İnternette Ticari faaliyette bulunmadan hizmet vermenin yükümlülükleri
Merhaba değerli hukukseverler,
Bir konu hakkında fikirlerinizi öğrenmek istiyorum. İnternette 'sahibinden.com', 'emlak.net', 'arabam.com' tarzı bir site kurmak istiyorum. Başlangıçta herhangi bir ticari gelir elde etmeden, ücretsiz olarak kişilerin siteye üye olması ve ilan bırakmalarını sağlayacağım. Tüm hizmetler ücretsiz olucak. Sitenin ziyaretçi sayısına göre istediğim rakamlarda olur ise firma kurulumu yaparak hizmeti ücretlendirmeyi düşünüyorum. Vergilendirme ve diğer yasal gereklilikleri o zaman gerçekleşecek.
Site hizmetlerini ücretli yapana kadar, geçen sürede hukuki olarak eksik olan, yada yerine getirmem gereken yasal bir işlem varmıdır?
Domain ismini kendi adıma kayıt ettiricem. Her işlem kişisel olucak, ancak site istediğim rakamlara ulaşırsa ticari faaliyette bulunacağım, konuya ilişkin fikir ve önerilerinizi belirtebilir misiniz?
Cevap: Ticari faaliyette bulunmadan hizmet vermenin yükümlülükleri
Bence gayet mümkündür. Bahsettiğinize benzer birçok ilan sitesi vardır.
Alan adını ileride kuracağınız firmaya çevirebileceğiniz gibi kişisel de kalabilir. Tabi gelir elde etmeye başlamanız halinde bunu vergilendirmelisiniz. (Ne gibi bir ücretlendirme yapacaksınız? Üyelik mi? Aracılık mı? Komisyonculuk mu?)
Cevap: Internette Ticari faaliyette bulunmadan hizmet vermenin yükümlülükleri
Sayın Pazarbaşı,
Cevabınız için teşekkür ederim. Ücretlendirmeyi ilan içeriğini zenginleştirme(fotoğraf ekleme, ön sıralarda çıkma, vitrin sayfasında gözükme vb.) şeklinde düşünmekteyim.
Bu durumda ilan veren site ziyaretçileri ile aramda bir hukuki sözleşme metni olması gereklimidir? Üyelik esnasında bir sözleşme metnini onaylatabilirim fakat hukuki geçerliliği ne kadar bağlayıcı olur? Bu konuda da değerleri görüşlerinizi paylaşabilirmisiniz?
iyi çalışmalar.