İhbar tazminatım ödenmiyor
merhaba,
Öncelikle tüm Avukat'lara çalışma hayatında başarılar diliyorum.
Ben 06.08.2008 de son çalıştığım işyerinde göreve başladım ancak işe giriş tarihini yani sigorta başlangıcını 19.01.2009 tarihinde gerçekleştirdiler.Maaşımı ise 01.11.2008 den itibaren ödemeye başladılar.Sigorta girişimi yapmadan önce maaşımı vermeye başladılar.Ancak ben sigorta girişim için tüm evraklarımı sigorta giriş tarihinden dört ay önce(eylül 2008 de) teslim etmiştim.
05.05.2009 da işime son vereceklerini söylediler 31.05.2009 tarihinde işten çıkarılma işlemlerini gerçekleştirdiler.
Bana ihbar tazminatı ödeyeceklerini belirtiler.Maaşım asgari ücret olduğu için asgari ücret üzerinden hesaplanacağı belirttiler ancak ne kadar alacağımı söylemiyorlar.
Mayıs ayına ait tarafıma herhangi bir ödeme işlemi yapılması gerekiyor mu?
Benim haklarım nelerdir? Çıkışımla ilgili hiçbir belgeye imza atmadım. İhbar tazminatıma gecikme faizi hakkı taleb edebilir miyim?
Bilgilendirmeniz dileğiyle,
iyi çalışmalar.
Cevap: İhbar tazminatım ödenmiyor.
Sİze bildirim yazılı olarak yapılmadıysa, ihbar tazminatı hakkınız doğar.
Çalıştığınız mayıs ayı için size ücretinizin ödenmesi gerekir.
İhbar tazminatı için faiz talep edebilmek için , işvereni temerrüde düşürmeniz yani ihtarda bulunmanız gerekir.İhtarda bulunduğunuz tarihten itibaren işleyecek faiz talebinde bulunabilirsiniz.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Sİze bildirim yazılı olarak yapılmadıysa, ihbar tazminatı hakkınız doğar.
Çalıştığınız mayıs ayı için size ücretinizin ödenmesi gerekir.
İhbar tazminatı için faiz talep edebilmek için , işvereni temerrüde düşürmeniz yani ihtarda bulunmanız gerekir.İhtarda bulunduğunuz tarihten itibaren işleyecek faiz talebinde bulunabilirsiniz.
ihbar tazminatı için belirtilen süre nedir? yani şu anda iş yerine ihtar gönderme hakkım var mı? Yaklaşık iki aydır ihbar tazminatım ödenmiyor bu durumda ihtar gönderilebilir mi? Bu durumda ihtarı erken bildirmediğim için geçen iki ay süreçte hak iddaa edemez miyim ? Sonuç olarak iki aydır ödenmiyor.
tşkler.
Alıntı:
dvrn rumuzlu üyeden alıntı
ihbar tazminatı için belirtilen süre nedir? yani şu anda iş yerine ihtar gönderme hakkım var mı? Yaklaşık iki aydır ihbar tazminatım ödenmiyor bu durumda ihtar gönderilebilir mi? Bu durumda ihtarı erken bildirmediğim için geçen iki ay süreçte hak iddaa edemez miyim ? Sonuç olarak iki aydır ödenmiyor.
tşkler.
Soru şu:
"05.05.2009 da işime son vereceklerini söylediler 31.05.2009 tarihinde işten çıkarılma işlemlerini gerçekleştirdiler"
demişsiniz.
05.05.2009 da işinize son vereceklerini "söylediler" mi yoksa size tebliğ mi ettiler?
Eğer size yazılı olarak işten çıkartılacağınız söylendiyse zaten ihbar yapılmıştır, tazminat olmaz.
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Soru şu:
"05.05.2009 da işime son vereceklerini söylediler 31.05.2009 tarihinde işten çıkarılma işlemlerini gerçekleştirdiler"
demişsiniz.
05.05.2009 da işinize son vereceklerini "söylediler" mi yoksa size tebliğ mi ettiler?
Eğer size yazılı olarak işten çıkartılacağınız söylendiyse zaten ihbar yapılmıştır, tazminat olmaz.
Bna 05.05.2009 tarihinde yazılı olarak bilgilendirme yapmadılar,sadece görevimin bitirileceğini söylediler,mayıs sonuna kadar çıkış ilemi yapmadılar,sigortamı yatırdılar,iş yeri muhasebe müdürü tarafından bana söylenen ;
31.05.2009 tarihinde çıkış işlemimin yapıldığı ve ihbar tazminatı almaya hak kazandığımdır.Ancak dediğim gibi elimde çıkışımı onayladığıma dair imzalı hiç bir belge yok.
ssk sorgulama sitesinden kontrol ettim çıkışm 31.05.2009 da gösterilmiş.
bildirge numaram mevcut yani herhangi bir durumda işten çıkış tarihini burdan ispat edebilirim sanırım çünkü dediğim gibi elimde yazlılı bir belge yok.tazminatımı ödedikleri gün çıkış belgelerinide verebileceklerini söylediler.
Merhaba
Benim de sorunum hemen hemen aynı. 08.03.2004 te başladım, 01.06.2004 te ssk giriş yapıldı. Aldığım gerçek maaş üzerinden ssk' da gösterilmedi.4 sene maaşım ssk ' da bürt 600,00 tl de kaldı. Asgari ücret üzerinden 2009 Ocaktan itibaren devam ediyor. Tabii ki bunu defalarca dile getirdim. Ben ve çalışanlardan birkaç arkadaş ama işveren bizi oyaladı, reddetti, asgari ücretin üstünü cebinizden tamamlayın ödeyelim dendi, gerçek üstünden gösterilsin istiyorsanız o zaman holdinglerde çalışın dendi. Bir sonuç alınamadı. Bordroları da imzalamadık gerçekleri yansıtmıyor diye ama baskıyla imzalatıldı. Bizlerde mecburiyetler yüzünden en son imzalamayan ben kaldım banada önüme bordroları koyarak imzalamamı beklediler. Baskıyla imzaladım tabii.
Çalışma saatlerimiz 08:30 - 19:00 + c.tesi: 08:30 - 13:00. yemek saati uygulaması ise biz yemeği lokantada yeriz. İşyeri ile lokanta arası 6-7 dk, yemeği yer işe döneriz. Yarım saati bulmuyor. Kazara 5-10 dk geç kalın yemek saati yarım saat derler. Zaten ben muhasebesinde olduğumdan genelde yemeğe çıkmam sorun olurdu. Yani yemek saatimi bile kullanamıyordum. Tüm resmi tatillerde çalıştırıldım. Pazar gününe rastlayanlar hariç.
Bu tür haksızlıklara karşı çalışanlardan bir bayan mahkemeye verdi şirketi.Beni de muhasebesinde tek kişi bendim diye şahit yazıyor. Bana işverenlerim şahitlik yapıp yapmayacağımı sordular. Ne olduysa o andan sonra oldu. Bana işyerinde inceden inceden baskılar, şiddetini arttırarak uyarılar yapıldı. Çünkü haksızlıklara karşı çıkıyor, yanlışlıkları düzeltmeye çalışıyordum.
Benim gibi 3-4 arkadaş vardı. Lanet olsun diyerek ayrılanlar var, birisi kardeşim, hakkını aradaığı için çıkartılanlar oldu..
Bana işyerinde psikolojik baskı, yıldırma, işlerimi aksatmama neden olacak her tür yöntemler uygulandı. Kendim kendi rızamla çıkayım diye uğraştılar. Olmayınca yıllık izin dönüşümün haftasında 15.07.2009 da ekonomik kriz, küçülmeye gidiyoruz, aysonu taşınıyoruz diyerek muhsebede tek çalışan olarak küçülme işlemlerine benden başladılar. Art niyetliler. Kriz bahanesi ile dürüstleri temizleme başladı şirkette. Bunlara istinaden;-
-- Gerçek maaşım ve fazla çalışma ücretleriminde bordroma yansıltılmış haliyle kıdem ve ihbar tazminatımı,
-- Çalıştığım süre içinde 45 saati aşan çalışmalarımın ödenmesini,resmi tatillerimin ödenmesini talep ettim,
-- SSk primlerimin gerçek haliyle geçmişe dönük ödenmesini istedim, (geleceğimi çalıyorsunuz diyorum anlamıyorlar,)
-- Bu alacaklarımın gecikme, faizi artık ne şekilde mağduriyetim giderilebilecekse, yasal yollardan tarafıma ödenmesini talep ettim,
-- İşsizlik maaşı için alacağım işten ayrılma bildirgesinide gerçek maaşıma göre düzenlenmesini, asgari ücret üzerinden kabul etmediğimi söyledim.
Tabiiki kabuletmiyorlar, sadece kıdem ve ihbarınızı gerçek üstünden öderim diyor. Bunun için beni şirkete çağırıp ibraname imzalatacaklar. Tüm haklarımı kaybetmek istemiyorum.
Ayrıca kötü niyet davası, maddi-manevi tazminat davası ne gerekiyorsa açmak istiyorum. Yapmam gerekenler hakkında bilgilendirirseniz sevinirim. Vaktim daralıyor. Bazı avukatlar sskını düzelttirmezsin, bazısı evet olur, bazıları da makul rakamı al git diyorlar. Ben kimsenin yapılanlar yanına kar kalsın istemiyorum.
İlginize şimdiden teşekkürler.
Gerçek ücretiniz üzerinden hesaplanan tazminatlarınızı alabilir, sonrasında SGK primlerinizin düşük ücret üzerinden bildirilmesi ile ilgili şikayetinizi kuruma bildirebilirsiniz.Bu durumda gerçek ücretinizi ıspat etmeniz gerekecektir.
Manevi tazminat davanız muhtemelen kabul edilmeyecektir.
İş güvencesi şartlarını sağlıyorsanız kötü niyet tazminatı davası da açamazsınız.
Cevap: İhbar tazminatım ödenmiyor
sanırım bu konuda pek aydınlanamadım, iş yerinin bu kadar rahat olması düşündürücü,sonuç olarak bana ihbar tazminatı ödeyeceklerini söylediler ama hiç oralı değiller,
ben haklarımı savunmak istiyorum ne yapmam gerek ?