Cevap: Ürün değişimi-iadesi
Av.Başak Şahin
Yönetici
Tüketicinin 7 gün içinde cayma hakkı nasıl işler
Satın aldığınız ürün nedeniyle verilen belgenin (faturanın) üzerindeki tarihe dikkat ediniz,kapıdan satış yapan satıcıların bir kısmı,bu cayma hakkını ortadan kaldırmak için daha önceye ait bir tarih atmaktadırlar.
7 gün içindeki cayma hakkıyla ve kusurlu(ayıplı) maldan kaynaklanan hakların doğurduğu sonuçlar birbirinden farklı olabilir. Cayma hakkıyla satış tüm sonuçlarıyla ortadan kalkarken,ayıplı malda başka bir ürünle değiştirme,ayıbı giderme,tamir,onarım isteme gibi haklar ortaya çıkmaktadır. Bu 2 durum birbirinden farklıdır. Tüketiciye cayma hakkının verilmesinin nedeni, kapıdan satış,anında satış gibi satış türlerinde tüketiciye, bir malı almak için düşünme süresinin verilmemesi nedeniyle tüketicinin istismara uğramasını önlemektir. Bu nedenle 7 günlük bir düşünme,ölçme,tartma süresi verilmiştir. Bu süre içerisinde "hiçbir sebep göstermeden" malı iade edebilirsiniz,satıcı da ödenmiş ücret ve senetleri geri vererek malı iade almak zorundadır. Dediğim gibi,satıcı tarafından size verilen belge üzerindeki tarihe dikkat etmelisiniz.
-----
Bu sitede; konuyla ilgili verilmiş bir cevabın, nakledilmişidir.
İyi günler...
Alıntı:
sakar rumuzlu üyeden alıntı
Tüketicinin 7 gün içinde cayma hakkı nasıl işler
Söz konusu cayma hakkı sadece mesafeli satışlar için (kapıdan, telefonla, internetten) geçerlidir. Bu durumda bile iade edilecek malın "tekrar satılabilir" kondüsyonda teslim edilmesi gerekir.
Soner35 arkadaşımız eğer "yeni gibi" telefonu paketleyip satıcıya götürürse, herhangibir hukuki sorumluluğu olmamasına rağmen "müşteri memnuniyeti" sağlamak için daha üst (yani siz üste para vereceksiniz, o iade etmeyecek) bir modelle değiştireceğini zannediyorum.
Eğer değiştirmiyorsa, bu durumda bahsettiğiniz sebepleri söyleyerek malın "ayıplı" olduğunu öne süreceksiniz.
Ayıplı mal sebebi ile mağazadan da alınmış olsa ürünün iadesini, tamirini ya da kusur miktarınca indirimi talep edebilirsiniz.
Bunun için malın ayıplı olduğunun kabulü gerek tabii.
Öncelikle satıcıya gidip sulh ile çözmeye çalışın. Hiçbir satıcı müşterisini mağdur etmek istemez. Memnun ederse daha çok sağabilecektir çünkü :)
Öncelikle ilginiz için teşekkürler şimdi çıkıp gidiyorum işten yeni geldim yorumlarınızı okumak için geldim eve ve şimdi gidiyorum bakalım sonuç ne olacak aslına bakarsanız iade imkansız zaten iade etmek deil amacım sadece başka bir modelle değişmesi ama hiç ümidim yok sonucu sizlere bildireceğim iyi günler...Unutmadan tamir garanti yollama falan dersede 3 günlük telefon ne tamiri şeklinde itiraz edeceğim görüşmek üzere hoşçakalın....
Alıntı:
Soner35 rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle ilginiz için teşekkürler şimdi çıkıp gidiyorum işten yeni geldim yorumlarınızı okumak için geldim eve ve şimdi gidiyorum bakalım sonuç ne olacak aslına bakarsanız iade imkansız zaten iade etmek deil amacım sadece başka bir modelle değişmesi ama hiç ümidim yok sonucu sizlere bildireceğim iyi günler...Unutmadan tamir garanti yollama falan dersede 3 günlük telefon ne tamiri şeklinde itiraz edeceğim görüşmek üzere hoşçakalın....
Eğer mal arızalı ise ister para iadesi, ister değişim isteyebilirsiniz. "Biz para iadesi yapmıyoruz" diyebilirler, kulak asmayın. Kimse kanundan üstün değil. Nokia da üstün değil. Yeter ki malın gerçekten arızalı olduğu kesin olsun.
Tabii bu iade / değişim kuralı arızanın mal alındıktan hemen sonra (1 hafta idi, 15 güne ya da 1 aya uzadı diye hatırlıyorum) çıkması durumunda geçerli. Altı ay sonra arızalanırsa değil :)