TSK Sağlık Yönetmeliği B maddesine dahil olanlar
Merhabalar,
Forumlarda baya bi dolandım, verilen linkleri takip ettim, mevzuatı okudum vs ama tam olarak anlayamadım 2005'ten itibaren Sağlık Yönetmeliğinde B maddesine girenler askerlikten muaf mı? Bikaç kişi öyle demiş ama mevzuatı okuyunca böyle bir anlam çıkıyor mu bilemedim, ilgili maddeyi aşağıya yazıyorum:
Madde 24 — Aynı Yönetmeliğin 79 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 79 — Yedek subay adaylarının sağlık yeteneklerine göre sınıflandırma, sevki geciktirme ve ertesi yıla bırakma işlemlerine ilişkin esaslar aşağıda belirtilmiştir.
1) Askerliğe elverişli olan yedek subay adayları: Sağlık yeteneği bakımından bu Yönetmeliğin Hastalık ve Arızalar Listesinin A dilimlerindeki hastalık ve arızaları bulunan adaylar, yapılan test sonucuna göre 1 ve 2 numaralı sınıflandırma çizelgelerindeki hastalık ve arızalarına uygun artı (+) işaretli sınıflardan birine verilir.
2) Askerliğe elverişli olmayan yedek subay adayları:
(A) Sağlık yeteneği bakımından hastalık ve arızaları bu Yönetmeliğin Hastalık ve Arızalar Listesinin 1 ve 2 numaralı sınıflandırma çizelgelerinin A dilimlerinde her sınıfta eksi (-) işaretli olanlar ile B ve D dilimlerinde gösterilen hastalık ve arızaları bulunan yedek subay adayları, askerliğe elverişli değildir. Bunlardan okula girmiş olanlar çıkarılır, subay nasbedilmiş olanlar terhis edilir.
(B) Yedek subay adaylarında tespit edilen birden fazla hastalık veya arıza sekelleri, ayrı ayrı olarak bu Yönetmeliğin Hastalık ve Arızalar Listesinin A dilimlerindeki fıkralara girdikleri hâlde, bu hastalık ve arızaların toplamı, kişinin askerlik görevini yapmasına engel olacak nitelikte ise, sağlık kurullarınca bu kişiye "Askerliğe Elverişli Değildir, Yedek Subay Adayı Olamaz" raporu verilir. Bunlardan okula girmiş olanlar çıkarılır, subay nasbedilmiş olanlar terhis edilir.
3) "Askerliğe Elverişli Değildir" kararlı rapor alan yedek subay adayı veya yedek subaylar, gerektiğinde Millî Savunma Bakanlığı tarafından yeniden muayeneye sevk edilir ve alacakları raporlara göre işlem görürler.
4) Geçici hastalık ve arızaları olanlara hastalıkları geçinceye veya sekel haline gelinceye kadar, sevki geciktirme veya ertesi yıla bırakma işlemi yapılır. Bu süre, hiç bir zaman toplam olarak ilk işlem tarihinden itibaren beş yılı geçemez. Sabitleşmiş hastalık ve arızalarda bu beş yıllık süre beklenmeden kesin karar verilir ve buna göre işlem yapılır. Söz konusu geçici hastalık ve arızalar, bu Yönetmeliğin Hastalık ve Arızalar Listesinin C dilimlerinde belirtilmiştir.
5) Yedek subay adaylarından sevklerinden önce veya sevkleri sırasında hastalananlar askerlik şubesince; varsa askerî hastahaneye, yoksa askerî tabibe, askerî tabip de bulunmuyor ise resmî hastahaneye, o da yoksa resmî görevli sivil tabibe sevk edilerek, usulüne uygun olarak alacakları raporlara göre işlem görürler. Ancak askerliğe elverişli olup olmama konusunda askerî hastahane sağlık kurullarınca verilecek raporlara göre işlem yapılır."
Tam link şurada:
http://rega.basbakanlik.gov.tr/Eskil...20041223.htm#2
Benim 2002 de aldığım; 42B F6 dan yedek subay adayı olur, TSK SYY 2 nolu cizelgede + isaretli yerlerde görev yapar raporum var. 42B F6 direk VSD kapatılması ile ilgili ve yeni kanunda değişmemiş.
Kafamı karıştıran ise şu oldu verdiğim linkte ekte verdikleri çizelgelerde B maddesine dahil olanlar karşısında hala + işaretli yerler var.
Durum nedir bilen deneyen yaşayan var mıdır?
Cevap: TSK Sağlık Yönetmeliği B maddesine dahil olanlar
Bildiğim kadarıyla 2004 yılındaki değişiklikle (+) işaretli sınıflar bu yönetmeliğe tabi muvazzaf subay ve atsubaylar için uygulanmaya devam ediliyor, yedek subay aday adayı olarak bu raporu almışsanız askerlik şubesince dosyanızın işlemden kaldırılmış olması gerekir. Yine de en sağlıklı bilgiyi yerli askerlik şubenizden öğrenebilirsiniz.