- 

İşe iade davası 
		Özel bir şirkette Personel işleriyle ilgilenen birinin yanında çalışıyorum.
 1-İşçinin işveren tarafından sözleşmesinin feshi durumunda işçinin hak ettiği kıdem, ihbar, izin ücretleri gibi tazminatlarını ödediğimiz halde işçi işe iade davası açtı. Şuan hala sürüyor dava. İşveren, işçi-işçileri ekonomik krizden dolayı ve küçülmeden dolayı işten çıkardı. ve bütün haklarını da ödedik. Mahkeme aleyhimize sonuçlanırsa ki öyle olacak gibi. sorum şu; Gerekli kar-zarar bilançosu ve gelir-gider tablolarını da mahkemeye sunduk . İşveren olarak ekonomik krizden dolayı işçi çıkartılamıyor mu? Her işten çıkan işçi işe iade davası açıp kazanmazlar mı? .

2-İşçi işe başlamadan kaç gün önce işe giriş bildirgesi verilebilir. 1 gün öncesi verilir diye biliyordum ama mesela 1 ay önceden verilebilir mi?

- 

Cevap: işe iade davası 
		Özür dilerim bu konu daha önce sorulmuş ama yeterli açıklama bulamadım. 

- 

Cevap: İşe iade davası 
		Ekonomik kriz nedeniyle alınabilecek diğer tedbirler alınmadan, doğrudan işçi çıkartma yapılamaz.İşçi çıkartma başvurulabilecek en son uygulama olmalıdır.
 Bu nedenle ekonomik krizden gerçekten ağır etkilenmiş, diğer tedbirleri almış olmanıza rağmen başka çareniz kalmadığını ıspatlayamazsanız muhtemelen açılan davayı kaybedeceksiniz.
 Feshin haksız sebeple yapıldığını ıspatlayan her çalışan bu davayı kazanacaktır.

- 

Cevap: İşe iade davası 
		eğer işçiyi haksız bir nedenle işten çıkamışsanız ki ekonomik kriz nedeniyle fesih haksız bir fesihtir böyle bir durumda işçi işe aide davası açar

ve yüzde 90 ihtimallede davayı kazanır
 dava sonunda mahkeme işçiye 4-8 aylık brüt maaş tutarında bir tazminat ödenmesine hükmeder
 eğer işveren işçiyi işe başlatırsa ödediği kıdem ve ihbar tazminatları 4-8 aylık bürt maaş düşülür ve kalan tutar işçiye ödenir
 eğer işveren işçiyi işe başlatmazsa 4-8 brüt maaşı işçiye doğrudan öder herhangi bir kesinti yapmaz