Çalışma saati neye göre hesaplanıyor?
merhaba arkadaşlar biz bir bankaka taşaron firmaya bağlı çalışıyoruz her ay değişen bu saatler neye göre hesaplanıyor
Mayıs ayı 180 saat üstünü mesai yazdık.
Haziran ayı 198 saat üstünü mesai yazacakmışız.
her ay değişen bu saat neye göre hesaplanıyor arkadaşlar bu konuda yardımlarınzı rica ediyorum arkadaşlarımızla kandırıldığımızı düşünüyoruz çalışma tablomuzda asagidaki resimdedir yardımlarınız için şimdiden tşk ediyorum.
Saygılarımla,
Mayıs çalışma çizelgemiz
http://img81.imageshack.us/img81/2206/mayis.jpg
Haziran çalışma çizelgemiz
http://img189.imageshack.us/img189/658/haziran.jpg
Haftalık çalışma sistemi
Pazartesi : 8 Saat
Salı : 8 Saat
Çarşamba : 8 Saat
Perşembe : 8 Saat
Cuma : 8 Saat
Cumartesi : 15 Saat
Pazar : İzin
buna göre bir çalışma sistemi var buna bi açıklama getirenden Allah şimdiden razı olsun..
Re: Çalışma saati neye göre hesaplanıyor?
Çalışma çizelgelerinizi açamadığım için göremedim.Ancak ilk önce şu konuda sizi uyarmak istiyorum.Haftalık çalışma çizelgenizde cumartesi günü 15 saat çalıştığınızı yazmışsınız.İş Kanunumuza göre günde 11 saatten fazla işçi çalıştırmak yasaktır.Bir kere bu konuda bir hukuka aykırılık söz konusu..Ayrıca çalışma saatleriniz iş sözleşmenizde yazar..İş sözleşmenizdeki saatten fazla çalışmak fazla süreli çalışma sayılır ve ek ücrete hak kazandırır.Bazı durumlarda üst üste iki ay yoğun çalışmak mümkündür.Ancak iki ay yoğun, çalışma süresinden daha fazla çalışmışsanız diğer iki ay daha az çalışarak bu süreler eşitlenir..
Unutmayın ki, İşKanunu, işçinin yanında, işçi lehine olan bir kanundur.Bu yüzden hakkınızı aramanızı öneririm..Ancak, işverenin tuzaklarına düşmemek için çalışmalarınızı belgelendirmeye dikkat edin..Belgelendiremiyorsanız iş sözleşmesinde yazandan fazla sürelerde çalışma yapmayın...
4857 sayılı iş kanunu gereğince haftalık çalışma süresi 45 saattir. 6 günlük çalışmadan sonra çalışana 1 gün hafta tatili hakkı tanınmıştır. Hafta tailine isabet eden günde ve her halükarda haftada 45 saati aşan çalışmalar fazla mesai sayılır. Keza sayın deu_özlem rumuzlu üyeninde ifade ettiği gibi bir günlük fiili çalışam süresi 11 saati aşamaz. Fazla mesai ücreti genelde normal çalışma süresince saat başı isabet eden miktara % 50 ilave edilerek bulunan tutar kadardır. Hafta tatili,genel tatil ve resmi,dini bayramlar süresince yapılacak çalışmalar için % 50'den daha fazla ek ücret uygulaması yaygındır. Sizin ifade ettiğiniz üzere günlük 15 saat çalışma YASAKTIR.
Alıntı:
ismail kılaz rumuzlu üyeden alıntı
Sizin ifade ettiğiniz üzere günlük 15 saat çalışma YASAKTIR.
Sağlık çalışanları, sanırım itfaiyeciler ve belki bazı başka mesleklerde 1 gün (24 saat) çalışma ve 2 ya da 3 gün tatil gibi çalışma planları var.
Bunlarda kesintisiz 24 saatlik çalışma var ama bu yöntemi genellikle işgörenler tercih ediyor.
Bir not olarak yazmak istedim.
Mayıs ayında 24 işgünü var. 24 x 7,5=180 saat çalışmanız gerekiyor.Bunun üzerindeki çalışmalar fazla mesai olarak verilmiş.Haziran ayında ise 26 işgünü var 26 x 7,5=195 olmalı idi neden 198 anlamadım.
198 saati şu şekilde çıkarmışlar
hafta içi çalışma: 22 gün
çalışma saati : 9 saat
22x9=198 saat üstü mesai olarak yazılcakmış
tüm günleride toplarsak haziran ayı için. 236 saat toplam çalışma var 38 saat mesai yaparmış
Sabah gelen arkadaşlarımız 08:00 - 17:00 çalışmakta öğlen 1 saat mola kullanmaktatır.
Öğleden sonra gelen arkadaşlarımız 15:00 - 17:00 çalışmatadır.
buna göre 8 saat ile çarpması gerekmiyormu haftaiçi çalışma saatini engin bilgilerinizi paylaşmanızı rica ederim
dipnot: çalışma saati: 9 olarak hesaplanıyor bu sizcede ilginç değilmi ben bugün 15:00 23:00 çalışcam buda 8 saat eder 9 saat ile neden çarpıyor mesai formunu doldururken bize hafta içileri 8 ile çarptırıyor yani 5 hafta ici x 8 calışma saati = 40 saat lütfen yardımcı olun
saygılarımla,