-
Şimdi ne olacak
xx ay önce açılmış ama sonuçlanmamış çekişmeli bir boşanma davası var..
xx ay önce açılmış ancak boşanma gerçekleşmediği için sonuçlanmamış ve boşanma davasının sonucunu bekleyen bir mal davası var.
Ortada adıma kayıtlı ama çocuklarımın oturduğu bir ev ve ev üzerinde aile konutu şerhi mevcut.
Davalar sonuçlanmadan ölen bir eş var.
1- Veraset ilamı almak için Sulh Hukuk Hakimliğine başvurdum.
2- Boşanma davası bitmeden ölüm nedeni ile daha önceden açılmış olan mal davasında mal rejiminin tasfiyesini isteyebilirmiyim ?
3- Mal rejiminin tasfiyesi için Boşanma davasının sonuçlanmasını beklemek gerekiyormu ? Ölenin yasal mirasçıları davayı devam ettirecek olursa mal rejiminin tasfiyesi bekleyecekmi ?
4- Mal rejiminin tasfiye edilmesi için eşlerin sahip olduğu tüm ortak mallar ve paraların mahkemeye bildirilmesi gerek sanırım.
Bu mallar;
-bir ev,
-ölen eşin (trafik kazası) kullandığı ama pert olan bir otomobil
-bu otomobil için kaskodan gelecek olan para,
-Ölüm nedeni ile kasko şirketince ödenecek bir tazminat,
-işyerinden ödenecek olan bir tazminat,
Yasal mal rejimine göre :
B) Edinilmiş Mallar:
aa) Tarafların evlenmelerinden başlayarak emekleri karşılığında edindikleri mallar ( Yâni yaptıkları iş ve meslek dolayısı ile elde ettikleri kazançlardan edindikleri mallar)
bb) Sosyal güvenlik ve sosyal yardım kurum ve kuruluşlarının veya personele yardım amacı ile kurulan sandık ve benzerlerinin yaptığı ödemeler ( emekli ikramiyesi gibi)
cc) Çalışma gücünün kaybı nedeni ile ödenen tazminatlar,
dd) Kişisel malların gelirleri,
ee) Edinilmiş malların yerine geçen değerler.
olarak tanımlanmaktadır. Sigorta şirketi ödemeleri de bu kapsamda ele alınabilirmi ?
Mirasın paylaşımı ile ilgili olarak;
1-Tereke nin tanzimi işlemi veraset ilamını yapan Sulh Hukuk Hakimliğincemi yapılıyor. Ayrıca başvurmakmı gerekiyor ? Tereke tanzim edilebilmesi için mal ve nakit beyanında bulunmak gerekiyormu ?
2-Terekenin tanzimi sırasında ölen eşin anne ve babasından kalan / kalacak olan mallarda, yada anne babasının devam eden miras davalarıda konu edilecekmi ?
3-Yasal olarak mirası ret etme hakkım var. 3 ay içerisinde kayıtsız şartsız mirası ret edebiliyorum. Mal rejiminin tasfiyesi sonrasında paylaşılacak olan ve payıma düşecek olan mallarda bu ret kapsamında değerlendirilecekmi? Yoksa sadece sağ kalan eş olarak terekeden payıma düşecek olan 1/4 lük hisseyimi reddetmiş olacağım? Nitekim boşanmak üzere olduğum ve 22 aydır bana eşlik yapmamış birisinin ne malını ne mülkünü isterim, nede borcuna derdine karışırım, mirası ret etmek için terekenin tanzim edilmesini beklemem gerekirmi?
Biraz karışık ama bir yol haritası çizebilmem içinde bu sorulara birbirlerine bağlı şekilde yanıt bulmak zorundayım..
İlgilenen arkadaşlara teşekkür ederim..