatış şeklinizden ''Görevi kötüye kullanma'' fiilinin gerçekleşmemiş olduğu anlaşılıyor. 30 günlük süre dolmadan işe iade davası açmalısınız. Elbette işyerinizde toplam çalışan sayısı en az 30 ise. Yakınmanızda sıraladığınız bütün konuları ve elinizde var ise sair belgeleri mahkemeye sunmanız halinde olay anlattığınız gibi ise müspet sonuç alırsınız.
Şöyle anlatayım, benim çalışma saatlerim sabah 09:00 akşam 17:30 şeklinde ama ben daha fazla faydalı olabilmek adına gece 22:00 lara kadar işyerinde kalan ve her konuda iş arkadaşlarıma yardım eden biriydim.
Şirketimizde işleyiş Müşteri Temsilcisi -> Uzman Müşteri temsilcisi -> Takım Lideri -> Süpervisor şeklinde. İşyerinde tüm takım liderleri ve uzman temsilciler tarafında sevilmeyen biriyim. Son konuşmamızda süpervisor ım onlardan daha iyi olduğun için senden nefret ediyorlar farkındasın değil mi demişti.
İnsan Kaynakları ve diğer üst kademelerle olan görüşmelerimde hep benim için " iyi yoldasın, geleceğin parlak şirkette vs. " şeklinde yorumlar yapılmaktaydı ama Pazartesi günü yaşanan olayda işten çıkarılmama karar veren kurulda bulunan tüm takım liderleri aleyhimde oy kullanınca sözleşmem feshedildi.
İş Kanununa göre işveren fesih nedenini kanıtlamak zorunda. Fesihte öne sürdüğü maddeleri bir avukat tanıdığımla görüştü ve kesinlikle haksız dedi. Ama benim isteğim dava açmak değil çünkü biliyorum kazansam bile tazminat ödeyerek orada çalışmamı engelleyecekler yine. Acaba bu tür bir yanlı davranış sergileyen kişiler için " Görevi kötüye kullanma " şeklinde bir suçlama yapılabilir mi? Sonuçta suçsuz birini kişisel çıkarları için işten çıkaran biri görevini kötüye kullanmış sayılmaz mı?
Suç değil, kusur.
İşveren tesbit ettiği bir kusura istinaden sözleşmeyi feshetmiş buna hakkı var.
Belirtilen kusuru kabul etmiyorsanız, işe iade davası veya hk kazandı iseniz kıdem tazminatı , ihbar tazminatı davası açabilirsiniz.Sahip olduğu bir hakkı, işyeri kurallarına uygun olarak kullanmış işverene karşı görevi/yetkiyi kötüye kullanma suçlamasında bulunamazsınız.