Ölen şahısın mirasçılarına kalan borçları en geç ne zaman reddedilmeli?
Merhaba, 15.06.2009 tarihinde abim vefat etmiştir. Abimin bizden habersiz yapmış olduğu banka borçlarının olduğunu öğrendik. Abimin eski eşinden 10 yaşında bir oğlu var ve ikinci eşiyle 1 yıllık evliydi. Bu borçların reddi için ne kadar süre vardır. Cevabınızı bekliyor ve teşekkür ediyorum
Cevap: Ölen şahısın mirasçılarına kalan borçları en geç ne zaman reddedilmeli?
Borcunu red edip sadece alacağınımı kabul edeceksiniz?
Alıntı:
aleaf rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba, 15.06.2009 tarihinde abim vefat etmiştir. Abimin bizden habersiz yapmış olduğu banka borçlarının olduğunu öğrendik. Abimin eski eşinden 10 yaşında bir oğlu var ve ikinci eşiyle 1 yıllık evliydi. Bu borçların reddi için ne kadar süre vardır. Cevabınızı bekliyor ve teşekkür ediyorum
Ölüm tarihihinden itibaren, retti miras hakkınız 3 aydır.
Alıntı:
aleaf rumuzlu üyeden alıntı
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Bir sorum daha olacak aynı ölen şahsın yani abimin eşi ve çocuğu reddi miras yaptıktan sonra annenin ve babanın da miras reddi yepması gerekli mi? Birde anne baba öldükten sonra verasetlerinde abimin ve benim ismimin çıkacağı için abime ait olan mirasa borçlu oduğu bankalar el koyabilir mi? Tekrar teşekkür ederim.
Ağbinizin eşi ve çocuğu mirası reddettikten sonra miras açıldığında kendileri sağ değilmiş gibi miras hak sahiplerine yani anne ve babanıza geçer. Onlar da reddederse bu kez size geçer. (MK 611 m.)
Miras, yani tereke borcu da alacağı da kapsar.
Eğer ağbinizin malı var ve borcunu karşılamaya yetiyorsa reddetmenin anlamsız olduğunu düşünüyorum.
Borcu karşılamayacağı konusunda endişeniz varsa siz de reddedin.
Bir de şöyle bir düzenleme var. Alt soy mirası reddedince bunun payının tamamı sağ kalan eşe geçiyor. Yani ağbinizin çocuğu mirası reddederse ikinci eşi tek başına mirasçı oluyor.