Şahitlik yapmak zorundamıyım
Merhaba, dün çalıştığım firmada çok kötü bir olay yaşandı ve size birkaç şey danışmak istiyorum. Firma sahipleri çalışan personele şirketten ayrıldıktan sonra aynı sektörde ve rakip firmalarda çalışamaması için bir sözleşme hazırladı personelden bir tanesi sözleşmeyi imzalayıp verdikten sonra geri almak istedi, çok uzatmayacağım, aralarında arbede çıktı ve personeli tartakladılar hatta daha ileriye gidip bıçakla tehdit ettiler. Şimdi bu arkadaş beni şahit olarak göstermiş. Sizlere sorum ben şahitlik yapmak istemiyorum nedeni daha önce adliye kapısının önünden dahi geçmiş olmamam ve huzurumun kaçmaması. Şahitlik yapmak istemediğimde ne gibi bi durum sözkonusu olur neler yapılır. Eğer personelin tartaklandığı ve bıçakla tehdidi ortaya çıkarsa bunu yapanlar ne şekilde cezalandırılır. Cevablarınız için şimdiden teşekkürler.
Re: şahitlik yapmak zorundamıyım
Mahkemede şahit olarak gösterildiyseniz muhakkak hakim karşısına çıkacaksınız. Karşı taraf sizi dinletmekten vazgeçmediğini hakime söylemediği sürece tabi. Aksi taktirde polis zoruyla hakim karşısına çıkmak zorunda kalırsınız.
Peki hakim karşısınada çıksam ben şahitlik yapmak istemiyorum diyebilirmiyim. Ve ikinci sorum olarak bu olay kanıtlanırsa ne gibi cezası olur.
Alıntı:
lifeordeath rumuzlu üyeden alıntı
Peki hakim karşısınada çıksam ben şahitlik yapmak istemiyorum diyebilirmiyim. Ve ikinci sorum olarak bu olay kanıtlanırsa ne gibi cezası olur.
Diyebilirsiniz. Hangi mahkeme ve ne tür suçlamalarla dava açılmış bilmeden cevap vermemiz mümkün değil.
Sahitlik yapmak istememenizin gerekçesi çok ilginç; daha önce mahkemenin kapısının önünden bile geçmemiş olmamanız.
Şahit olarak gösterildiyseniz ve yasaya göre şahitlikten imtina etmenizi gerektiren bir hal yoksa sahitlik yapacaksınız ve doğruyu söylemek zorundasınız.
Şahit olarak davet edildiyseniz, davete icap etmek zorundasınız.
Dava sırasında şahitlik etmek istemiyorum deme hakkınız var.
Somut olayda şahitlik yapmak istemiyorum deme hakkınız yoktur. Duruşmaya gitmezseniz zorla getirilmenize karar verilebilir, tanıklık yapmaya gitmemeniz nedeniyle oluşan zarar size ödettirilir. Ödemezseniz Kamu Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Kanun'a göre sizden tahsil edilir.(5271. CMK 44.m)
Ayrıca tanıklıktan çekinmeye hakkınız olmadığı halde çekindiğinizden 3 aya kadar disiplin hapsi ile tazyik olunursunuz. 5271. CMK 60. madde
Bence gidin ve efendi gibi gördüğünüzü, duyduğunuzu ve bildiğinizi açıkça anlatın. Ben olacakları yazdım. Tercih sizindir.
Gördüğünüzü, duyduğunuzu ve bildiğinizi açıkça, tam ve doğru olarak anlatmak zorundasınız. Bunlara birşeyler katmak, birtakım şeyleri gizlemek, yalan söylemek suçtur.
Re: Şahitlik yapmak zorundamıyım
çok haklısınız ve bunu yapıcam sanırım. peki bahsettiğim olayda böyle bir suçun cezası ne olur. bunu merak ettiğim için soruyorum.
Re: Şahitlik yapmak zorundamıyım
Alıntı:
lifeordeath rumuzlu üyeden alıntı
çok haklısınız ve bunu yapıcam sanırım. peki bahsettiğim olayda böyle bir suçun cezası ne olur. bunu merak ettiğim için soruyorum.
Sayın Yaşam veya Ölüm,
Bu soruya bu kadar bilgi ile yanıt vermek falcılık olur. Savcılık iddianame düzenledi mi, dava açıldı mı? İddianame düzenlendiyse hangi maddelerden? Bunların bilinmesi gerekiyor ancak darp olduğuna göre an azından şüphelilerin 86. madde gereği 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle yargılanacakları söylenebilir.
Bıcaktan söz etmişsiniz, buna göre durum ağırlaşabilir. Tehdit unsuru da varsa durum daha vahil olur vb. Kısaca elde net bir bilgi olmadan doğru bir yorum yapmak mümkün değildir. Elimizdeki bilgiler tam bile olsa dava şu şekilde sonuçlanacaktır diye bir şeyi kimse söyleyemez.