Konut kredisi ilave ödeme çıkması
Merhabaar bir sorunum var ve haklı olduğma inanıyorum yol gösterebilecek hukukçu dostlara minnettar kalırm.
1989 yılı Bulgarisatan göçmeniyim o dönemin emlak bankası dışarıdan alınan yardımlar ile göçmen konutları yaptırmıştı ben ve ailem bu konutlardan birtanesini almaya hak kazandık ve yanılmıyor isem 1995 yılında emlak bankası ile bir kredi sözleşmesi imzalıyarak konutlardan birini satın aldık.Sözleşmemizde kredinin kesin tutarı bulunmakat idi.Emlak bankası kapanınca konutlar TOKI idaresine kredilerimiz Ziraat bankasına devredildi.Ödemeleri zamanından önce tamamlıyarak 2002 ocak ayında tamamladık.Konut ipotekli olduğundan ipoteğin kaldırıması ile ilgili olarak Ziraat Bankasına başvurduğumuzda Henüz İpotek Fek yazısı verilmediğini bildirdiler bizde nasıl olsa borcumuz yok diyerekten üstüne pek düşmedik.Borcu kapatmamızdan 1.5 yıl sonra 2003 mayıs ayında tekrar ipotek kaldırma yazısı için başvurduk ve şubemiz borcumuzun olmadığını ve ipoteğin fek edilmesi için tapu müdürlğüne verilmek üzere bir yazı verdi.Biz evrağı tapu müdürlğüne harc karşılığında teslim edip kütüğe işlettik.Geçen yıl tapu işlemleri ile ilgili tapu müdürlğüne başvurdumda tekrardan bizden yeni tarihli fek yazısı istendi.
Bankaya gitiğimizde 1800 Ytl borcumuz olduğunu bildirdiler.Nereden kaynaklandığı sorduğmda ise 2005 yılında ek ödeme çıkarıldığını ve bunun yıllar içinde faizleyerek yükseldiğini bildirdiler.Uzun yazışmalar sonunda Tapu müdürlüğündeki i işlemleri eski yazıya istinaden halledileceğini öğrendim ancak bankadaki bu çıkan borc canımı epey sıktı.Bu yıl tekrardan işin peşine düştüm banka şubeme gittiğimde hesap dökümü ve ödeme planımın dökümünü talep ettim veremiyeceklerini bildirip kovmaktan beter ettiler imzalamış olduğum kredi sözleşmesinin bir fotokopisini istedim onuda alamadım.Verdikleri tek cevap Toki tarafından ek kredi alındığını bununda tüm konut sahiplerinin hesaplarına aktarıldığı yönünde.Toki den resmi cevap istediğimde ek ödeme talebinin sözkonusu olmadığını bununla ilgili Ziraat bankasından resmi yazı ile kendilerine başvurmamı istediler.Anlıyacağınız Toki Bankayı suçluyor Banka Toki'yi Olanda bizim hesabımızdaki borca oluyor.
Bugüne kadar Ziraat bankası tarafından tebliği edilen herhangi bir borc yok Şubeye gitmesek borçtan haberimiz dahi olmayacaktı bu arada Şubeden aldığm sözlü cevapta teblği işlemi ile ilgili "biz gerekli yazıları muhtarlıklara gönderdik Borcun kredi sözleşmemizde bulunan ve konutların tesliminden sonra yapılacak maliyetleme çalışması sonrasında ek maliyetlerin yansıtılacağ"ı şeklinde bir maddeden kaynaklandığı yönünde.
Öğrenmek istediğim
1.Bankanın sonradan çıkan butürden bir borcun resmi olarak tebliği edilmeden hesaplara yansıtılabilirmi.Sonuç olarak benim kredi borcum kapandıktan ve ipotek kaldırma yazımı aldıktan yaklaşık 2 yıl sonra olan bir olay.
2. Yasal olarak uygun ise borcun bildirilmediğinden işlemiş olan faize itiraz edebilirmiyim
3.Ziraat bankasına Bilgi edinme kanunu kapsamında başvurdum fakat herhangi bir cevap gelmedi.İtirazım ile ilgili dava açmam gerekirse itirazımı borcamı yoksa yasal faizemi yapsam.
4.Ek maliyetleme sözleşmeden ve konutları teslim ettikten 10 yıl sonra yapılabilirmi.Benim koktuğum ben bu borcu kapatınca birkaç yıl sonra yine ilave borç çıkarabilirler.Sonuçta kendi verdikleri belgeleri bile geçersiz sayıyorlar.
yardımlarınız için şimdiden teşekür ederim
Cevap: Konut kredisi ilave ödeme çıkması
Ülkemizde yaşanan saçmalıklardan birisi daha.
Sizin elinizde tarihi eski de olsa bankaca verilmiş "borcu yoktur" yazısı var. Bu tarihten sonra oluşacak borçlar sizi ne kadar bağlar şüpheliyim.
Hukukçu üyeler sanırım daha detaylı bir cevap verecektir.
Cevap: Konut kredisi ilave ödeme çıkması
Eğer konunun detayları gerçekten bu kadarsa kesinlikle sizden tek bir kuruş talep edemezler. Hele ki ekstre vermemek gibi bir durum asla kabul edilemez. Elinizdeki belgelerle bir avukata başvurmanızda fayda var.