Askerlik sebebi ile işten erken ayrılma
Merhabalar yaptığım araştırmalar sonucunda askerlik sebebi ile işten 5 ay öncesine kadar ayrılabildiğimizi gördüm fakat benim sormak istediğim ne kadar önceden haber vermemiz gerekli?
Bir firmada 2 yıl 10 aydır çalışıyorum ve şu anda 1,5 aydır maaş alamıyoruz. Ağustos ayında da askerlik görevimi yerine getireceğim. Anlaşmamıza göre ben temmuz sonunda ayrılacaktım fakat bu durumda daha fazla çalışmak istemiyorum. 2 haftalık yıllık iznimide kullanmadım henüz.
En kısa zamanda ayrılıp kafamı dinlemek şirket ile tüm ilişkimi kesmek istiyorum.
Maaşlarımız asgari ücret üzerinden gösteriliyor herhangibir bordroya imza atmadım şu ana kadar. Ben dava açsam tam maaşım üzerinden tazminat almaya hak kazanabilirmiyim.
Re: Askerlik sebebi ile işten erken ayrılma
Alıntı:
licorne rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar yaptığım araştırmalar sonucunda askerlik sebebi ile işten 5 ay öncesine kadar ayrılabildiğimizi gördüm fakat benim sormak istediğim ne kadar önceden haber vermemiz gerekli?
Bir firmada 2 yıl 10 aydır çalışıyorum ve şu anda 1,5 aydır maaş alamıyoruz. Ağustos ayında da askerlik görevimi yerine getireceğim. Anlaşmamıza göre ben temmuz sonunda ayrılacaktım fakat bu durumda daha fazla çalışmak istemiyorum. 2 haftalık yıllık iznimide kullanmadım henüz.
En kısa zamanda ayrılıp kafamı dinlemek şirket ile tüm ilişkimi kesmek istiyorum.
Maaşlarımız asgari ücret üzerinden gösteriliyor herhangibir bordroya imza atmadım şu ana kadar. Ben dava açsam tam maaşım üzerinden tazminat almaya hak kazanabilirmiyim.
Askerlik nedeni ile işten ayrılmanız halinde kıdem tazminatınızı talep etmeniz halinde alabilirsiniz. Ancak askere alınmanıza ilişkin Askerlik Şubesinden alınan kararın bir örneğini (sülüs) işten ayrılma dilekçenize eklemelisiniz. 1,5 aydan bu yana alamadığınız maaşınızı ve yıllık izin ücertininde keza askerlik nedeni ile iş akdini fesh ettiğinizde alabilrsiniz. Sadece ihbar tazmınatını alamazsınız. Yukarıda da ifade ettiğim gibi askere alınma belgesi elinizde olmadan işten ayrılırsanız iş akdinizi kendi isteğinizle fesh ettiğiniz sonucuna varılabilir. Bu durumda kıdem tazminatınız ödenmeyebilir. Askere alınma belgesi olmadan fesih talep etmenin aleyhinize sonuçlara yol açabilir. Dikkatli olmalısınız.
Alıntı:
ismail kılaz rumuzlu üyeden alıntı
Askerlik nedeni ile işten ayrılmanız halinde kıdem tazminatınızı talep etmeniz halinde alabilirsiniz. Ancak askere alınmanıza ilişkin Askerlik Şubesinden alınan kararın bir örneğini (sülüs) işten ayrılma dilekçenize eklemelisiniz. 1,5 aydan bu yana alamadığınız maaşınızı ve yıllık izin ücertininde keza askerlik nedeni ile iş akdini fesh ettiğinizde alabilrsiniz. Sadece ihbar tazmınatını alamazsınız. Yukarıda da ifade ettiğim gibi askere alınma belgesi elinizde olmadan işten ayrılırsanız iş akdinizi kendi isteğinizle fesh ettiğiniz sonucuna varılabilir. Bu durumda kıdem tazminatınız ödenmeyebilir. Askere alınma belgesi olmadan fesih talep etmenin aleyhinize sonuçlara yol açabilir. Dikkatli olmalısınız.
Cevabınız için teşekkür ederim. Sülüsü temmuzdan önce alamıyoruz galiba ölye bir şey hatırlıyorum yinede yarın bir şubeye gidip sorarım. Peki sülüsü aldığım anda dilekçemi verip o gün işten ayrılabilirmiyim yoksa önceden yine bir bildirimde bulunmak zorundamıyım?
Sülüsünüz elinize geçtiği andan itibaren hemen dilekçenizi verebilirisiniz.
Alıntı:
Sülüsünüz elinize geçtiği andan itibaren hemen dilekçenizi verebilirisiniz.
iyide bu ortamda hangi firma 1.5 aylık maaşını kıdemini 1 hafta içinde ödeyecek. bende aynı durumdayım zor alırım gibii geliyor. aynı şeyler
silisünü al gel diyorlar, e ben 9 yıldır çalışıyorum bir hafta içinde teslim olmam lazım sülüsü alırsam. verecekmisiniz paramı diyorum. ses seda yok..... hepsi üçkağıtçı bu firmaların..... sen elini sağlam tut senin senden başka dostun yok kardeşm. patronumla çok yakınım bana paramı verir diye de asla yanılma....
Yazılı talebe rağmen alacaklarınız ödenmez ise bölge çalışma müdürlüğüne şikayette bulunabilirsiniz. Ödemenizin sürüncemede kalacağından şüpheleniyorsanız yazılı talebinizi noter kanalı ile gönderebilirsiniz. Bunlara rağmen alacaklarınız ödenmez ise iş mahkemesinde dava açabilirsiniz. İş hukuku alanında son yıllarda yapılan mevzuat değişiklikleri çalışanlar lehine oldukça geniş haklar getirmiştir. Yasal platformda hareket ettiğiniz takdirde eninde sonunda bütün alacaklarınızı faizi ile alırsınız.
Merhaba Benimde bir sorum olacaktı. Yardımcı olursaniz sevinirim.
Nisan 2008 de bankaya girdim ve 2 yıllık bir sözleşmeye imza attım. Askerlik tecilim ozaman 2010 a kadardı masterliydim cünkü
Fakat masterdan mezun olmamla, ağustos celbinde askere gitme kararı aldım.
Sülus kağıdını alarak temmuz içinde işten ayrılacam . 1 yılı aşkın çalışanım . Bankanın prosedürüne göre 1 yılı aşkın çalışan olduğum için ihbar süresi olmadan kıdem tazminatı alabileceğim.
Fakat 2 yılı doldurmadan askere gitmem, sözleşmeden doğan eğitim masraflarını ödememe neden olurmu. Eğer öyleyse ben kıdem tazminatı alıp eğitim masrafımı vereceğim?
Askere gitmem, sözleşmedeki eğitim masraflarının banka tarafından tahsiline sebebiyet verirmi ?
Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Neden askerlik yükümlülüğü nedeni ile Kıdem tazminatını alarak işten ayrılmayı düşünüyorsunuz? Kıdem tazminatını talep etmeniz iş akdini fesh ettiğiniz sonucunu doğurur. Halbuki iş akdinizi fesh etmeden askere gidebilirisiniz. Askerlik dönüşü yeniden işinize dönmek istediğinizi talep edersiniz. Böylelikle askerlik süresince iş akdniz feshedilmemiş sadece askıya alınmış olur.
Alıntı:
Neden askerlik yükümlülüğü nedeni ile Kıdem tazminatını alarak işten ayrılmayı düşünüyorsunuz? Kıdem tazminatını talep etmeniz iş akdini fesh ettiğiniz sonucunu doğurur. Halbuki iş akdinizi fesh etmeden askere gidebilirisiniz. Askerlik dönüşü yeniden işinize dönmek istediğinizi talep edersiniz. Böylelikle askerlik süresince iş akdniz feshedilmemiş sadece askıya alınmış olur.
Cevabınız için teşekkürler. Fakat ya ben burda döndüğümde çalışmak istemiyorsam.
Benim tazminati almamam bana iş olanağından başka birşey sağlayacakmıdır ?
işyerinden askerlik sebebiyle ayrılıp tazminat almaya hak kazanmak için en az 1 sene mi çalışmak gerekiyor aynı işyerinde.Bu konuyu açarmısınız lütfen.