Ödediğim Kiraları Nasıl İspatlarım
Merhabalar,
4 aydır oturduğum evin, belediye tarafından üzerinde 7 senedir çalışma yapılan bir ev olduğunu ve yakın zamanda binaya oturulamaz raporu verileceğini öğrendim.
Binanın zemininde kayma varmış ve 7 sene sonunda belediye artık oturulamaz raporunu çıkarmış.Ben bunu öğrendiğimde bu rapor çıkmamıştı ama belediyenin çalışmaları sürüyordu.
Bu durumu ev sahibimle konuştuğumda 1 senelik sözleşme olduğunu evden çıkamayacağımı söyledi.Belediyenin çalışmasını inkar etti.Öyle bişey olmadığını söyledi.Belediyeyi aradığımda ise böyle bi çalışma olduğunu ama raporun henüz çıkmadığını ama yakında çıkacağını söylediler.
Geçen günlerde belediyeyi tekrar aradım.Bana raporun çıktığını evlerin tahliyesi için evsahiplerine tebligatların gönderildiğini ayrıca bu konuda yakın zamanda evsahipleriyle toplantı yapılacağını ve onların itiraz etmemeleri için anlaşma yapılmaya çalışılacağını söyledi.Yani anladığım kadarıyla bu binada oturan yada kiraya vermiş ev sahipleri bu duruma itiraz edip, dava açıp evlerden tahliye olunulmasını engelleyebilir ve uzatabilirlermiş.
Ben bi kaç kişiye sormuştum rapor çıktığı zaman sözleşmeyi feshedip evi boşaltabilirsin demişti.Yalnız benim sözleşmemde özel madde olarak evi 1 sene öncesinden boşaltırsam depozitomda hak idda edemiyeceğim yazıyordu.
Ben şimdi evden çıksam ev sahibide dava etse.
-Sözleşme sonuna kadar olan kiraları vermek zorunda kalırmıyım.
-Haklı çıkarsam depozitomu alabilirmiyim.
-Dava süresince oturulamaz raporuna itiraz ederlerse ve kazanırlarsa, haksız duruma düşermiyim.Yani belediye oturulamaz raporu veriyor ama bunlar başka bilirkişi bulup, yada mahkeme bilirkişi gönderip oturulur raporu alırsa.Bütün bunların 1 seneden fazla sureceğini düşünürsek, benim beklemem zaten sözleşme süremi doldurur.
-Haklı çıkarsam, bu durumun 7 senedir gündemde olduğunu düşünürsek evi tutarken bunu bana söylemediği için dolandırıcılık iddasında bulunabilirmiyim.Ayrıca boşu boşuna yapılmış taşınma masrafları yuzunden madur durumda olduğumu idda edip tazminat isteyebilirmiyim.
-Son olarak kiraları elden ödedim ve karşılığında imza almadım.Öncekilere yönelik son kira ödemesinde imza almayı düşünüyorum.Alamazsam ve kira ödemediğimi idda ederse ne olacak.Yalnız son kirayı bi restorantda ödedim ve garson filan vardı öderken onlar şahit olsa ödediğimi ispat edebilirmiyim.
Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Cevap: Ödediğim Kiraları Nasıl İspatlarım
Mecurun belediye raporu ile oturulamaz raporu varsa kira kontratında yazan "kiralanananın şimidki durumu :kullanıma elverişli daire" kısmı batıl oluyor.
Dolayısıyla sizin kira kontratını hatave hile sebebi ile feshetme hakkınız var.
Belediye ile malikler arasında ki ihtilaf sizi bağlamaz. Mecurun tartışmasız kullanıma elverişli olması gerekir.
Batıl bir kontrat nedeniyle depozitonuzu alamamanız mümkün değil borçsuz teslim edildiğinde depozitonun iadesi şarttır.
Ödediğiniz kirayı şahitle ispat edemezsiniz. Mutlaka imzasını alın.
Noterden mecurun oturulmaz raporu nedeniyle akdin sakat iradenizle imzalandığını geçerli olmadığını mecur için yapmış olduğunuz ve taşınma masraflarını hatta ödediğiniz kiraları iade etmesini ihtar edin derim. Bu biraz düşünmeye sevk eder sanırım.