657 130.Madde Disiplin Soruşturması ve Aylıktan Kesme ve Uyarı Cezası
657 sayılı devlet memurları kanuna göre bilgisayar işletmeni kadrosunda çalışmaktayım. fakat çalıştığım yer bir bilgisayar laboratuarı
yani memur olmama rağmen
bilgisayar laboratuarında bilgisayarcılık yapıyordum.
657 130.Madde Disiplin Soruşturması açıldı, ve soruşturma sonucunda 3 gün işe gelmediğimle ilgili soruşturma sürecinde üç günlük tarihten 1 gününde başka bir birimde iş yaptığımı gösterir belge sundum, diğer 2 günlük gelmeme olayına kanıt niteliğinde bir belge sunamadım, yalnız çalıştığım yer havasız, basık bir ortam sağlık şartlarına uygun değil ve uzun vadeli 8 saat orda bulunmam mümkün olmamakta ve midem rahatsızlanmaktadır. bunu birçok kez sözlü olarak bildirdim fakat çözüm yoluna gidilmedi, ve bundan dolayı mevcut iş yerimde bulunamadığımı ya dışarda yada başka bir birimde oturmak zorunda kaldığımı yazdım.
soruşturmaya verdiğim cevapta mevcut çalışma yerimde uzun vadeli oturamadığımı rahatsızlandığımı ve mevcut yerin uzun vadeli orda durulmasına engel olduğuna çünkü havalandırması yok, havalandırma borularıyla havalandırma yapılsada ısı ve soğuk gibi durumlara müdahale edilemiyor, buluduğum yerden ve ben 3 senedir orda çalışmak ve oturmak durumunda kaldım. bu durumları belirtmeme rağmen bu konuda çözüm yoluna gidilmedi. iş ilişkilerim bozulmaması içinde yazılı olarak veremedim durumu ama birçok kez sözlü belirttim
açılan soruşturmanın sonucunda 2 gün işe gelmediğimle ilgili 1/8 oranında maaşımın 8 de birini kestiler başka birimde iş yaptığımla ilgili belge gösterdiğimdede mevcut çalışma yerinde bulunmadığınızdan dolayı da uyarı cezası verildi,
bu olaylar sadece bulunduğum birimden gitmek istediğimi belirtmemden sonra saldırganca bir tutumla idari yönetim tarafından psikolojik ve ruhsal olarak saldırı şeklinde ve bilinçli yapıldı.
bana aynı soruşturmada iki ceza birden verilebilirmi, ne yapmam gerekir
umarım durumu anlatabilmişimdir. konuni olarak izlemem yol nedir, yardımcı olursanız sevinirim,
Cevap: 657 130.Madde Disiplin Soruşturması ve Aylıktan Kesme ve Uyarı Cezası
Aylıktan kesme cezası için yargı yoluna başvurmanız gerekir.
Aynı soruşturmada iki ayrı suç ortaya çıktığı için ayrıca "uyarma" cezası verilmesi normal...
2 gün işe gelmeme nedeniyle verilen 1/8 oranındaki ceza olağandan ağır... Ayrıca, mazeretiniz de var... Bir avukattan yardım almanızı öneririm.
Alıntı:
tasarimci79 rumuzlu üyeden alıntı
657 sayılı devlet memurları kanuna göre bilgisayar işletmeni kadrosunda çalışmaktayım. fakat çalıştığım yer bir bilgisayar laboratuarı
yani memur olmama rağmen
bilgisayar laboratuarında bilgisayarcılık yapıyordum.
657 130.Madde Disiplin Soruşturması açıldı, ve soruşturma sonucunda 3 gün işe gelmediğimle ilgili soruşturma sürecinde üç günlük tarihten 1 gününde başka bir birimde iş yaptığımı gösterir belge sundum, diğer 2 günlük gelmeme olayına kanıt niteliğinde bir belge sunamadım, yalnız çalıştığım yer havasız, basık bir ortam sağlık şartlarına uygun değil ve uzun vadeli 8 saat orda bulunmam mümkün olmamakta ve midem rahatsızlanmaktadır. bunu birçok kez sözlü olarak bildirdim fakat çözüm yoluna gidilmedi, ve bundan dolayı mevcut iş yerimde bulunamadığımı ya dışarda yada başka bir birimde oturmak zorunda kaldığımı yazdım.
soruşturmaya verdiğim cevapta mevcut çalışma yerimde uzun vadeli oturamadığımı rahatsızlandığımı ve mevcut yerin uzun vadeli orda durulmasına engel olduğuna çünkü havalandırması yok, havalandırma borularıyla havalandırma yapılsada ısı ve soğuk gibi durumlara müdahale edilemiyor, buluduğum yerden ve ben 3 senedir orda çalışmak ve oturmak durumunda kaldım. bu durumları belirtmeme rağmen bu konuda çözüm yoluna gidilmedi. iş ilişkilerim bozulmaması içinde yazılı olarak veremedim durumu ama birçok kez sözlü belirttim
açılan soruşturmanın sonucunda 2 gün işe gelmediğimle ilgili 1/8 oranında maaşımın 8 de birini kestiler başka birimde iş yaptığımla ilgili belge gösterdiğimdede mevcut çalışma yerinde bulunmadığınızdan dolayı da uyarı cezası verildi,
bu olaylar sadece bulunduğum birimden gitmek istediğimi belirtmemden sonra saldırganca bir tutumla idari yönetim tarafından psikolojik ve ruhsal olarak saldırı şeklinde ve bilinçli yapıldı.
bana aynı soruşturmada iki ceza birden verilebilirmi, ne yapmam gerekir
umarım durumu anlatabilmişimdir. konuni olarak izlemem yol nedir, yardımcı olursanız sevinirim,
yazınızda , özürsüz olarak işe 1 veya 2 gün gelmemeniz nedeniyle Aylıktan Kesme cezası aldığınızı anlıyorum, bu oran dmk da 1/8 ve 1/30 arasında değişir, eğer oran 1/8 olarak belirtilmişse bunun geçerli bir nedeni olmalıdır, yani gerekçesi olmalıdır bana göre, yoksa uygulanan ceza genelde 1/30 oranındadır, aylıktan kesme cezasına karşı idari yargı yoluna başvurabiirsiniz,
uyarma cezasına gelince kurumca belirlenen usul ve esaslara kayıtsızlık göstermeniz nedeniyle bu ceza takdir edilmiş olabilir, uyarma ve kınama cezasına karşı anayasamız gereği yargı yolu kapalıdır, disiplin amirine 7 gün içinde itiraz etmeniz gerekirdi, itiraz etmediyseniz idari işlem kesnlik kazanır.
bir soruşturmada 2 farklı ceza verilebilir, eğer yapılan fiiller farklıysa...
VERDİĞİM İTİRAZ DİLEKÇEM BU SONUÇ NEOLABİLİR; olumsuz olursa İdariMahkemye verirsem kurtama oranım nedir
Hakkımda açılan disiplin soruşturması sonunda 09 Temmuz 2009 tarih ve 1390 sayılı yazıyla verilen
“Brüt aylıktan 1/8 oranında kesinti yapılması ”
“Uyarma”
Cezalarına istinaden itiraz ediyorum.
........Birimebağlı B Blok CAD-CAM Laboratuarında
3,5 senedir mevcut işlerimi yürütmem için gösterilen çalışma yerimin çalışma yeri standartları aşağıdaki nedenlerden dolayı sağlıklı olmadığından derslerin veya etkinliklerin olmadığı zamanlar belirtilen yerde duramayacağımı belirttim. Dekanlıktan dolayı bir işim varsa Fakülte Sekreterliğinde boş bilgisayar bulursam orda yapıyorum, veya bölüm başkanlığına gidiyorum, Laboratuar Bilgisayarlarda sorun varsa Bilgi İşlem Bilgisayar Onarım Atölyesine gidip sorunları hallediyorum veya halletmelerini sağlıyorum. Bu durumu Dekan Yardımcılarına ve Fakülte Sekreterine gelip kendileri gördüğünde de beyan ettim, gerekse odalarına çıkarak bizzat mevcut yerde aşağıdaki gerekçelerden dolayı duramadığımı ve işlerimi yapacağım daha sağlıklı bir yer gösterilmesini istedim: ( 657 Madde 10: Devlet memuru amirinden aldığı emri, Anayasa, kanun, tüzük ve yönetmelik hükümlerine aykırı görürse, yerine getirmez ve bu aykırılığı o emri verene bildirir )
Sağlık Nedenleri:
1-Havasız Bir Ortam” Her ne kadar havalandırma borularıyla havalandırma yapılsa da, havalandırma çalıştığında gürültü çıkarttığından her zaman ders başladığında kapanır; kapatmasak dahi dersten hoca çıkar ve gürültü çıkarttığından kapatılmasını ister”
2-Bodrum,zemin kat, nemli ve basık bir havası var
3-Benim kapı girişinde oturmam için yapılan cam bölmede telefon, ısıtma ve havalandırma yok.
4-Bulunduğum cam odanın üstü açık olduğundan sıcak ve soğukla mücadele etme kabiliyetim yok.
5-Derslerin olduğu zaman 300-400 öğrencinin girip çıktığı bir yerde tozlu ve basık bir ortam olduğu için zaten uzun süre orda durmam mümkün olamamakta.
6-İşlerimi yürütmem istenen yerde 2-3 saat oturduğumda rahatsızlık hissetmekteyim.
7-Laboratuara sürekli kedi girip çıkmakta ve pislik bırakmaktadır.
8-Bulunmam istenen yer Üniversite genelindeki memurların çalışma yeri standartlarının çok altındadır.
9-Benimle beraber Bilgisayar Laboratuarın’da mesaiye görevlendirilen A kişi ve B kişi’de yukarıdaki gerekçelerden dolayı bilgisayar laboratuarında değil Dekanlıkta derslerin bitimini beklemişlerdir.
Görevlendirme ve İş Tanımı Belirsizliği:
Görevlendirme çıkartılmıştır fakat yapmam gereken işler tam anlamıyla belirsizdir ve görevlendirmemde açıklayıcı yer almamıştır. Laboratuarda bilgisayarları çalışır durumda tutmak ve bilgisayarlarla ilgili sorunları gidermek ve sınıfları açmak dışında yerine getirmediğim görevim nedir? Mevcut görevlerimi yerine tam ve eksiksiz getirdim.
Memurun başka sınıfta ve derecesinin altında bir görevde çalıştırılmayacağı:
Madde 45 – (Değişik: 30/5/1974 - KHK/12; Aynen kabul: 15/5/1975 - 1897/1 md.)
Hiç bir memur sınıfının dışında ve sınıfının içindeki derecesinin altında bir derecenin görevinde çalıştırılamaz.
Bilgisayar Laboratuarında 3 senedir mesaiye kalmaktayım ve bununla ilgili mesai ücreti ödenmektedir. Yalnız fakülte muhasebecisi ve satınalmacısına kalmadıkları halde mesai ödemesi 2 senedir yapılmaktadır. Bununla ilgili Dekan Yardımcısı C kişiyel mevcut durumdan dolayı haksızlığa uğradığımı ben mesaiye kalıp saat gece 23:00 da eve giderken neden o arkadaşların kalmadan aldığıyla ilgili düşüncelerimi paylaştığımda onların kadroları dışında iş yaptıklarını ve bundan dolayı bu şekilde uygulama yaptıklarını söyledi. Aynı şekilde kendisine bende kadrom dışında bilgisayar laboratuarında teknik personel gibi çalıştığımı belirttim. (Madde 10: Amir, maiyetindeki memurlara hakkaniyet ve eşitlik içinde davranır. Amirlik yetkisini kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslar içinde kullanır.
2 Gün İşe Gelmediğim ve Görevimi Yerine Getirmediğime Hakkında ;
Belirtilen günlerle ilgili olarak Bilgisayar Laboratuarı ders planına baktığımızda da( ekte )
31/03/2009 (Bilgisayar Laboratuarında hiçbir ders veya etkinlik yoktur) (Mevcut bir görevim bulunmadığı için Mekatronik Mühendisliği Web Sitesini yapmakla çalışma saatimi geçiriyordum) Bu günde gelmediğim belirtilmiş oysa öğle yemeğine Dekanlık çalışanlarından A kişi ile çıktım.
01/04/2009 (Ders saat 16:00’da başlamıştır ve bilgisayar laboratuarını açtım ve 5:30’da mesaim bittiğinde Dekanlık çalışanlarından A Kişi ile Beşiktaşa indiğimi dün gibi hatırlıyorum başka bir tarih olsaydı hatırlamam mümkün olmazdı ama 1 Nisan olduğundan hatırlıyorum)
02/04/2009 (tarihinde mesaiye kaldığım için zaten üniversitede olmamam mümkün değildir.) Bilgisayar Laboratuarındaki bazı bilgisayarlarla ilgili sorunları halletmek için Bilgi İşleme bağlı Bilgisayar Onarım Laboratuarında bulunuyordum.
Yukarıdaki tarihlerde görevim olan işlerimi yaptım.
Bilgisayar laboratuarına bakılıp gelip gelmediğime dair tutanak tutulması yukarda ortaya konan durumlar değerlendirildiğinde gelip gelmediğime dair yasal şartlar geçerlilik arz etmemektedir. Ortada işimi yapım biçimim bakımından bir memnuniyetsizlik varsa ilkönce yapılması gereken şeyin kadrom dışında üzerimdeki görevlendirmenin kaldırılması gerektiğine inanıyorum. Oysaki işimi yapma konusunda her zaman elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışmışımdır.
3.5 senedir devam eden yukarıdaki durumların düzeltilmesi ve mevcut durumdan dolayı çalışma düzenimin olmadığı ve iş yapma ve işimin peşine düşme motivasyonumun kaybolduğunu birçok kere belirtmeme rağmen çözüm yoluna gidilmemiş ve 3 ay önce başka birime geçmek istediğime dair beyanımı belirtmemden sonra bu şekilde zor durumda bırakılmamı doğru bulmuyorum.
X birimd 4 sene zarfında Cad-Cam Laboratuarını İdare etmenin dışında yukarıdaki çalışma şartlarımda karşılaştığım güçlüklerle beraber;
1-X birimin web sitesi
2-XX birimin web sitesi
3-X birimin Arşivinin Düzenlenmesi (YÖK Denetiminde, denetçiler tarafından bizzat teşekkür edilmiştir.)
4-XXX birimin Evrak Kayıt Programı
5-Bilgisayar Laboratuarı yapılması aşamasında 100 bilgisayarın kurulması ve mevcut laboratuarın dersler işlenir duruma getirilmesi konusundaki gayretim.
6-X ve XX birimlerin işlerini yapmada gösterdiğim katkı.
7-X birimin sunularının hazırlanması ve gerekli bilgi belge ve resimlerin toplanması hazırlanması.
8-X törenleri ve Benzeri Aktivitelerde resimlerin çekilmesi
9-Akademik ve İdari Personelin bilgisayar ve bilgisayar sorunlarıyla ilgili problemlerinde elimden geldiğince yardımcı olmak.
Çalışmaların %70’ini mesai saati dışında kişisel gayretlerimle ve özveriyle yaptığımı göz önüne koyarak, şahsım olarak davranışlarımda ve işlerimde de daha dikkatli ve hassas olacağımı da belirterek, hakkımda açılan ve şimdiye kadar uygulamada görülmeyecek kadar ağır şekilde verilen cezaların (1/8 oranında maaşımın kesilmesi ve uyarı cezalarının )iptalini istiyorum.
Üst Sicil Amirine itirazım sonunda verilen "uyarı cezası" kaldırıldı. "Bürüt Aylıktan 8/1 Oranında Kesinti Yapılması" cezası ise kaldı, bu durumda idari mahkemeye gideceğim. yalnız bu yolda nasıl adımlar atmam gerektiğini bilmiyorum, burda rahatsız olduğum nokta kanunların tek taraflı işlediği duygusunun ve insanların ruh sağlığıyla ve psikolojisiyle bukadar kolay oynamanın kolay olmayacağı ve kanunların çift taraflı işlediğini göstermek istiyorum ve bunun içinde çabalamaya razıyım, fikirlerinizi öğrenmek istiyorum, itiraz sürem nekadar dır, 8/1 oran günlük maaş hesabı yaptığında çok fazla miktar vs... lütfen kaygısız kalmayın,
ve bana ortalama sonuçta bir kuruma dava açacağım maddi yükü nekadar olur...