İşe gelmemek için geçerli mazeret nedir?
Merhaba,
Çalıştığım işyerinde personeller, sabahleyin telefon açıp ben (eşim veya çocuğum) bu gün hastayım işe gelemeyeceğim deyip işe gelmemezlik yapabiliyorlar. Herhangi bir ücret kesintisi yapmıyorum bunun için. Hastayım gelemeyeceğim demek herhangi bir doktor raporu veya vizite kağıdı olmadan geçerli bir mazeretmidir? Bu tip izinlerin haftalık, aylık veya yıllık bir gün sınırı yokmudur?
İş kanununu 55.madde a bendinde işçinin uğradığı kaza veya tutulduğu hastalıktan ötürü işine gidemediği günler yılık izin bakımından çalışılmış gibi sayılır deniyor. Bu doktor raporu veya vizitesi olmayan, hastalığı evde dinlenerek geçirilen günleri ücretinden veya yıllık izininden kesebilirmiyim?
Re: İşe gelmemek için geçerli mazeret nedir?
İşverenin kabul etiği her türlü mazeret geçerli mazerettir.
Raporlu olunan günler dışındaki çalışılmayan günlerin ücretini kesebilir, eksik gün olarak bildirebilirsiniz.
Erdoğan Bey, öncelikle hızlı cevabınız için teşekkür ederim.
İnsani olarak maaşdan kesinti yapmak istemiyorum. Onun yerine yıllık izinlerden düşemezmiyim? Sadece hastalık değil, kar yağdı yol kapandı (ki ben işe gelebilmişken), trafiğe takıldım geç kaldım gibi saatlik izinlerinde toplamı alınıp, yıllık izinlerinden düşebilirmiyim? Yoksa sadece maaş kesintisimi olabiliyor?
İlginiz için teşekkür ederim
Alıntı:
nrcn rumuzlu üyeden alıntı
Erdoğan Bey, öncelikle hızlı cevabınız için teşekkür ederim.
İnsani olarak maaşdan kesinti yapmak istemiyorum. Onun yerine yıllık izinlerden düşemezmiyim? Sadece hastalık değil, kar yağdı yol kapandı (ki ben işe gelebilmişken), trafiğe takıldım geç kaldım gibi saatlik izinlerinde toplamı alınıp, yıllık izinlerinden düşebilirmiyim? Yoksa sadece maaş kesintisimi olabiliyor?
İlginiz için teşekkür ederim
Bana kalırsa çalışma şartlarının "standartını" yükselterek, işçinin gerçekten bir sıkıntısı olup olmadığına dair samimice bir yaklaşımda bulunulmalı. Bu samimiyeti gören işçilerde işe devam konusunda büyük bir değişim olacaktır diye düşünüyorum.
Alıntı:
İnsani olarak maaşdan kesinti yapmak istemiyorum. Onun yerine yıllık izinlerden düşemezmiyim?
Belki maaş kesintisi yıllık izinden düşmekten daha insani gelebilir işgörenlerinize.
Bu yüzden maaş kesintisi yapacağınızı ancak eğer isterlerse yıllık izinlerine mahsuben izin almış sayılabileceklerini söyleyebilirsiniz.
Ancak bir sorun var ki; senelik izin kullanımının kısıtları vardır. Örneğin 15 günlük izni her biri yarım gün toplam 30 günde kullanamazsınız. Tam bilmiyorum ama en çok 3'e bölünür diye aklımda.
Alıntı:
Bu tip izinlerin haftalık, aylık veya yıllık bir gün sınırı yokmudur?
İş kanununu 55.madde a bendinde işçinin uğradığı kaza veya tutulduğu hastalıktan ötürü işine gidemediği günler yılık izin bakımından çalışılmış gibi sayılır deniyor. Bu doktor raporu veya vizitesi olmayan, hastalığı evde dinlenerek geçirilen günleri ücretinden veya yıllık izininden kesebilirmiyim?
Sanırım işverensiniz. Bu tip izinler için bir sınır belirlemelisiniz. Mesela bizim şirkette yıllık 9 gün mazeret izni vardır. Yok hastaydım, yok cenazem vardı, yok yakınımın düğünü vardı gibi durumlarda personele bu mazeret izinleri kullandırılır. 9 günden sonra personelin aldığı izinler günlük ne kadara tekabül ediyorsa artık o kadar maaşından düşülür. "İnsani olarak maaştan kesinti yapmak istemiyorum" diyorsunuz ama sizin bu insaniyetinizi suistimal ettikleri durumlar içinde gerekli önlemi almalısınız bence. Şirketinizde işe devam konusunda da bir yönetmeliğiniz olmalı ve tüm çalışanlara açıkça tebliğ edilmeli.
Personelin çalışma standartlarında bir problem yok. Bunu emin söylebilmemin nedeni bende bu şirkette patron değil bir personel olarak çalışıyorum. Bir mühendislik firması olup, çalışanlarında eğitim düzeyi yüksek olmasına rağmen ne yazıkki iyi niyetler suistimal ediliyor. 1 yıl içinde toplam bu tip mazeretlerle 8-9 iş günü işe gelmemiş personeller normal yıllık izin süresi kadar izin kullanmak istemekte bu durum kendilerine belirtildiğinde hastaydım, kar yağdı arabamı çıkaramamıştım, evlendim balayına gittim (ki normal evlilik izin süresi haricinde) o zaman birşey söylememiştiniz ama ne yapayım gibi bahaneler ileri sürmektedirler. Ayrıca diğer personeller arasında da zaten her ay bir iki gün hastalanıyor, birde tam yıllık izin kullanıyor, bende yaparım o zaman şeklinde yaklaşımlara neden oluyorlar. Bende bu nedenle bu tip bir uygulamayı duyuru ile bilgilerine sunmak ve bu tarih itibari ile rapor olmadığı taktirde bu tip izinlerin yıllık izinlerine mahsup edileceğini belirtmek istiyorum. Tabi yapılabiliyorsa.
Teşekkürler
4857 sayılı İş Yasası :
Yıllık ücretli iznin uygulanması
MADDE 56. - Yıllık ücretli izin işveren tarafından bölünemez.
Bu iznin 53 üncü maddede gösterilen süreler içinde işveren tarafından sürekli bir şekilde verilmesi zorunludur.
Ancak, 53 üncü maddede öngörülen izin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere en çok üçe bölünebilir.
İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez. Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.
Yıllık ücretli izinleri işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara istemde bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam dört güne kadar ücretsiz izin vermek zorundadır. İşveren, işyerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izinlerini gösterir izin kayıt belgesi tutmak zorundadır.
İşveren değil, personelim. Aynen sizin şirketinizde yapılan uygulamanın iş kanunlarına göre doğru olup olmadığını merak ediyordum bende. Kanuni olarak böyle mazeret izinlerine bir sınır koyulabiliyormuyu merak etmiştim ve sizin cevabınızla olabildiğini anladım.
Teşekkür ederim.
İşte bu tip izinlerin yıllık izinden düşülemeyeceğini düşündüren ilgili madde buydu benim içinde. Maaş kesintisinide ben çok doğru bulmuyorum, insanız elbette hastalanabiliriz evde doktora gitmeden dinlenmek isteyebiliriz hatta senede bir kaç gün mazeretimiz olmadığı halde bile işe gitmek istemeyebiliriz. Bu tip işe gelmeyipte sonrada bu hakkımızmış gibi birde yıllık izinleri tam olarak kullanmak istemekte doğru gelmiyor bana. Bu nedenle bu süreleri yıllık izinden düşmekte ısrar ediyordum.
İlginize teşekkür ederim.