Uygulanması gereken faiz oranı
Merhabalar, avukatlık mesleğinde oldukca yeniyim ve bir sorunun içerisinden çıkamadım. Şöyle ki;
Elimdeki senette,
Ödeme tarihi: 10/04/2009
Düzenlenme tarihi: 11/02/2009 olarak görünmekte,
ve müvekkilim, senet ödenmeyince 14/04/2009 da noter protestosu çekmiş,
30/06/2009 tarihi itibariyle takip başltacağım, ancak uygulamam gereken faiz oranınından emin olamadım, elimdeki icra programına da henüz tam hakim değilim.
1) Temerrüt faizi oranını ne olarak belirlemeliyim?
2)Noter protestolu bu seneti takipe koymanın farkı nedir? Protestoyu icra dairesine ne şekilde sunmalıyım acaba?
3)Protesto bir banka tarafından çekilmiş ama senet bende bu nasıl bir durumdur müvekkile de soramadım.
Offf umarım yardımcı olursunuz...
şimdiden teşekkürler, iyi çalışmalarl....
Re: Uygulanması gereken faiz oranı
Gerçekten avukatmısınız :)
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Gerçekten avukatmısınız :)
Evet Engin Bey, gerçekten "avukatım" ve "oldukca yeniyim" hukuk fakültesi mezunuyum, başarılı bir öğrencilik geçirdim, fakat maalesef eksiklerim var ve mesleğe başlayan diğer arkadaşlarım gibi staj döneminde bu eksiklerimin hepsini tamamlayamadım.
Tıpkı sizinde hukuk fakültesinde okurken bilmediğiniz pek çok şeyi bilmiyorum, zamanla öğrenirim diye umuyorum.
Bu siteyi de bu yüzden takip ediyorum zaten, avukat yakınlarıma sormak imkanım da var ancak, bu siteden çok daha faydalı besleniyorum her konuda.
Üstünüze alınmayın;
Biraz tecrübe kazanıp, soru soran yeni meslektaşlarla dalga geçmeyi böylelikle egomun eksik yönlerini tamamlamayı planlıyorum.
Alıntı:
antikaci rumuzlu üyeden alıntı
Biraz tecrübe kazanıp, soru soran yeni meslektaşlarla dalga geçmeyi böylelikle egomun eksik yönlerini tamamlamayı planlıyorum.
Sayın Antikacı,
Önce burada iyice cin olun, sonra adam çarparsınız:):)
Alıntı:
antikaci rumuzlu üyeden alıntı
Üstünüze alınmayın;
Üstüme almadım ve kimseyle dalga geçmiyorum.
"Protesto banka tarafından çekilmiş ama senet bende bu nasıl iş" demişsiniz ona göndermeydi biraz. Banka protesto çekip kayıtlara geçirir kişinin veya şirketin tüm bankalarca paylaşılan olumsuz sicili oluşur. Protestolu senedi olan bir şahıs veya kurum herhangi bir bankaya kredi almak için gittiğinde "senin senedin protesto olmuş kredi vermeyiz bizi de kazıklarsın derler. Protesto hem bu işe yarar bir de temerrüt yani borç ödememede ısrar şartını gerçekleştirir. Temerrüt faizi talep edilebilir duruma gelir. Bir sözleşme ile temerrüt faizi kararlaştırılmışsa protesto bu sözleşmede istenen yüksek de olsa faiz talebini haklı hale getirir.
Senedin sizde ne aradığına gelince bankalar icraen tahsile yetkili kurumlar değildir. Senetlerle ilgili pozisyonu sadece veznedir. Senedini ödemek isteyen bankaca yollanan ihbarname ile nereye ödeyeceğini bilir gidip öder. Ödemezse banka protesto çeker ve senedi müşteriye iade eder müşteride icraya koymak için avukata verir.
Sözleşmeniz yoksa uygulayacağınız faiz avans faizi olup yıllık %25 tir. Kaç gün geçmişse hesaplayıp faizi oluşturacaksınız.
Protestolu senetle protestosuz senet arasında icra açısından büyük bir fark yoktur. Protestonun bir suretini masrafını içeren makbuzuyla takip dosyasına koyabilirsiniz.
Gelecek dersimizde tebligatın sonucuna bakıp yapılması gerekenleri öğreneceğiz şimdilik esenkalın :)