-
Tanık İfade Düzeltme
merhaba. benim bir sorum olacaktı. Tanık olarak bir mahkemeye çağrıldım. İfademi aldılar. Yalnız ifademi verirken bir konuda heyecandan yanlış bir beyanda bulunduğumu farkettim. Daha doğrusu sonradan aklıma gelen bir durumun verdiğim ifademe göre yanlış olduğunu düşündüm. Mahkemeyi herhangi bir şekilde yanıltmak gibi bir niyetim yok, olamaz da zaten.
Ancak internetten biraz araştırdım. İfade düzeltme gibi bir bilgiye rastlayamadım. Dahası bazı yerlerde yalan yere tanıklıktan filan bahsedilmiş. Bunun cezası olduğu söylenmiş. Benim niyetim dediğim gibi yanlış bir şey söylememek. Ama yalan tanıklık yazısını filan okuyunca biraz korktum açıkcası.
Tanıklık yapmış olduğum dava bir ceza davası. Ve tanık olduğum kişinin aleyhine değil, lehi yönünde şahitlik yaptım. Gerçekten de tanıklık yaptığım arkadaş suçsuz(yani ben öyle düşünüyorum)
İnternetten araştırdığım kadarı ile hep şu sonuca vardım. Eğer karar verilmeden önce aleyhine tanıklık yapan tanık mahkemeye başvurup durumu anlatırsa ceza verilmez. Şimdi benim tanıklık yaptığım durum ise aleyhe denilemez. Nasıl bir yol izlemeliyim?
Acaba tanığın yanlış konuştuğu gibi bir durum anlaşılır ise nasıl bir prosedür izlenir? Kanunlarımızda ifade düzeltme diye bir şey var mı? Bir de şu var. Psikolojik olarak daha önce rahatsızlık geçirdim. Halen ilaç tedavisi görüyorum.
Düzeltmek istediğim durumun oluşması da bu rahatsızlığım nedeni ile olduğunun kanısındayım.
Konu hakkında detaylı bilgi vereceklere şimdiden teşekkür ederim.
-
Re: Tanık İfade Düzeltme
Mahkemeye dilekçe ile müracaat ederek rahatsızlığınız veya heyecanınız nedeni ile ifadenizde eksiklik olduğunu uygun görülürse yeniden tanık olarak ifade verebileceğinizi belirtin.