Faturalı alacağın tahsili
Merhaba,
Internet hosting firmasıyız ve bir müşterimizden verdiğimiz hizmet karşılığında almamız gereken fatura tutarını tahsil edemiyoruz. Aramızda borcunu ödeyeceğine dair mail yazışmaları var. Servis sağlayıcısından bu maillerin onun bilgisayarından gönderildiğini, ayrıca loglardan da hizmet verdiğimizi dolayısıyla verilen hizmetin karşı taraf tarafından kullanıldığını ispat edebilirim.Ayrıca kesilen faturalar 4-5 ay öncesine ait ve muhtemelen vergi dairesine masraf olarak bildirmiştir. Bu durumda nasıl bir yol izlemem gerekiyor? Noterden göndereceğim ihtarname ne derece bağlayıcıdır? Başvurmam gereken mahkeme ve izlemem gereken yol nedir? En önemlisi bütün bunların sonunda alacağımı tahsil etme ihtimalim nedir?
Bu hususlarda bilgilendiriseniz minnettar kalırım.
Saygılarımla
Cevap: Faturalı alacağın tahsili
Bizim de 2 ay kadar önce kesilmiş 4024 TL lik faturamız var. Bu borcu tahsil etmek için ne yapılması gerekir. Bilgilendirirseniz sevinirim.
İcra davası açmayı düşünüyoruz. İzlenmesi gereken prosedür nedir?
Her iki soruyada vevap veriyorum. Bir avukata gidin kestiğiniz faturanın fotokopisini avukata verin ilamsız icra takibi yaptırtın. Avukatınızın icra tebligatına 7 gün içersinde itiraz etmezlerse işiniz kolay ve avukatınız gider haciz yapar. Tebligata 7 gün içersinde itiraz ederlerse iş uzar ve mahkemelik olur. Avukatınız alacak davası açar.
iyi akşamlar.
faturalı alacağım için bende alacak davası açtım fakat faturaların karşılığını ödediğini beyan ederek borca itiraz etti.
itirazın iptali davası açtık.daha önceki faturalardan oluşan ödeme bakbuzlarını mahkemeye sundu.
bizde öncesinde kesilen faturaların tamamını mahkemeye sunarak, o ödeme makbuzların önceki faturalara ait olduğunu beyan ettik.
bilirkişi incelemesi istedik.dosyamız bilirkişiye gitti.fakat ben basit usül vergi mükellefi olduğum için defter tutulmuyor.
incelemede ancak benim karşı firma için kestiğim faturalardan başka bir kanıtım yok.kesilen fatura toplamı ve ödeme yapılan bakbuzlar toplamı karşılaştığında,alacaklı olduğum, zaten net bişekilde ortaya çıkıyor.
fakat olayın garip tarafı, mahkemeye sunduğumuz faturalar fotokopisi ile bilir kişiye giden faturalar aslından sadece üç adeti birbirini tutmuyor.nedeni ise,fatura koçanımı kaybettiğim için,irsaliye üzerindeki bilgilere göre, bir bilgisayar proğramında düzenlediğim faturaların fotokopisini mahkemeye sunmuştum.
ama şimdi fatura koçanımı buldum.ve bilirkişiye asılını verdim.sadece 3 adet faturada tl miktarı tutarsuz.oda yine benim lehimeolduğunu sanıyorum, çünkü fatura asılında,tl miktarı toplamda 100 tl gibi fazla çıkıyor.
değerli görüşlerinizi şu yüzden anlamak istedim.
1.faturadaki bu çelişki negibi sonuçlar doğurabilir?
2.dava konusu faturaların karşılığını ödemediğine şait yada tanık var,mahkemede şait dinletebilirmiyim?
3.dava konusu olan faturaları karşı taraf defterine işletmediyse (yırtıp atmış olabilir) bilirkişi incelemesinde,
gözükmeyecektir.bu durumnda başka ne yapılabilir?
herkeze teşekkürler.