Kızımın eski eşimin SGK haklarından faydalanması
Eski eşimle olan evliliğimden bir kızım var. Yeni bir evlilik yaptım ve şuan çalışmıyorum. Eski eşim velayeti bende olan kızımın iştirak nafakasını ödemediği gibi hiç aramıyor da. Ben de şuan nerde çalıştığını bilmiyorum. Kızım bu durumda babasının SGK sı ile sağlık kuruluşlarından nasıl faydalanabilir? (Sağlık karnesi yok, TC kimlik numarası yeterli mi?)Ya da velayeti bende olan kızım şuanki eşimin SGK sından faydalanabilir mi?
Cevap: Kızımın eski eşimin SGK haklarından faydalanması
MADDE 7 – (1) Genel sağlık sigortalısının, sigortalı veya isteğe bağlı sigortalı sayılmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan;
a) Eşi,
b) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi hâlinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi hâlinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın çalışma gücünü en az %60 oranında yitirdiği kurum sağlık kurulu tarafından tespit edilen evli olmayan çocukları,
c) Her türlü kazanç ve irattan elde ettiği gelirinin asgari ücretin net tutarından daha az olan ve diğer çocuklarından sağlık yardımı almayan ana ve babası,
genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak kabul edilir.
(2) Ana ve babası boşanmış çocukların, genel sağlık sigortası kapsamındaki hakları, mahkeme kararı ile velayet hakkı verilmiş olan genel sağlık sigortalısı ana ya da baba üzerinden sağlanır. Velayet hakkı verilmeyen kişinin üzerinden de sağlık hizmeti ile yol gideri, gündelik ve refakatçi hakları sağlanabilir. Bu durum, çocuğun sağlık hizmeti ve yol gideri, gündelik ve refakatçi haklarından yararlandırılacağı ana ya da baba tarafından Kuruma verilecek bir dilekçe ile belgelenir.
-------
Yukarıdaki bölüm Genel Sağlık Sigortası Uygulama Yönetmeliğinden aktarılmıştır.(2) yazan bölüm sizin konunuzla ilgili.Bulunduğunuz yerdeki SGK kuruluşuna uğrarsanız meseleniz çözülecektir.
İyi günler...