İş yerinde taciz ve maaşların ödenmemesi
Sayın İlgili,
Özel bir şirkette yaklaşık 2 yıldır çalışıyorum.Birkaç ay önce tatsız bir olay oldu ve patronum bana ilişki teklif etti.Reddettim ve ne yazıkki hala devam etmek zorundayım.Hala ara sıra teklifini tekrarlıyor ama benim en çok canımı sıkan bize maaş veremediği halde bu teklifi yineleme yüzünü bulması.Artık burada bir kariyer şansımın olmadığı düşünüyor ve kurtulmaya çalışıyorum ancak sorun şuki maaşımı veremeyen toplu halde nasıl ödeme yapsın.Çalışırken yine bölük bölçükte olsa alıyoruz ama iş akdini fesh edersem belki bana uzun süre ödeme yapamayabilir bu noktada bende zor durumda kalırım.
Bana işten çıktığım anda ödeme yapılması için onu zorlayabilirmiyim.Bir çıkar yolu varmı parasız kalamam borçlarım var.Bıktım artık sabah ayaklarım ters gidiyor.
Cevap: İş yerinde taciz ve maaşların ödenmemesi
Yapılan tacizi ıspatlayabilmeniz zor olduğundan,bu konuda bir sonuca ulaşabileceğinizi sanmıyorum.
Öte yandan maaşlarınızın ödenmemesi nedeniyle sözleşmenizi feshederek kıdem tazminatına hak kazanabilirsiniz.
Sizin de belirttiğiniz gibi ücretlerinizi ödemeyen işverenin, tazminatınızı sorun çımadan ödemesi ihtimali de pek yok.
Bu konuda yapabileceğiniz ise, iş mahkemesinde dava açmanızdır.Dava sonuçlanıncaya kadar beklemekten başka bir şey yok gibi.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Yapılan tacizi ıspatlayabilmeniz zor olduğundan,bu konuda bir sonuca ulaşabileceğinizi sanmıyorum.
Öte yandan maaşlarınızın ödenmemesi nedeniyle sözleşmenizi feshederek kıdem tazminatına hak kazanabilirsiniz.
Sizin de belirttiğiniz gibi ücretlerinizi ödemeyen işverenin, tazminatınızı sorun çımadan ödemesi ihtimali de pek yok.
Bu konuda yapabileceğiniz ise, iş mahkemesinde dava açmanızdır.Dava sonuçlanıncaya kadar beklemekten başka bir şey yok gibi.
Cevabınız için çok teşekkür ederim.Ama sanırım en azından haklı fesih yaptığımda işsizlik maaşına hak kazanırım değilmi.Yoksa şirketinmi çıkış vermesi gerekiyor.600 iş günüm dolmuş 120 günde kesintisiz bu durumda bana işsizlik maaşı verirlermi?
İşverenin düzenleyeceği İAB de haklı fesih olarak belirtilmiş ise alabilirsiniz.
Aksi durumda açacağınız dava sonucu haklılığınızı ıspatlamanız gerekecektir.Böylece kazandığınız dava kararı ile başvurduğunuzda diğer şartları sağlıyorsanız işsizlik ödeneğinden (gecikmeli de olsa) yararlanabilirsiniz.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
İşverenin düzenleyeceği İAB de haklı fesih olarak belirtilmiş ise alabilirsiniz.
Aksi durumda açacağınız dava sonucu haklılığınızı ıspatlamanız gerekecektir.Böylece kazandığınız dava kararı ile başvurduğunuzda diğer şartları sağlıyorsanız işsizlik ödeneğinden (gecikmeli de olsa) yararlanabilirsiniz.
Cevabınız için çok teşekkür ederim.Ama hala bazı endişelerim var
Maaşlarımız ödenmediği için iş akdini fes etmek istiyorum ancak sonrasında sorun çıkacağını bildiğim için hiçbir şey atlamak istemiyorum.
Bana adım adım ne yapmam gerektiğini ve iş yargıya intikal ettiğinde veya SGK nezninde işsizlik maaşı alabilmem için (600 iş günüm doldu) elimde bulunması gereken evrak konusunda bilgi verirmisiniz. Ya işyeri İAB' ı istifa diye düzenlerse?
Ayrılma nedenimin kesinlikle istifa olmadığını gösteren kanıtlarım olması gerekiyor bunlar nedir.Noterden ödeme emri yeterli olmaz gibi geliyor.
Adım adım yapacaklarınızın size anlatılması, buradan size özel hukuki danışmanlık hizmeti verilmesi demek olacaktır ki bu da hem site kuralları hem de avukatlık kanunu gereği mümkün değildir.
Noterden gönderecek olduğunuz ödeme emri değil, ücretlerinizin ödenmemesi nedeniyle sözleşmenizi feshettiğinizin bilgisidir.
Aynı yazı ile sözkonusu ücretlerinizin de ödenmesini talep edeceksiniz.
Doğal olarak , çalışırken ücretinizi ödemeyen işveren siz ayrıldığınızda ücretlerinizi ödemeye yanaşmayacaktır.
Bu durumda iş mahkemesinde dava açıp mahkeme kararıyla ödenmesini sağlamanız gerekecek.
İşverenin feshinde düzenlenecek İAB de işveren tarafından fesih olarak belirtilen sebep ile başkaca herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmadan İAB le kuruma başvurduğunuzda diğer şartları taşıyorsanız işsizlik sigortasından faydalanabilirsiniz.
Durumunuzda, gene büyük ihtimalle işveren tarafından kendini kusurlu gösterecek sebep belirten bir İAb düzenlemeyeceği için, doğrudan işsizlik sigortasından yararlanamayacaksınız.
Açacağınız davayı kazandığınızda, haklılığınız ıspatlanacağından, mahkeme kararı ile kuruma başvurduğunuzda işsizlik sigortası ödeneğinden yararlanmanız mümkün olabilecektir.
Atlayabileceğiniz bir nokta, yapacağınız bir usul hatası nedeniyle daha fazla hak kaybına uğramamak için bir avukattan profesyonel yardım almanız sizin yararınıza olacaktır.