Cevap: Gayrimenkul Hukuku
Alıntı:
armine rumuzlu üyeden alıntı
üst katın iz düşümünden çıkma yapmadan kapattım.
Önemli olan "taban alanı" dır. Üst katın izdüşümünden çıkıp çıkmamanız bir anlam ifade etmez. Bu tür şeylerde "taban alanı" esastır.
Bir de her bir arsa için, imar durumunda belirtilmiş bir "taban alanı katsayısı" mevcuttur. Sizin binanızın taban alanı / arsanın toplam alanı şeklindeki bu oran 0,1 yada 0,25 gibi bir değerdir. Siz bahsettiğiniz alanı kapattığınızda bu oran aşılıyorsa arsanın ve binanın tamamı size ait olsa bile kapatamazsınız.
İmar durumu sadece TAKS (taban alanı kat sayısı) değildir. Ama sizi en çok ilgilendiren burasıdır. Bunun dışında önden, yandan ve arkadan bırakılacak paylar da imar durumunda belirtilmiştir. Bunların ihlali durumunda da söz konusu alanı kapatamazsınız.
En güzeli belediyenizin imar müdürlüğüne gidin, Tapunuzu da yanınıza alın, Oradaki arkadaşlara rica edip baktırın. Size resmi imar durumu lazım değil; bu yüzden para ödemeyeceksiniz ama oradaki arkadaşlar bu şekilde bunu size vermek zorunda değil. ona göre "rica" edin :)
Eğer burasını "imar açısından" kapatmanız mümkünse (ki bence %99 ihtimalle mümkün değildir) o zaman satın almak v.s. gibi konuları düşünün.
Cok tesekkur ederim. Bugun baglı bulundugumuz belediyenin Yapı Denetim Mudurluğu, Tapu Müdürlüğü ve Hukuk Müdürlüklerine gittim. Kapattığınız alan ortak alan olduğundan size bu alanı satma yetkisi kimsede değildir dediler. Ancak kat maliklerinden muvafakiyet alirsam ve "bu alanı kullanma hakı benim daireme aittir"ibaresini apartman yonetim planina koydurabilirsem burasını rahatlıkla kullanabileceğim söylendi. İmar Müdürlüğü'ne gitmedim. Sizin tavsiyeniz doğrultusunda yarı oraya da gideceğim.
Saygılarımla
Alıntı:
armine rumuzlu üyeden alıntı
Ancak kat maliklerinden muvafakiyet alirsam ve "bu alanı kullanma hakı benim daireme aittir"ibaresini apartman yonetim planina koydurabilirsem burasını rahatlıkla kullanabileceğim söylendi. İmar Müdürlüğü'ne gitmedim. Sizin tavsiyeniz doğrultusunda yarı oraya da gideceğim.
Saygılarımla
Kat malikleri muvafık olursa zaten başka şeye gerek yok. İmar müdürlüğü ise, kat malikleri muvafık olsa bile belediye tarafından bir yaptırımla karşılaşma riskinizi siz söyler. Genelde belediyeler böyle basit şeylerde ses çıkartmazlar ama; ileride bir şey denirse haklı mı haksız mı olduğunuzu bilmekte fayda var.
Cevap: Kat Mülkiyeti Hukuku
180 daireli bir sitede oturuyorum on yedi yıllık bir site olmasına karşi resmi yöneticisi yoktu altı bloktan oluşan bu sitede her blokta gayrı resmi bir yönetici birde site yöneticisi var bir site sakini tarafında mahkemeye vermiş ve mahkemeyi kazanmiş mahkeme kararıyle site yöneticisini hakim beni atadı henüz gerekçeli karar yeni çikti taraflara tepliği aşamasındadır tepliğ tarıhınden sonra itiraz müddeti kaç gün olduğunu bilmiyorum ayrıyeten hukuken ne kadar zaman içinde genel kurula gitmem gerekir bunun zamanı var mi varsa ne kadardır ayrıyeten apartman aidatlarını eşit yapmak zorundamıyım