-
Senelik izin
iyi günler 5 yıldır bir özel şirkette çalışmaktayım yıllık iznimiz olan 15 gün izin hakkımızı kullandırmıyorlar 1 hafta izin veriyorlar 1 haftadan fazla kullanılması durumunda 3 defa tutanak düzenleyip işten arkadaşı çıkardılar muhasebe müdürü ile görüştüm kullandırılmayaan izinler sene sonunda iptal oluyormuş ben 5 yıldır 1 hafta izin kullandım şimdi 1 haftadan fazla kullanmak istediğimi belirttim işten atılmaya kadar gideceini söyledi bu konunun doğruluk payı nedir kullanmadığım iznimi patronum gasp ediyor yasal bir dayanak yokmu işçi adına
teşekkürler
-
Cevap: senelik izin
Merhaba,
Açıkçası kullanılmayan izinlerin iptali diye bir şey söz konusu olamaz.
Bu kullanılmayan izinler, anlaşmanız dahilinde ya size ücret olarak ödenir veya siz istifa ederseniz ihbar süresine saydırabilirsiniz. Her halukarda yıllık izin sizin yasal hakkınız, ne olursa olsun ortadan kaldırılamaz.
1 hafta izin kullandırılması ise belki işinizdeki yoğunluktan dolayı izin vermiyor olabilirler. Ama yok illaki 1 hafta kullanacaksın kalan 1 haftayıda hiç bir şekilde kullandırmayız yada paranı vermeyiz diyorlarsa çalışma bakanlığına şikayetiniz gerekebilir. Bundan önce sözleşmenizide bir gözden geçirmenizi öneririm.
Detaylı cevabı konu uzmanı Hukukseverler verecektir, yukarıda yazdıklarım az çok bildiklerimdir.
iyi çalışmalar.
-
Cevap: senelik izin
Ücretli izin bir bölümü 10 günden az olmamak ve çalışanın da kabul etmesi şartıyla en çok 3 e bölünebilir.
Kullanılmayan izin hakları, sözleşme bitiminde ücret olarak öenebilir.Çalıştığınız sürece izin ücretinin ödenmesi yasal olarak mümkün değildir.
Kullanılmayan izin süreleri ihbar süresi yerine de yasal olarak sayılamaz.
Bu sebeple sözleşmeniz feshedildiğinde bölge çalışma müdürlüğüne şikayet edebilir, fesih tarihinden itibaren 5 yıl içinde izin hakkınızın ücretini dava açarak alabilirsiniz.İzin hakkı ücreti için zaman aşımı 5 yıldır.