Hakedilmiş izin kullanımı
Merhaba,
7 yılı aşkın süredir çalışmakta olduğum şirkette ki izin hakkım bildiğiniz üzre 3 haftadır. Ve her sene çalışanın belirlediği tarih üzerinden kullandırılmıştır. Bu sene iznimi kullanmak istemediğimi ve tarafıma ödenmesini rica etmem üzerine bunun fabrika taşınacağı için çıkış esnasında yapılacağı söylendi. (bu ay sonu taşınması muhtemel(!) ) Fakat tarihe bakıldığında istesemde bunu kullanamayacağımı, çünkü giriş tarihim 12. nci ay olduğu için haketmediğime dair sözler sarfedildi. Bu konuda resmi olarak benim -hakettiğim/ haketmediğim nedir? Ve şirketin, işçinin isteği üzerine izin ücretini ödememesi olası mıdır?
Teşekkürler,
İyi çalışmalar.
Cevap: Hakedilmiş izin kullanımı
Alıntı:
Gözcü rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
7 yılı aşkın süredir çalışmakta olduğum şirkette ki izin hakkım bildiğiniz üzre 3 haftadır. Ve her sene çalışanın belirlediği tarih üzerinden kullandırılmıştır. Bu sene iznimi kullanmak istemediğimi ve tarafıma ödenmesini rica etmem üzerine bunun fabrika taşınacağı için çıkış esnasında yapılacağı söylendi. (bu ay sonu taşınması muhtemel(!) ) Fakat tarihe bakıldığında istesemde bunu kullanamayacağımı, çünkü giriş tarihim 12. nci ay olduğu için haketmediğime dair sözler sarfedildi. Bu konuda resmi olarak benim -hakettiğim/ haketmediğim nedir? Ve şirketin, işçinin isteği üzerine izin ücretini ödememesi olası mıdır?
Teşekkürler,
İyi çalışmalar.
İLK izninizi işe girdikten ne kadar sonra yaptınız? Bir yıl dolmamış mıydı?
--İLK izninizi işe girdikten ne kadar sonra yaptınız? Bir yıl dolmamış mıydı?
İzin tarihleri yaz aylarında olmuştur genelde. Kendim de Temmuz/ Ağustos dönemlerinde kullandım hep. Fakat durum şu ki; aynı kişiler değil şu an bünyesinde bulunduğum şirket sahipleri. Değişti ve taşınması söz konusu. Ve son birkaç yıldır kaydi olarak işlemler yapılıyor. İlk olarak ne şekilde, hangi aralıkta kullandığımı da hatırlamıyorum açıkçası. Kuvvetle muhtemel yılı doldurduktan sonradır ve daimi olarak kullandığım söylenebilir her sene yaz aylarında.
Geçen seneden kalan 6 günlük iznim var ve onu kullanıp tarafıma bu sene ki payımın ödenmesi talebime karşılık ise yukarıda belirttim gibi. Değişen sistemde alternatif sunulduğu söylenemez.
İznin kullanılmayıp ücretinin ödenmesi gibi bir durum söz konusu değil yasal olarak.İşverenle anlaşarak bu yönde uygulama yapılsa da, kullanılmayan izin sürelerine ilişkin ücretler sadece sözleşme feshi durumunda ödenebilir.
Kanunda belirtilen, iznin kullanılması-kullandırılmasının zorunlu olduğudur.
Temmuz ayı sonu itibariyle , 2008-2009 çalışma yılı için henüz ücretli izne hak kazanamadığınızdan, işverenin uygulaması doğrudur.
Bahsettiğiniz izin , 2007-2008 çalışma döneminden kazandığınız izin ise, sözleşme feshi ile ücreti ödenebilir.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Temmuz ayı sonu itibariyle , 2008-2009 çalışma yılı için henüz ücretli izne hak kazanamadığınızdan, işverenin uygulaması doğrudur.
Peki şu doğru değil midir...
Evet izin süresinin tamamını kullanmaya hak kazanmamış olabilirim ama bu izin günlerinin yarısını da kullanamayacağım anlamınada gelmez sanırım? Bana düşen 10 günlük haketmişliğim olmalı diye düşünüyorum yahut doğru mudur ?
Teşekkürler,
İyi çalışmalar
İzinde nispi hesaplama olmaz.
Son izin döneminden sonra 364 gün çalışmanız varsa,izne hiç hak kazanamazsınız, 365.günü de çalıştıysanız izne hak kazanırsınız.