Belediye kendi arsamı bana satmak istiyor
merkeze bağlı bir mahallede yanyana olan 2 arsamız var. Belediye arsalardan yol geçirmiş haberimiz olmadan. arsanın birinden %25 diğerinden %80 yol geçmiş.dilekçe ile başvurduk bize yanıtı şu oldu:
%25 olan yeri terk edeceksiniz, %80 olan kısmı istimlak edip parasını ödeyeceğiz, kalan %20 sinide satın alacaksınız.
Bu arsalar zaten bizim bir işlem yapmıyoruz neden terk edelim ve neden kendi arsamızı satın alalım. Belediyenin yol giden kısmının tamamını istimlak etmesi gerekmezmi. Hukiki olarak nasıl bir yol izlemeliyim, bu konudaki kanun ve yönetmeliği nereden öğrenebilirim, yardımlarınız bekliyorum şimdiden tşkler...
Re: Belediye kendi arsamı bana satmak istiyor
yapılan plana göre arsanızın birinden %25 oranında yol geçti ise bu kısmı siz belediyeye başvurarak yola terk işlemini yaptıracaksınız ve bunun için ücret alamıcaksınız.
diğer parselinize gelince ; bazı durumlarda belediyeler bir taşınmazın çok fazla bir kısmını kamulaştıracaksa ve kalan kısım inşaat yapmaya müsait değil ise taşınmazın tamamını kamulaştırır ve uygun olan komşu parsellerden birine tevhid eder yani birleştirir.yan parselin sahibi o kısmı alana kadar yapı ruhsatı alamaz inşaata başlayamaz.
sizinkide böyle bir durum olmuştur muhtemelen.%25 lik yola terki olan parseliniz ve belediyenin kamulaştırdığından arta kalan %20 alan tevhid edilmiştir.
belediye kamulaştırılan alanın tümünü aldığı için ve sizede diğer parselle tevhidli verdiğinden o parselide almak durumundasınız.
belediyenin yaptı işlem bu ise yasalara aykırı bir durum yok.
ancak belediyenin kamulaştırma bedelini az bulursanız ve yargıya giderseniz,eğer belediye karlı çıkmak için bedeli az tutarsa çok büyük ihtimalle davayı kazanırsınız.
kolay gelsin..
İlginiz için tşk edrm.
Bahsettiğim iki arsada bana ait, yani arsalar bitişik. Diyorsun ki komşu arsa senin %20 kalan arsanı satın alması lazım. Ozaman her iki parselide istimlak olmadan önce birleştirsem ozaman daha iyi olmazmı.Birde belediye arsamın ne kadarını karşılıksız olarak istimlak edebilir...
Alıntı:
tkalkanci rumuzlu üyeden alıntı
İlginiz için tşk edrm.
Bahsettiğim iki arsada bana ait, yani arsalar bitişik. Diyorsun ki komşu arsa senin %20 kalan arsanı satın alması lazım. Ozaman her iki parselide istimlak olmadan önce birleştirsem ozaman daha iyi olmazmı.Birde belediye arsamın ne kadarını karşılıksız olarak istimlak edebilir...
koşulları tam bilemiyorum siz isterseniz yine bi araştırın ama birleştirmeye izin verileceğini sanmam.ayrıca birleştirsenizde bişey değişmiyecektir.
benim tahminim daha öncede söylediğim gibi bir parselinizin %25 ini düzenlemeye almışlar diğer parselin tamamını kamulaştırıp işlerine yaramayan yani yol geçmeyen kısmını sizin diğer parselinizle tevhidli vermişler.
belediyeler yasaya göre düzenleme sahasının % 40 ına kadar para ödemezler bu oranı aşan durumlarda arttığı kadar kamulaştırma yaparlar.
Cevap: Belediye kendi arsamı bana satmak istiyor
Belediyenin istimlak etmesini de bekleyebilirsiniz, kamulaştırmasız el atma ve tazminat dediğimiz davayı da açabilirsiniz. Hr iki arsanın da yola giden kısımlarının bedellerini dava neticesinde alırsınız. Yüzde yirmilik kalan kısma ilişkin olarak da arta kalan kısım işe yaramadığından işe yaramayan kısmın da aynı bedel üzerinden kamulaştırılmasını dava sürecinde talep ederseniz mahkeme lehinize karar verecvektir ve o kısmın da kamulaştırılmasını sağlamış olabileceksiniz. Saygılarımla.
Saygıdeğer avukatlar yardımınız için şimdiden teşekkürü bir borç bilirim benim 25 yıl önce aldığım bağımı belediye 18. maddeyi uygulayarak parselasyon yaptı.ve %50 sini belediye aldıktan sonra geri kalan 900 metre arsayı park alanında bıraktı.15 sene bekledikten sonra bu defada park alanından almış encümen kararıyla başka bir ada ya okul yeri olan yere atmış.bunu 2 sene önce yapmış ve bize hiç bir haber verilmeksizin bizim yeni haberimiz oldu parkın yeri A5 iken okul yeri A3 olan yere haberimiz olmaksızın tapumuzu kesmiş encümen kararıyla.18. maddeyle parselasyonu yapıldığı halde parkta kalıp 15 sene sonra park alanından okul alanına encümen kararıyla atılması kanunen yasalmıdır???istimlak yapmadan başka bir ad ya encümen kararıyla atılması yasal mıdır???burda çok mağdur durumdayız yanlız ben değil benim gibi 7 kişi toplam arsa 4200 metre toplam zararımız 4 MİLYON TL okul yerinin de toplamı 800 BİN TL(BENİM BURDA YANLIZ 900 METRE YERİM BULUNMAKTA) 25 seneden beri hiçbişey alamazken yanımızdakiler 7 katlı binalar sahipleri oldu ne yapacağımızı bilmiyoruz bize yardımcı olursanız çok sewiniriz lütfen ne olur hangi yolu izleyeceğimize yardımcı olursanız çok müteşekkir olacağız saygılarımla KAZIM İNGEÇ
Alıntı:
tkalkanci rumuzlu üyeden alıntı
merkeze bağlı bir mahallede yanyana olan 2 arsamız var. Belediye arsalardan yol geçirmiş haberimiz olmadan. arsanın birinden %25 diğerinden %80 yol geçmiş.dilekçe ile başvurduk bize yanıtı şu oldu:
%25 olan yeri terk edeceksiniz, %80 olan kısmı istimlak edip parasını ödeyeceğiz, kalan %20 sinide satın alacaksınız.
Bu arsalar zaten bizim bir işlem yapmıyoruz neden terk edelim ve neden kendi arsamızı satın alalım. Belediyenin yol giden kısmının tamamını istimlak etmesi gerekmezmi. Hukiki olarak nasıl bir yol izlemeliyim, bu konudaki kanun ve yönetmeliği nereden öğrenebilirim, yardımlarınız bekliyorum şimdiden tşkler...
daha ne istiyorsunuz size çok iyi bir teklif yapılmış.zaten %40 dop kesintisi yapabilir belediye.tabi bedel gerçek değere yakınsa yaniii.
2.yolunuz belediye arsanızın yok olacak kısmına fiilen el atar yol yapar. sizi de dava açıp parasını istersiniz. ya da Belediye dava açar ihtiyacı olan yerin kamulaştırılmasını ister.
eğer kamulaştırılan ya da kamulaştırmasızelatılan yerden arta kalan yer yapı yapılamayacak derecede artık kalırsa bu lanın da bedelini blediye size öder.