Kira Sözleşmesi Başlamadan Fesh
Merhabalar,
08.07.2009 Tarihinde bir emlakçı vasıtasıyla İngiliz bir şahısa ait olan bir evi kiralamak için, 5 aylık kira sözleşmesi yaptım.
Kira Bedeli Aylık: 550 TL
Süre: 5 Ay
Depozito: 500 TL (Ev sahibi emlakçıda kalmasını istiyor)
Emlakçının İstediği Komisyon Bedeli: 400 TL
Emlak şirketi eve bazı temizlik masrafları yapılacağı için benden bir miktar para istedi. 700 Lira nakit olarak emlak şirketine verdim. Kira sözleşmesinde eve giriş tarihi olarak 10.07.2009 yazıyor. Emlak şirketi sözleşmenin bir kopyasını vermedi. Henüz eve girmiş değilim. Sözleşmeyi emlak şirketi hazırladı ve ingiliz ev sahibi ile karşılklı olarak imzaladık. 09.07.2009 tarihinde yani sözleşme yapıldıktan 1 gün sonra ve yazılı olan eve giriş tarihimden 1 gün önce ev sahibini arayarak sözleşmeyi iptal ettirmek istediğimi söyledim. Ev sahibi tutarın tamamını 2750 TL (550x5ay) ödediğim takdirde sözleşmeyi iptal edebileceğimizi söylüyor. Henüz oturmadığım bir eve para vermek istemiyorum. Ödediğim 700 TL hala emlakçıda. Paramı geri almak istiyorum.
Ev sahibine yaptığı temizlik masrafı için 150 TL ödeyebileceğimi önerdiğim halde, tüm tutarı istiyor. Aksi takdirde mahkemeye vereceğini söylüyor. Henüz eve girmediğimi ve sözleşmenin yarın başladığını söylesemde fikrini değiştirmiyor.
Sözleşmeyi iptal etmek istiyorum ne yapabilirim ?
Henüz girmediğim bir ev için ev sahibi beni mahkemeye verebilirmi?
Cevaplar için şimdiden teşekkürler.
Cevap: Kira Sözleşmesi Başlamadan Fesh
Sözleşme geçerlidir. Ev sahibiyle anlaşmadığınız sürece 5 aylık kiranın tamamından sorumlusunuz. Dava halinde kiranın yanı sıra yasal faizini, karşı tarafın avukat, icra ve mahkeme masraflarını da ödemek zorunda kalırsınız.
Nasıl ki ev sahibi sizin rızanızı almadan "daha 10 temmuz olmadı, ben sözleşmeyi feshettim, 10 temmuzda sana evimi vermeyeceğim" diyemezse siz de "daha 10 temmuz olmadı, ben sözleşmeyi feshettim, kiradan sorumlu olmam." diyemezsiniz.