18 yaşından küçüğe şirket devri ve kayyum
Merhaba
ortağı bulundupum %90 hisseli bir ltd şirketteki tüm hisselerimi 18 yaşından küçük kardeşime devretmek istiyorum. şirketin diğer ortağı babam olduğu için kardeşime bir kayyum atanması gerekiyormuş.
1-Bu kayyumun atanması için hangi mahkemeye (ve şirketin bulundugu mahkeme mi) dilekçe verilecek?
2-Yaklaşık masraflar ne olur?
3-kardeşime atanan kayyumun zorunlu bağkurluluğu sözkonusu mu?
4-Şuan müdür ve şirket ortağıyım. ortaklıktan çıkınca yeni bir müdür ataması gerekir mi?
5-ortak olmadan ben müdürlüğe devam edebilir miyim?
edersem ssk primi yada bağkur zorunluluğu gerekirmi?
Teşekkür ediyorum..
Cevap: 18 yaşından küçüğe şirket devri ve kayyum
Alıntı:
cengizkucuk rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba
ortağı bulundupum %90 hisseli bir ltd şirketteki tüm hisselerimi 18 yaşından küçük kardeşime devretmek istiyorum. şirketin diğer ortağı babam olduğu için kardeşime bir kayyum atanması gerekiyormuş.
1-Bu kayyumun atanması için hangi mahkemeye (ve şirketin bulundugu mahkeme mi) dilekçe verilecek?
4-Şuan müdür ve şirket ortağıyım. ortaklıktan çıkınca yeni bir müdür ataması gerekir mi?
Teşekkür ediyorum..
1- Evet Şirket adresinin bulunduğu yerdeki mahkeme yetkilidir.
2- 2000 TL civarında masraf olacaktır.
3-Hayır kayyumun bagkurluluğu sözkonusu olmaz.
4- Evet. Şirket müdürsüz kalamaz. Mutlaka en az bir müdürü olmalıdır.
5-Müdürün ortak olması gerekmez. Ancak müdürün başka bir sosyal güvencesi yoksa SSKlı olması gerekir. Bagkurlu istese de olamaz ortak olmadıgı için.
S.M.Mali Müşavir
Selçuk GÜLTEN
teşekkür ediyorum selçuk bey;
-peki (50 bin tl sermayeli)şirket ortağı için kayyum atanması gerekmiyorsa, yani küçük ortak farklı bir ailedense noter hisse satışı ve ticari sicil işlemleri harici birşeyler varmı?
-ve bu masraflar kaç tl tutacaktır?
şmdiden teşekkürler cevabınız için
Alıntı:
teşekkür ediyorum selçuk bey;
-peki (50 bin tl sermayeli)şirket ortağı için kayyum atanması gerekmiyorsa, yani küçük ortak farklı bir ailedense noter hisse satışı ve ticari sicil işlemleri harici birşeyler varmı?
-ve bu masraflar kaç tl tutacaktır?
şmdiden teşekkürler cevabınız için
Sorunuzu anlayamadım..Kayyum gerekmiyorsa bu sıradan bir noter hisse satışı durumudur.. Masraflarla ilgili en net bilgiyi bir noteri telefonla arayarak öğrenebilirsiniz..
Alıntı:
selcukgulten rumuzlu üyeden alıntı
Sorunuzu anlayamadım..Kayyum gerekmiyorsa bu sıradan bir noter hisse satışı durumudur.. Masraflarla ilgili en net bilgiyi bir noteri telefonla arayarak öğrenebilirsiniz..
Selçuk Bey ilginiz için size çok teşekkür ediyorum.
Kardeşime devredersem kayyum gerekeceğindne kuzenimi düşünüyorum. Küçük kuzenime devretmem için şirketin kurulduğu ildeki noter olması şart mıdır? yoksa herangi bir yerde noter satışı yapabilir miyim?
ve notere götürmem gereken şeyler nedir?
imza sirküleri ticaret sicil gazetesi gibi..?
Saygılarımla...
Alıntı:
Selçuk Bey ilginiz için size çok teşekkür ediyorum.
Kardeşime devredersem kayyum gerekeceğindne kuzenimi düşünüyorum. Küçük kuzenime devretmem için şirketin kurulduğu ildeki noter olması şart mıdır? yoksa herangi bir yerde noter satışı yapabilir miyim?
ve notere götürmem gereken şeyler nedir?
imza sirküleri ticaret sicil gazetesi gibi..?
Saygılarımla...
Şirketin bulunduğu ildeki bir noterden olması gerekir. Ancak vekaletle de hisse alınıp satılabilir. Tarafların bizzat gelmesi şart değildir. Muhasebecinizle görüşün. Karar defterine hisse devir kararı almanız gerekir. Sonrada hisselerinizin son halini gösteren ticaret sicil gazetesini notere göstermeniz gerekir.
Alıntı:
Merhaba
Teşekkür ediyorum..
Merhaba
Babam sahibi olduğu kırtasiye dükkanını 16 yaşındaki kardeşime aktarmak istiyor.Babam vasi olarak kendisi olacak ve yine sigortalı olarak aynı iş yerinde görünmek istiyor.Kardeşime bağkur kaydı gerekir mi. bu konu ile ilgili okuyabileceğim mevzuat var mı.
5510 sayılı kanun madde 38,
Bu Kanunun uygulanmasında 18 yaşından önce malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tâbi olanların sigortalılık süresi, 18 yaşını doldurdukları tarihte başlamış kabul edilir. Bu tarihten önceki süreler için ödenen malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primleri, prim ödeme gün sayılarının hesabına dahil edilir.