Senetleri ödemeyene, tazminat davası açabilir miyim?
İyi akşamlar arkadaşlar,
İki sene önce biriyle bir miktar para verip ortak oldum. Bir kaç ay gibi kısa zamanda işi batırdı. Paramı geri istedim. Senet yaptık. Ancak borcun büyük kısmını alamadım. Aylardır şu gün vereceğim, bugün vereceğim diye kandırıyor.
Bugün yine vermedi parayı. Ondan alamadığım için bankalara (kredi ve kredi kartı borcu) olan borçlarımı ödemekte zorlanıyorum. Faiz ödüyor kimi zamanda avukata verilmekten son anda kurtuluyorum. Bugün yine bankadan cumaya kadar ödeme yapmamı aksi taktirde avukata verileceğim söylendi.
Borçluyu 5 ay önce avukata verdim. Avukat icra işlemlerini başlattı ve 2 ayda alırız dedi. üzerinden 5 ay geçmesine rağmen alamadım. Bu gün de avukat diyor ki iş yerine haciz getirmem için 500 tl masraf var, ödemeniz lazım. Ben de o kadarparaolsa bankanın parasını öderim.
Şimdi asıl sormak istediğim, borcumu alamadığım için bankalara aylardır faiz ödüyorum, iş yerim vardı, borçlar nedeniyle kapandı. ne kendi huzurum kaldı ne ailemin.
Bu şahsa maddi ve manevi taminat davası açabilir miyim? Kazanma şansım ne kadardır?
Ya da başka ne gibi hukuki yaptırımlar uygulayabilirim.(üzerine bir şey kayıtlı olmadığı için haciz işe yaramıyor)
Teşekkürler.
Cevap: Senetleri ödemeyene, tazminat davası açabilir miyim?
Senede bağlanmış alacağınızın ödenmemesi nedeniyle tazminat davası açarsanız kaybedersiniz.
Hacizden başka hukuki yaptırım yoktur. Hukuk da yaptırım olmaktan çıkmış gördüğünüz gibi.
Teşekkürler.
Şimdi daha iyi anlıyorum, insanların neden kendi sorunlarını kendilerinin çözmeye çalıştıklarını...
Şimdi ben kendimi tutamayıp bu adamı biraz hırpalasam(ki bnce hakediyor) ben suçlu olacağım.
Bu gün ağzıma geleni söyledim. Adam dava etse beni kazanır...borcumu alacağım derken borçlu çıkacağım...Nasıl adalettir bu...
Soru: Kıymet Takdiri fazla yapılırsa
Merhabalar
Bir sorum olacak haciz esnasında haciz memuru malların değerini yüksek yazarsa bununla ilgili ne gibi işlemler yapabilirim?
Şimdiden Teşekkürler
Cevap: Soru: Kıymet Takdiri fazla yapılırsa
İcra hakimliğinde kıymet takdirine itiraz edebilirsiniz stajer arkadaşım.
sayın oğuz bn yeni mezunum ve senede bağlanmış bir alacak nedeniyle neden tazminat davası açılamayacağını anlamadım. aydınlatırsanız çok memnun olurum
Bir borç karşılığında çek, senet vs. veriliyorsa bu "ödemedir". Siz ödenmeyen senedi savcılığa götürdüğünüzde "bu adam beni dolandırdı malımı aldı bunları verdi ödemedi" derseniz neden takipsizlik veriliyorsa tazminat davası açınca kaybetme ihtimaliniz de buna benzer bir durum arz eder. Senet sahibi borcunu ödeseydi ben kiramı verecektim veremedim tahliye ettiler başka yere taşınmak zorunda kaldım, kredi kartımı ödeyemedim vs vs. bu sebeplerle tazminat davası açılırsa kaybetme ihtimali oldukça yüksektir. Yoksa dava açılamaz değil her davayı açarsınız kazanmak mesele. Üstelik tazminat davalarında kazansanız bile takdir edilen tazminatlar çok basit rakamlardır 2-3 yıl yaralama nedeniyle tazminat davası kovaladım 750 lira tazminata hükmedildi takip etmeye bile değmedi.
ukalalık yapmak gibi anlaşılmaz umarım ama bize öğretilen ve gerçekten kanunda da yazan ifadelerle bildiklerimi kısaca ifade edecek olursam: bir borç için senet veriliyorsa aksi senet metninden anlaşılmadıkça bu senet ifa uğruna yapılmış sayılır ifa yerine geçen bir edim değildir. bunun sonucu da şudur: bir borca karşılık senet verilmişse bu asıl borç ilişkisini ortadan kaldırmaz kişi dilerse kambiyo ilişkisine dayanarak borcun ifasını isteyebilir dilerse bu yola hiç başvurmadan asıl borç ilişikisine binaen tahsilat isteyebilir. borç tecdit edilmiş olmaz. şimdi asıl soruya dönecek olursak kişi hiç senet almamışcasına asıl borç ilişkisine dayanarak kanımca dava açabilir ve bu davayla birlikte uğradığı zararı da tazmin edebilir. davanın sonunda elindeki senedi tabi ki sahibine verecektir. kuşkusuz tecrübeniz sizi başka türlü düşünmeye sevk ediyordur ancak ben olsam bu davayı açardım. ilginize minnettarım. kolay gelsin.