Alıntı:
Askeri Mahkemelerle ilgili olarak çok yanlış değerlendirmeler yapılıyor. Bazı akademik ünvana sahip kişiler artık Dünyada, Avrupa’da Askeri Mahkemelerin bile kalmadığını söyleyecek kadar cahilce belki de maksatlı beyanlarda bulunuyorlar. Askeri Mahkemeler bugün geçerli. Hangi ülkelerde şu anda Askeri Mahkemeler var? İngiltere, Belçika, İtalya, Lüksemburg, İspanya, Yunanistan, Polonya'da Askeri Mahkemeler var. Şimdi Türkiye’de yargının iki başlı olduğunu iddia edenler, niye kamuoyuna bunu söylerken, şunu da söylemeleri lazım. Evet ama AB ülkelerinde de Askeri Mahkemeler var demek lazım. Bunu söylemiyorlar, o zaman maksatlı. ABD’de de askeri mahkemeler var, Rusya’da da, İsrail’de de Askeri Mahkemeler var. Askeri Mahkemeler tarafsız değildir diye suçlamalar var. Bu Askeri Mahkemeler çatı sokak mahkemeleri mi? Siz nasıl Askeri Mahkemeleri bu şekilde tanımlarsınız? Askeri Mahkemeler bağımsız değildir. Ben size bir örnek vereyim.
Şu anda Askeri Mahkemelere baktığınız zaman hakimler subaylar vardır.Genelkurmay Askeri Mahkemesi, yani benim mahkemem, Askeri Mahkemelerde subayların bulunmasının, Anayasaya aykırı olduğu düşüncesiyle, Anayasa Mahkemesi’ne dava açtı. Anayasa Mahkemesi de kabul etti. Ben bunu söyleyeyim, siz de kalkın deyin ki, Askeri Mahkemeler bağımsız değildir. Böyle şey olur mu? Bir şey daha söylüyorlar, soruşturma Askeri Mahkeme kıta komutanının soruşturma emriyle başlıyor. Emir verdik ya, emirle başlattık. Biz bu emri, olayın akabinden yarım saat sonra verdik. Soruşturmaların açılması sadece, kıta komutanının soruşturma emri vermesiyle olmaz. Savcı aciliyet görürse soruşturmayı açar. Şimdi bunlar varken nasıl “bağımsız değildir”e gidersiniz.
Genelkurmay Başkanı'nın bugünkü basın toplantısından...
Alıntı:
Daha düne kadar mangalda kül bırakmayan bir üslupla "Yargı bağımsız olmalı" diyenler, konu Eylem Planı olunca maymunlaştılar.
Önce "Askeri Savcılığın kararını bekleyelim" dediler, şimdi de "Askeri Savcılık belgenin Genelkurmay'a ait olmadığını söyledi; gerçek ortaya çıktı" diyorlar.
Yani tepeden tırnağa bağımlı bir yargı mekanizmasının verdiği kararı; nesnel, adaletli ve vicdana uygun buluyorlar.
Buna karşılık, bağımsızlık açısından, askeri yargıdan fersah fersah ileride olan sivil yargı gündeme geldiğinde, "Yargı bağımsız olmalı" diye tutturuyorlar.
Yani tam bağımlı askeri yargı için bağımsızlık talepleri yok; bu ucubeliği normal karşılıyorlar.
Bir köşe yazarının Sabah' ta bugünkü köşe yazısından...
Alıntı:
Kalender Orduevi’nin orada trafik, dakikalarca kımıldatmayacak biçimde kilitlendi. Ben de fırsat bu fırsat, dakikalarca (gibi gelen saniyelerce tabii aslında) Kalender Orduevi’nin bahçesindeki masalara oturmuş yemek yiyen insanları izledim.
İfadelerini.
Çok tuhaftı.
Bana mı öyle geldi bilmiyorum, tesadüf deyip geçilebilir mi onu da bilmiyorum, güneşli bir tatil gününde eş-dostla keyif yapmak için oturmuş Orduevi ‘misafirlerinin’ hepsinin de yüzünde sert, snob, her an had bildirmeye, hizaya sokmaya hazır bir ifade vardı. Eğlenmiyorlardı, mutlu ya da huzurlu da görünmüyorlardı. Sanki vazife başındaydılar, hazıroldaydılar ve de şimdi geliyordu fırça: Sen, ağzını kapamadan esneyen, çek sağa!
Yukarıda yazısı alıntılanan köşe yazarının, yine köşe yazarı olan eşinin 15.06.2009 tarihli Radikal'deki köşe yazısından...
Kostarika
Dominik Cumhuriyeti
Kiribati
Solomon Adaları
Tuvalu
Şimdi durduk yere, bu ülkeler ne alaka diye sorabilirsiniz. Ee, onu da siz bulun artık.
be..da..va..
uçuyos geziyos yiyos içiyos adios
be..da..va..
yatıyos kalkıyos para vermiyos
be..da..va..
biniyos gidiyos asker görmüyos
adios adios