Kamu ihale kurumuna itiraz
öncelikle iyi akşamlar diliyorum. çalıştığım firmanın mayıs ayında girmiş olduğu bir ihale uhdesinde kalmış ancak daha düşük teklif veren fakat geçersiz sayılan işbitirme belgesinden dolayı elenen firma idareye itirazda bulunmuş itirazı reddedilmiştir. Daha sonra aynı firma kik e itirazen şikayet başvurusunda bulunmuş kik tarafından düzeltici işlem belirenmesi yönünde karar verilmiştir. sonuçta uhdemizde kalan ihale kararı düzeltilerek diğer firmaya verilecektir. Aynı işbitirme belgesi 3 yıl önce kik tarafından başka bir ihalede geçersiz sayılmış fakat bu sefer kabul edilmiştir. Mağdur taraf olarak Ankara Bölge idare mahkemesine dava açmak istiyoruz ama öncelikle bizimde itiraz başvurusu yapmamız gerekmektemidir. Nasıl bir yol izlemeliyiz, şimdiden teşekkürler ,kolaylıklar diliyorum...
Re: Kamu ihale kurumuna itiraz
Arkadasım anladığım kadarı ile ihale size kalmış ama sizle birlikte ihaleye katılan diğer firma itiraz edince ihale el değiştirmiş. Bir takım sayılmayan belgelerden bahsediyosunuz. bu belgeler size mi ait yoksa diğer firmaya mı? İş deneyim belgelerinde değişik işler için farklı surelerde belgeler istenilebilir. Zaten amaç mümkün olduğu kadar rekabeti sağlamak. bunu sağlarkende tabi firmaların alınacak mal yada hizmet işinin üstesinden gelebilecek durumda olduğunu belirlemeye çalışmak. Sorun araştırın bakalım ama bişey çıkıcağını pek sanmıyorum. En fazla ihale iptal edilir.
Alıntı:
vuslat_47 rumuzlu üyeden alıntı
öncelikle iyi akşamlar diliyorum. çalıştığım firmanın mayıs ayında girmiş olduğu bir ihale uhdesinde kalmış ancak daha düşük teklif veren fakat geçersiz sayılan işbitirme belgesinden dolayı elenen firma idareye itirazda bulunmuş itirazı reddedilmiştir. Daha sonra aynı firma kik e itirazen şikayet başvurusunda bulunmuş kik tarafından düzeltici işlem belirenmesi yönünde karar verilmiştir. sonuçta uhdemizde kalan ihale kararı düzeltilerek diğer firmaya verilecektir. Aynı işbitirme belgesi 3 yıl önce kik tarafından başka bir ihalede geçersiz sayılmış fakat bu sefer kabul edilmiştir. Mağdur taraf olarak Ankara Bölge idare mahkemesine dava açmak istiyoruz ama öncelikle bizimde itiraz başvurusu yapmamız gerekmektemidir. Nasıl bir yol izlemeliyiz, şimdiden teşekkürler ,kolaylıklar diliyorum...
Kamu ihale kanunu uyarınca
"Şikayet ve itirazen şikayet başvuruları, dava açılmadan önce tüketilmesi zorunlu idari başvuru yollarıdır."
Kamu ihale kurumunca verilen kararlar nihai nitelikte olup anılan kanunun
"Yargısal inceleme
Madde 57- Şikâyetler ile ilgili Kurum tarafından verilen nihai kararlar Türkiye Cumhuriyeti Mahkemelerinde dava konusu edilebilir ve bu davalar öncelikle görülür."
maddesine göre dava edilebilirler.
Bahsettiğiniz durumda kurumca verilen düzeltici işlem kararını başkaca itiraz yolu gözetmenize gerek kalmadan dava edebilirsiniz.
İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğ
Kurul kararlarına karşı başvuru
MADDE 17 – (1) 4734 sayılı Kanunun 57 nci maddesi uyarınca Kurul kararları idare yargı mercilerinde dava konusu edilebileceğinden, hak kaybına uğranılmaması bakımından Kurul kararının yeniden incelenmesi talebiyle Kuruma başvuruda bulunulmaması önem arz etmektedir.
27124 sayılı ve 28.01.2009 tarihli tebliğ.
Cevap: Re: Kamu ihale kurumuna itiraz
Öncelikle Kamu İhale Kurulu'nun kararlarına karşı Danıştay 13. Dairesine başvurabileceğinizi söylemek istiyorum. İş Deneyim Belgesinin ( İş Bitirme Belgesi) konusu benzer iş kapsamına girmediği için 3 yıl önce değerlendirme dışı bırakılmış olabilir. Bu ihalede de İhale komisyonu aynı yönde karar vermiştir, Kamu İhale Kurulu değerlendirip benzer iş olduğu yönünde karar vermişse İhale Komisyonu bu kararı uygulamak zorunda kalmıştır. Kendi şahsi fikrim sonuçta daha düşük fiyat veren firma kazandığına göre Kamu yararı nedeniyle de Kamu İhale Kurulu böyle bir karar vermiş olabilir.