Aile içi anlaşmazlık ve Aileyi üçüncü kişilerden korumak
Eşim ile şahsi olarak herhangi bir problemim olmamasına rağmen, eşimin ailesi ile ciddi problemler yaşıyorum. Yaklaşık 8 yıldır evliyim. Bu süre zarfında eşim ile yalnız geçirebildiğim gün sayısı sınırlıdır. Eşimin aile bireyleri sürekli olarak evimizde kalmaları beni inanılmaz derecede huzursuz ediyor. Eşimle ciddi tartışmalara giriyoruz.Hukuki anlamda , eşimin ailesine nasıl engel olabilirim? Problemi çözecek bir hakem heyeti mevcut mudur?
Teşekkür eder, saygılarımızı sunarım.
Re: Aile içi anlaşmazlık ve Aileyi üçüncü kişilerden korumak
bunu aile olarak sizlerden başka çözebilecek bir makam ve merci yok,
anlaşarak çözülmediği takdirde, boşanma nedeni olarak ileri sürülebilir, ama bunun dışında yapılabilecek bir konu yok,
MADDE 195.- Evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerin yerine getirilmemesi veya evlilik birliğine ilişkin önemli bir konuda uyuşmazlığa düşülmesi hâlinde, eşler ayrı ayrı veya birlikte hâkimin müdahalesini isteyebilirler.
Hâkim, eşleri yükümlülükleri konusunda uyarır; onları uzlaştırmaya çalışır ve eşlerin ortak rızası ile uzman kişilerin yardımını isteyebilir.
Hâkim, gerektiği takdirde eşlerden birinin istemi üzerine kanunda öngörülen önlemleri alır.
Bu maddeyi yorumladığımızda hakimin ilgili konu üzerinde eşi uyarma yetkisi vardır.Ancak ne yapılması gerektiğine karar veremez.Sadece uyarabilir.Belirtildiği gibi aile içinde bu sorunu çözmeniz yararınıza olacaktır.
pratikte, aile içinde bir sorunu çözmek üzere mahkemeye giden kişiler, kesin ardından kendini boşanma davasında bulur demektir, iş oraya gelmişse ve hakimin müdahalesi isteniyorsa, zaten iş bitmiş demektir,
kastım o ki, bu maddenin pratik bir faydasının olacağını düşünmüyorum,
en iyi hakim ve hakeminiz, kendinizsiniz,
siz çözemiyorsanız, bir süre ayrı kalabilirsiniz, yine çözemiyorsanız,
gerisi size kalmıştır
Alıntı:
Av.Fahri Sürücü rumuzlu üyeden alıntı
pratikte, aile içinde bir sorunu çözmek üzere mahkemeye giden kişiler, kesin ardından kendini boşanma davasında bulur demektir, iş oraya gelmişse ve hakimin müdahalesi isteniyorsa, zaten iş bitmiş demektir,
kastım o ki, bu maddenin pratik bir faydasının olacağını düşünmüyorum,
en iyi hakim ve hakeminiz, kendinizsiniz,
siz çözemiyorsanız, bir süre ayrı kalabilirsiniz, yine çözemiyorsanız,
gerisi size kalmıştır
Peki hocam şöyle bir soru sorsam..
Eşlerden biri vefat etti. Diğer eş çocuklarla hayatını sürdürecek. Ancak ölen eşin akraba ve arkadaşları çocukalrı etki altında tutup yönlendirmekte ve sağ kalan eşe karşı kışkırtmakta ve kullanmaktalar.
Ailenin korunmasına dair kanun gereği bu zat-ı muhteremlerin aileden uxak tutulması imkanı sözkonusumudur. Başvuru mercii ve iddianın ispatı ne şekilde olmalı?
Kısa sürede verdiğiniz yanıtlar için teşekkür ederim.
Benim burada kastım şudur;tarafların anlaşmazlıklarını , boşanma olmaksızın problem unsurlarına gerekli ihtarları verecek bir merci, kanun vs...
Saygılarımla,
Alıntı:
prometheus_45 rumuzlu üyeden alıntı
Kısa sürede verdiğiniz yanıtlar için teşekkür ederim.
Benim burada kastım şudur;tarafların anlaşmazlıklarını , boşanma olmaksızın problem unsurlarına gerekli ihtarları verecek bir merci, kanun vs...
Saygılarımla,
Kendi isteğiniz ile hareket edecek olursanız taraflar isterlerse bir evlilik danışmanlığı kurumuna başvurabilrisiniz. Profesyonel olarak destek alırsınız. Eşinize evlilik birliğinin kutsiyeti, önemi, dış etkenlere karşı nasıl önlemler alınacak vs. gibi öneriler ve telkinlerde bulunulabilir belki..
Kanunu belirttim.Eşler birlikte isterse hakim uzman kişileri görevlendirebilir diyor kanun.Ancak mahkemede eşinizle birlikte hakimden böyle bir yardım almanız öyle teorideki kadar kolay bir şey değil.Fahri Bey'in belirttiği gibi.Yani anne babasının eve gidip gelmesi sorunundan dolayı hakim önüne çıkıp aile birliğinize yara verebilir.İyi düşününüz.Ancak belirtildiği üzere böyle haklarınız var.
Sayın dardayım, çocukları ne yaparak etki altında bırakmaya çalışıyorlar ? Duruma göre ceza hukuku konusu bile olabilir bu.
Alıntı:
dardayım rumuzlu üyeden alıntı
Peki hocam şöyle bir soru sorsam..
Eşlerden biri vefat etti. Diğer eş çocuklarla hayatını sürdürecek. Ancak ölen eşin akraba ve arkadaşları çocukalrı etki altında tutup yönlendirmekte ve sağ kalan eşe karşı kışkırtmakta ve kullanmaktalar.
Ailenin korunmasına dair kanun gereği bu zat-ı muhteremlerin aileden uxak tutulması imkanı sözkonusumudur. Başvuru mercii ve iddianın ispatı ne şekilde olmalı?
Burada Aile koruma kararı ile bir önlem alınacahını sanmıyorum,kanunda buna cevaz vermiyor.Aslında kanunda bunada yer vermesi lazım,Hala Teyza.Dayı Amca gibi. ve dedeler ile ninelere, Hadi dedeyle ninelere böyle bir olumsuzluklara sebebiyet verdiğinden TORUNLA ARALARINDA OLAN ŞAHSİ MÜNASEBETE BİR TAKOZ KONURDA.Diğerleri ne olucak.