Öğrenilen dolandırıcılık girişiminin yetkili mercilere bildirilmesi
1992 yılından beri internet kullanıyorum ve 1990'larda henüz SPAM'ların ne olduğunu bilmediğimizden korumayı akıl etmediğim birkaç mail adresim var.
Bir spam ya da mail ile yayılan trojan v.s. ortaya çıkınca sanırım ilk partide bu adrese geliyor.
Benim kişisel donanımım da gelen bu maillerin içerisindeki "zararlı" olanları farketmeye yeterli.
Bunları kendi sistemlerimi spam ve zararlı yazılımlardan korumak amacı ile rule (sunucularda engelleme yöntemleri) yazmakta kullanıyorum.
Örneğin kontorbaba olayını (suçlular yakalandı) ya da ondan daha önceki sekreter olayını (bunun da suçluları yakalandı) daha ilk elde farkettim ve yurttaşlık görevi gereği ilgili merci olduğunu düşündüğüm emniyet müdürlüğüne mail ya da telefon yolu ile bildirdim. Aradan birkaç ay geçtikten sonra birçok mağdurun ortaya çıkmasının nedenini kavrayamamakla birlikte (tüm mağdurlar benim ihbarımdan sonra tuzağa düşmüş örneğin) suçlular yakalanınca bunda rolüm olduğunu düşünüyordum ta ki....
En son bir dolandırıcılık girişimini farkedip bildirdim ve "eğer mağdur olduysam savcılığa şikayette bulunmam gerektiği" konusunda bir mail alınca bu güne kadar gösterdiğim bu çabaların amacına ulaşmamış olduğunu; bu yüzden mağdurların ortaya çıktığını anladım.
Sanırım ben yanlış yere bildirdim durumu ve onlar da maili silip attı ya da telefon görüşmesinden sonra unuttular ve gitti.
Nereye bildirmeliyim eğer tekrar böyle bir durumla karşılaşırsam?
Yoksa yapmaya zorlandığım gibi "bana ne" deyip insanların nasıl dolandırıldıklarını mı seyredyim?
Re: Öğrenilen dolandırıcılık girişiminin yetkili mercilere bildirilmesi
Memurun, öğrendiği suçu yetkili makamlara bildirmemesi suçtur.
Kamu görevlisinin suçu bildirmemesi
MADDE 279. - (1) Kamu adına soruşturma ve kovuşturmayı gerektiren bir suçun işlendiğini göreviyle bağlantılı olarak öğrenip de yetkili makamlara bildirimde bulunmayı ihmal eden veya bu hususta gecikme gösteren kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Suçun, adlî kolluk görevini yapan kişi tarafından işlenmesi hâlinde, yukarıdaki fıkraya göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.
Merhaba Hakkarili arzuhalci üyemiz, söylediğiniz gibi kamu adına görev yapan biri işlenen bir suçu gördüğü halde yetkili makamlara bildirmeyenlere hakimler de dahil midir? Çünkü gözlerimin önünde bir hakim sahteciliği gördü anladı ama örtbas etmeye çalıştı. Sizce ne yapmak lazım bu konuda?
Madde metninde kamu görevlisi denildiğine göre müstahdemden müşteşara kadar herkes bu tanımın içerinise girmektedir. Bansetteğiniz somut olayda bu maddenin işletilip işletilemeyeğine yetkili makam karar verir.
Alıntı:
Hakkarili Arzuhalci rumuzlu üyeden alıntı
Madde metninde kamu görevlisi denildiğine göre müstahdemden müşteşara kadar herkes bu tanımın içerinise girmektedir. Bansetteğiniz somut olayda bu maddenin işletilip işletilemeyeğine yetkili makam karar verir.
O zaman bu söz konusu hakimi hangi makama şikayet edebiliriz?
Alıntı:
Memurun, öğrendiği suçu yetkili makamlara bildirmemesi suçtur.
Ne yapmalıyım bu durumda?
Yaptığım ihbara karşılık:
Alıntı:
From:
dolandiricilik.asayis@iem.gov.tr [mailto:dolandiricilik.asayis@iem.gov.tr]
Sent: Thursday, May 14, 2009 2:01 PM
To:
xxxxxxxxxxxxx@ttmail.com
Subject: İhbar
ihbar konusu ile alakalı olarak gerekli işlem ve tahkikatın
yapılabilmesi için C.Başsavcılğına şikayette bulunmanız
gerekmektedir.
Mxxxxxxx Yxxxxxxx
Polis
Memuru
şeklinde cevap Aldım. Polis Memuru M.Y. suç mu işlemiş oluyor?
Görev yaptığı davada, davalı tarafın suç işlediğini gördüğü ve anladığı halde göz yuman ve yetkili makamlara haber vermeyen hakimi nereye ve nasıl şikayet edebiliriz?
Bulunduğu yargı çevresindeki adalet komisyonu başkanlığına, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na, doğrudan Adalet Bakanlığı'na.
Alıntı:
Bulunduğu yargı çevresindeki adalet komisyonu başkanlığına, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na, doğrudan Adalet Bakanlığı'na.
Sayın Hakkarili, hakim mahkemede karşı tarafın gösterdiği delilin doğru olup olmadığını tespit etmek zorundamıdır? Çünkü açık açık karşı taraf da örneğin faturanın sonradan düzenlendiğini itiraf etti. Yani gerçeğe aykırı bayanla özel evrak hazırladıklarını mahkemede açık açık söyleyebiliyorlar. Hakim de bu duruma ses çıkarmadı ve onların lehine karar veriyor. Hakimin bu davranışı suç teşkil eder mi sizce?
Alıntı:
erhan-1973 rumuzlu üyeden alıntı
Sayın Hakkarili, hakim mahkemede karşı tarafın gösterdiği delilin doğru olup olmadığını tespit etmek zorundamıdır? Çünkü açık açık karşı taraf da örneğin faturanın sonradan düzenlendiğini itiraf etti. Yani gerçeğe aykırı bayanla özel evrak hazırladıklarını mahkemede açık açık söyleyebiliyorlar. Hakim de bu duruma ses çıkarmadı ve onların lehine karar veriyor. Hakimin bu davranışı suç teşkil eder mi sizce?
Duruşma esnasında bir suç işlenirse CMK 205. madde gereğince taraflardan biri bu durumun tutanağa yazdırılacak yetkili mercie gönderilmesini talep edebilir.
Anlattıklarınız duruşma tutanağına geçtiyse ya da ispatlayabilecek durumdaysanız ilgililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz.