Üniversite Öğrencisiyim , İcra Tebligatı Geldi
Merhabalar.
Üniversite öğrencisiyim , bir olaya karıştım ve malesef senet imzalamak zorunda kaldım. Evime icra tebligatı geldi ve imzalayıp aldım. Şu anda bu borcu ödemem imkansızdır. Üniversite öğrencisiyim. Ailemle birlikte kalıyorum. İkametgat adresim de ailemle oturduğum ev üzerinedir. Ne yapmam gerekiyor acaba , haciz gelebilir mi bu eve. Evdeki hiç bir şey benim üzerime değil. Yardım ederseniz çok sevirim , teşekkürler. Allah borçluların yardımcısı olsun.
Cevap: Üniversite Öğrencisiyim , İcra Tebligatı Geldi
Eğer ödeme emrinde belirtilen 5 veya 7 günlük süre içinde borcu ödemezseniz eve haciz işlemi yapmak üzere gelinebilir. Ailenizle aynı evde oturduğunuzdan evdeki menkul malların mülkiyeti size ait olduğu karinesi ile evde bulunan mallar haczedilebilir. Anneniz yada babanız evdeki eşyaların faturasını icra memuruna göstererek, eşyanın size ait olmadığını kendilerine ait olduğunu bildirerek istihkak iddiasında bulunabilirler.
Alıntı:
Av.Başak Şahin rumuzlu üyeden alıntı
Eğer ödeme emrinde belirtilen 5 veya 7 günlük süre içinde borcu ödemezseniz eve haciz işlemi yapmak üzere gelinebilir. Ailenizle aynı evde oturduğunuzdan evdeki menkul malların mülkiyeti size ait olduğu karinesi ile evde bulunan mallar haczedilebilir. Anneniz yada babanız evdeki eşyaların faturasını icra memuruna göstererek, eşyanın size ait olmadığını kendilerine ait olduğunu bildirerek istihkak iddiasında bulunabilirler.
Teşekkür ederim ilginize.
Peki istihak iddiası dediğiniz durum kesin sonuç verir mi yoksa gelen kişilerin insafına kalmış bir olay mıdır ? Yani televizyonu almak istediler ama faturayı gösterirse babam veya annem (kendi adlarına olan fatura) alamazlar mı ?
Faturası olmayan mallar var ise bunları kesin alıp götürebilirler mi? Çok kötü ya , daha ailemin haberi bile yok olaylardan.
Bu arada gelen kağıtla birlikte senedin de bir fotokopisi geldi. Benim borçlu olduğum kişi gelen tebligatta borçlu olarak gözüküyor. Hep böyle mi gözükür , yoksa yanlış bir şeyler mi var acaba ?
Ayrıca tek borçlu ben değilim bir arkadaşım daha borçlu. Bu borç miktarının hepsine karşılık mı bizim evden eşya alabilirler yoksa iki kişi borçluyuz diye ( senette ilk paragrafta belirttiğim kişi -asıl benim borçlu olduğum - borçlu gözüküyor toplam 3 kişi ) yüzde 50 (veya işte senede göre yüzde 33 ) oranında mı eşya alırlar?
Sanırım çok soru sordum ama hiçbir bilgim yok bu konuda , sorularımla sıktıysam kusura bakmayınız lütfen.
Borcun tamamını karşılayacak şekilde haciz uygulanır.
Alıntı:
vecihi rumuzlu üyeden alıntı
Bu arada gelen kağıtla birlikte senedin de bir fotokopisi geldi. Benim borçlu olduğum kişi gelen tebligatta borçlu olarak gözüküyor. Hep böyle mi gözükür , yoksa yanlış bir şeyler mi var acaba ?
Ayrıca tek borçlu ben değilim bir arkadaşım daha borçlu. Bu borç miktarının hepsine karşılık mı bizim evden eşya alabilirler yoksa iki kişi borçluyuz diye ( senette ilk paragrafta belirttiğim kişi -asıl benim borçlu olduğum - borçlu gözüküyor toplam 3 kişi ) yüzde 50 (veya işte senede göre yüzde 33 ) oranında mı eşya alırlar?
Sanırım çok soru sordum ama hiçbir bilgim yok bu konuda , sorularımla sıktıysam kusura bakmayınız lütfen.
Mtemelen:
Senin borçlu olduğun kişi senedi birine vermiş; o kişi de senedi tahsil edemedeğinden kendi borçlusunu, yani seni senin senedi verdiğin kişiyi icraya vermiş. Alacaklı nazarında asıl borçlu sizin senet verdiğiniz adam. Onun için borçlu o yazar.
Avukat şimdi ciro edenden (sizin senedi verdiğiniz eleman), senedi düzenleyenden, varsa kefillerinden canı hangisine isterse daha doğrusu hangisinden almayı daha kolay görüyorsa ona gider.
Yandım vallahi o zaman. Peki bu istihkak iddiası kesin sonuç verir mi acaba yoksa o da hacze gelenlerin hoşgörüsüne kalmış bir durum mudur? Sanırım benim bir de mal beyanında bulmam gerekiyor değil mi ?
Cevaplarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.
Bilgilendirebilecek biri var mı acaba , süre de dolmak üzere. Çok huzursuzlanmaya başladım.
Alıntı:
vecihi rumuzlu üyeden alıntı
Bilgilendirebilecek biri var mı acaba , süre de dolmak üzere. Çok huzursuzlanmaya başladım.
18 yaşından büyük bir birey borçlarından kendi malvarlığıyla sorumludur. Ailesi bu borcu kendi üzerine yapmadığı veya herhangi bir borca kefil olmadığı sürece çocuğunun borçlarından sorumlu değildir. Ancak kredi kartının kefili aileden biriyse bu durumda bu bireyin de sorumluluğu doğar.
Aynı evde yaşıyor oldukları ve bu şahıs çocukları olduğu için böyle bir ortam doğuyor olması normaldir. Ancak durum hukuki yönden böyle değil. Evdeki eşyaların bu borcun sahibi olan kişiye ait olmadığının fatura yoluyla ispatı durumunda o eşyalar haczedilemez. Kaldı ki haciz prosedüründe istihkak denilen bir yol vardır ki bu haczedilmek istenen eşyanın borçluya değil de 3. bir şahsa ait olduğu yönündeki beyan anlamına gelir.Haciz geldiğinde durumu aynen icra memuruna anlatmalısınız. Ve çocuğa ait şahsi mal olmadığını İSTİHKAK iddiası olarak haciz zabtına işletmelisiniz. (fulya83'ten alıntı) güzel kardeşim bende fulya hanıma aynen katıldığım için yazısını buraya aktardım. şimdiden geçmiş olsun.