TC Vatandaşı ile Evli Yabancıların Çalışması Hakkında
Merhabalar,
Geçen mayıs ayında Ukrayna uyruklu eşim ile evlendik. Eşim doktor.
Türkiyede çalışabilmesi için neler yapmamız lazım ve nerelere nasıl barşvuruda bulunmamız konusunda bilgisi olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum.
Benim çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı ilgili sitelerinde bulabildiğim kadarıyla işveren bulduktan sonra çalışma müsadesi için başvuruda bulunabiliyor. Ancak takdir edersiniz ki hiçbir işveren 4-5 ay çalışma müsadesini beklemez.
Acaba eş durumunda çalışma izninin direkt işverensiz olarak başvuruda bulunabilme imkanı var mıdır?
Eğer imkanımız var ise hangi prosedürleri izlememiz gerektiği konusunda arkadaşların yardımlarını bekliyorum.
Saygılarımla,
Re: TC Vatandaşı ile Yabancıların Çalışması Hakkında
Evlilik nedeni ile oturma iznine hak kazanmak çalışma izni vermiyor. Vatandaşlık için 3 yıl süre ile oturma izni kapsamında Türkiye'de bulunduktan sonra (yurtdışında geçirilen süreler düşülerek) dilekçe ile başvurup bir sıra uzun uzadıya soruşturmalardan ve mülakatlardan geçmeniz gerekecek. Çalışma izni ile ilgili http://www.alomaliye.com/4817_yabanc...izin_kanun.htm linkinde yer alan kanun ve yöntemeliği inceleyerek bilgi alabilirsiniz. Ancak eşiniz doktor olarak çalışmak istediği takdirde bir diğer sorun olan üniversite diplomasının denkliği meselesi ile karşılaşılması söz konusu.