İşveren Tazminat Vermek İstemiyor
Merhabalar Sayın Avukat'lar
ben özel bir şirkette çalışmaktaydım 2009 şubat ayında kriz bahane edilerek çalıştığım firma beni yaklaşık olarak 45 gün ücretsiz izne çıkardı ve bana bi dilekçe imzalattı dilekçede firmanın küresel kriz nedeniyle beni ücretsiz izne çıkaracağını yazıyodu ve ben imzaladım bana sözlü olarak hiç bir hakkımın tazminat v.s.. kaybolmayacağını sölediler izin bitti ve tekrar işime döndüm fakat 16.06.2009 tarihinde akşam mesai bitiminde kriz nedeniyle ben ve 3 arkadaşımın daha işten çıkarıldığını yarın işe gelmememizi sölediler.bizim içerde kalan yarım maaşımız verdiler ve bir hafta sonraya gün verip işsizlik maaşı almamız için gerekli evrakları vericeklerini çıkış işlemlerimizi ozaman yapıcaklarını sölediler..hiç bir evrak imzalamadan çıktık..tazminatlarımızı sorduğumuzda öle bir şey olmadığını sölediler..başka bi yerden aldığımız bilgidede bizim işe girerken süresiz sözleşmeye imza attığımızdır..ben ödenen sigorta primlerine göre (yani ssk nın sitesinden baktığım) bu işyerinde tam tamına 364 gün yani bir seneyi 1 gün ile kaçırıyorum..ama asıl işe başlama tarihim 30/04/2008 ücretsiz izin harici izin kullanmadım...
sizlere danışmak istediğim benim buradan alıcak haklarım neler dir..senelik iznimi dahi kullanmadım bunun için bi ücret almam gerekirmi ücretsiz iznimde sigortam ödenmedi haklarım neler.
vericeğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür eder işlerinizde başarılar dilerim
Melih ALTINTERLİK
Re: Işveren Tazminat Vermek Istemiyor
Ücretsiz izin döneminde SSK primleri ödenmez. Fakat ücretsiz izin süresince iş akdiniz devam ettiği için yıllık ücretli izin,kıdem tazminatı v.b. haklarınız için ücretsiz izin süreniz hak düşürücü mahiyette değildir. Eğer işyerinizde çalışan sayısı 30 kişiden fazla ise iş akdinizin feshinden itibaren 30 gün içinde iş mahkemesinde işe iade davası açabilirsiniz. İfadenizden İş akdinizin işveren tarafından feshedildiği anlaşılıyor. Bu takdirde ihbar süresi sonunda iş akdiniz feshedilmiş sayılacaktır. İhbar süresi kıdem tazminatı ve yıllık ücretli izin hakkınız için önemlidir. Çünkü bu durumda 1 yılınızı doldurmuş olursunuz. Keza yine ifadenizden işe girişinizin gerçekte daha önceki tarihte olduğu anlaşılıyor. Kayıtdışı çalıştığınız o dönemle ilgili bölge çalışma müdürlüğüne şikayette bulunabilirsiniz. Eğer işvereniniz bölge çalışma müdürlüğüne yaptığınız şikayet sonucuna uymaz ise iş mahkemesinde dava açabilirsiniz. >Söz konusu kayıtdışı dönemde çalıştığınıza tanıklık edecek tanık göstermeniz halinde işe giriş tarihiniz asıl çalışmaya başladığınız dönemden başlarılacak,böylelikle bütün haklarınız o tarihten itibaren hesaplanacaktır.
Sayın İsmail KILAZ Bey benim bahsettiğim işe giriş tarihim olan 30/04/2008 tarihi ssk primlerimin ve benim işe başladığım asıl tarihtir siz kayıt dışı derken ondanmı bahsediyosunuz yani ssk prim ödemelerinde herhangi bi usulsüzlük yok tam olarak ödenmiş ama işverenin tazminat vermemesinin haklı bir sebebimi var ben onu öğrenmek istedim yani işe girerken ben süresiz hizmet sözleşmesi imzalamış isem tazminat ve diğer haklarımdan yararlanamammı...?
Re: İşveren Tazminat Vermek İstemiyor
peki ismail bey bu konularda pek çok şey duydum birde sizden duymak isterim ben hakkımı hangi mercide arıcam..notermi bir avukatmı yoksa çalışma bölge müdürlüğündemi...?
Bölge çalışma müdürlüğü,noterden ihtar ve sonuç alamamanız halinde iş mahkemesi. İşe iade davası açacaksanız fesih tarihinden itibaren 30 gün içinde açmalısınız. Kıdem tazminatı v.b. alacaklarınız için ise 10 yıllık sürede dava açabilirsiniz.
İsmail bey işveren beni bu hafta içi işsizlik paramı almam için gerekli evrakları tarafıma vericeğinden çağıracak ve muhtemelen bana bişiler imzalatıcak burda dikkat etmem gereken husus lar neler olucak nereyi imzalam gerekir yada nereleri imzalamamam gerekir...
İşsizlik sigortasından ödenek alabilmeniz için işveren size İşten ayrılma bildirgesi verecektir. İşbu belge ile size en yakın İŞKUR'a ödenek için başvurursunuz. İşten ayrılırken imzalayacağınız belgeler ücret bordrosu,kıdem tazminatınızın ödendiğine dair belge,yıllık izin çizelgesi,ibranamedir. Bunların tamamını bir belge üzerinde de toplayabilirler. Önemli olan şu. Neyi imzalarsanız imzalayın. Aldığınız para ile imzaladığınız belgede yazan tutar aynı ise sorun olmaz. Bu durumda size eksik ödeme yapsalar bile fazlaya dair talepleriniz için yasal yollardan hakkınızı arayabilirsiniz.
ismail bey verdiğiniz yanıtlar için çok teşekkür eder işlerinizde başarılar dilerim