Cezaevindeki birinin gündüz çalışması?
Merhaba sevgili forum üyeleri ve yöneticileri.
Sizlere bir konu hakkında danışmak istiyorum.
Şimdi cezaevinde olan ancak sivil hayatında yapması gereken işler olan muhasebeci,avukat,memur, gibi kamu görevlileri sivil hayattaki işlemleri nasıl yapabilirler?
Duyduğuma göre normal memur gibi sabah 8 - akşam 5 saatleri arasında cezaevinden çıkıp çalışmalarını yapıp geri dönebiliyorlarmış.
Bunu gerçekleştirmek için hangi işlemleri yapmak gereklidir ?
Not:kapalı cezaevi
Cevap: Cezaevindeki birinin gündüz çalışması?
Gene yanlış duymuşsunuz.
Doğru olsa bile, cezaevine girmiş olmak, bahsettiğiniz mesleklerin ifası için engel teşkil eden bir durumdur.
Evet Türkiye'de.Hadi ya.Ama öyle bişeyler var yinede ancak yarıaçık cezaevinde gerçekşebiliyor diye biliyorum.Yinede sagol cevabın için.Peki bu kapalı cezaevinden yarıaçık cezaevine geçilebilinirmi yada nasıl geçilir ?
CEZA VE GÜVENLİK TEDBİRLERİNİN İNFAZI HAKKINDA KANUN
ÖZEL İNFAZ USULLERİ
Madde 110 - (1) Hükmü veren mahkeme veya hükümlü başka bir yerde bulunuyorsa o yerde bulunan aynı derecedeki mahkeme, altı ay veya daha az süreli hapis cezasının;
a) Her hafta cuma günleri saat 19.00'da girmek ve pazar günleri aynı saatte çıkmak suretiyle hafta sonları,
b) Her gün saat 19.00'da girmek ve ertesi gün saat 07.00'de çıkmak suretiyle geceleri,
Ceza infaz kurumlarında çektirilmesine karar verebilir.
Edit:
Özel infaz rejiminin uygulanabilmesi için hükümlünün kapalı ceza infaz kurumda bulunması gereklidir.
Açık ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler için özel infaz rejimi uygulanamaz.
Öncelikle aydınlatıcı bilginiz için teşekkür ederim Ruth.
Ancak;
Hükmü veren mahkeme veya hükümlü başka bir yerde bulunuyorsa o yerde bulunan aynı derecedeki mahkeme, altı ay veya daha az süreli hapis cezasının;
yazmışınız.yani bunun için mahkum başka şehirdemi olmalı anlamadım.
Ve yazdıgınıza göre sadece kapalı cezaevinde oluyormuş buda benim sıkıntım için artı puan çünki kapalıda yatmakta mahkum.
Saatleri anlamadım kaçta girip kaçta çıkıyor yani nereye giriyor cezaevinemi anlamadım ama olsun çıkması bile yeter bisürede olsa.
Alıntı:
HakanER38 rumuzlu üyeden alıntı
yani bunun için mahkum başka şehirdemi olmalı anlamadım.
Doğrusu ben de anlamamıştım ama benim anlama kıtlığımdandır herhalde diye üstünde durmadım. Cümle tam olarak anlatım bozukluğuna sahip aslında. Kanunlarda anlatım netliğine özen gösterilir diye düşünüyordum. Neyse, bu konu ayrı.
Net olarak anladığım şu ki: Hakim karar verirken bu konuda kararını vermiş olmalı. Yani sonradan değil, en başta bu şekilde karar vermiş olmalı gibi anlaşılıyor.
Ama tabii baş tarafını anlayıp yorumlayamadığımız bir kanun maddesinin son tarafını doğru mu anladık bilmiyorum ...
Eheh evet doğru söylüyorsun.Biri açıklık getirecekmi acaba bu konuya yani nasıl bir olaydır , nasıl yapılır
Kapalı cezaevlerinde bir müddet sorunsuz kalanlar şartları varsa açık ceza evlerine gönderiliyorlar ve Madde 110 daki koşullar ile cezalarını çekebiliyorlar.
Hükümlünün farklı bir ilde olması gibi bir şart yok.
Anlatılmak istenilen; örnek Denizli 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nden hüküm alan biri için, özel infaz rejimine kişi farklı bir ilde ise, diyelim Samsun'da, kararı verebilecek olan mahkemenin Samsun 1. Asliye Ceza Mahkemesi olabileceği vurgulanmış.
Özel infaz 2 farklı zaman dilimlerinde uygulanmakta;
1-Haftasonu infaz: Haftanın cuma günü saat:19:00 da ceza infaz kurumuna giriş yapıp, 2 gün ceza infaz kurumunda kalıp pazar günü saat:19:00 da dışarı çıkıyor. Önümüzdeki hafta yine cuma : 19:00 da girip pazar 19:00 da dışarı çıkıyor
2-Geceleri infaz : Her gün akşam 19:00 da ceza infaz kurumuna girip, ertesi sabah saat: 07:00 da dışarı çıkmak. Yine akşam 19:00 da kurumua gelip, ertesi gün saat: 07:00 da dışarı çıkmak, bu şekilde cezanın infaz edilesine devam olunuyor.