Faydalı model benzerliğinde yapılacaklar nedir?
Şubat ayında bir faydalı model başvurusu yapması için patent firmasına vekalet verdim ve başvurunun düzeltilmesi yayınlanması mayıs ayını buldu. Ben başvurunun yayınlanıp yayınlanmadığını kontrol ederken aynı konuda çok yakın bir isim altında aynı çalışma prensibine sahip daha önce yapılmış bir başvuru olduğunu ve başvuru sahibine tescil belgesi verilmesinin onaylandığını gördüm.
Konuyu vekalet verdiğim patent bürosuna sordum belli ki onlarda başvuru yapmadan araştırmamışlar hem onların hem patent enstitüsünün gözünden bire bir aynı iki başvuru kaçmış. Ben internetten edindiğim ön bilgilere göre mahkemeye gidip itiraz etmenin (hele ki henüz tescil belgesini almadan) bana fazla birşey kazandıracağını tahmin etmiyorum. Çünkü aynı konuyla tescil belgeli kişi benden önce faydalı model almak için başvurmuş ve büyük ihtimalle bir mahkeme açılırsa da davalı ve kopyacı ben gözükeceğim.
Birkaç sorum var:
1.Ben bu tasarımı yıllar önce yaptım ve birkaç kişiyle o zamanlardan paylaştım, ayrıca bilgisayarımda da şu anda tescil sahibi kişinin faydalı model başvurusundan önce buluş konusu ile ilgili yaptığım çizimler mevcut. Bu gibi tanıklar ve dosyaların oluşturulma tarihi mahkeme karşısında delil olarak kabul edilebilirmi?
2.Geçmişte örnek teşgil edebilecek bilgisayar dosyalarının delil kabul edildiği benzeri durumlar var mıdır?
3.Vekalet verdiğim patent firmasının konuda araştırma yapmadığı açıkça belli. Ben durumu farkettiğimden beri ödemelerinin geri kalanını yapmak istemiyorum. Bu konuda hukuki olarak ne gibi bir hak talep edebilirim?
Teşekkürler.