Site Aidatı Gecikme Zammı
Bildiğim kadarıyla Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre zamanında ödenmeyen aidatlar için gecikme zammı oranı aylık %10.
Sormak istediğim;
1-Bu oran günlük mü hesaplanıyor yoksa 1 gün de gecikse %10, 20 gün de gecikse %10 olarak mı hesaplanıyor?
2-Apartman/site aidatlarının ödenmesi için kanuni bir süre var mıdır (yani her ayın 1'i ile 25'i arası gibi) yoksa örneğin ağustos ayı aidatı, ağustos ayı içerisinde 1'i ile 31'i arasında herhangi bir günde ödenebilir mi? Bu ödeme döneminin yönetim kurulu veya genel kurul kararı alınarak değiştirilmesi mümkün müdür?
3-Yönetim kurulu veya genel kurul kararlarının kat maliklerine imza karşılığı tek tek tebliğ edilme zorunluluğu var mıdır? Varsa kat maliklerine imza karşılığı tebliğ edilmeyen yönetim kurulu ve genel kurul kararlarının hukuki bağlayıcılığı var mıdır?
Teşekkürler
Cevap: Site Aidatı Gecikme Zammı
iyi akşamlar sayın bilgililer,
ben yeni mezun üniversite öğrencisiyim. Öğrencilik hayatımda toplu konut niteliğindeki bir sitenin binasında oturmaktaydım. Bir takım sebeplerden ötürü aidat borcu birikti. Yaklaşık olarak 800 tl olan borç zamanla aşırı birikerek 3 katına çıktı (2500 TL OLDU) fakat şunu farkettim, kat mülkiyeti kanunun 20. maddesine göre aylık yüzde 5 gecikme tazminati isteniyor. Ancak sorun şu ki 800 tl yüzde 5 tazminat koyulunca 40 tazminat toplam 840 oluyor, daha sonra tekrardan 840 liranın üstüne yüzde 5 faiz konuluyor ve böyle devam ediyor. Burada tazminat sadece anapara üzerinden hesaplanması zorun değil mi ya da bu katlanarak artan bir nevi bileşik faiz gibi olan bileşik tazminat yasal mı bana yardımcı olursanız çok sevinirim .
saygılarımla.
Ana para üzerinden Her ay için yüzde beş hesaplanması gerekir.
Genel kurulda belirlenen aylık aidatın, her ay için yüzde beş hesaplanması gerekir.