Denetimli Serbestlik - Askeri Ceza Kanunu
Merhabalar,
Umarım bu başlıkta bu sefer güzel haberlerin müjdeleyicisi oluyorumdur. Forumdaki bütün hukuk insanlarından konu hakkında yorum yapmalarını istiyorum.
Anayasa Mahkemesi 13 Haziran 2009 tarihinde bir karar alıyor. Karar şöyle :
------
2006/42
Genelkurmay Başkanlığı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi
3.7.2005 günlü, 5402 sayılı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanunu’nun 2. maddesinin (2) numaralı fıkrasının iptaline karar verilmesi istemi.
Esas
- İPTALİNE
------
5402 sayılı denetimli serbestlik kanunun 2. maddesinin 2. fıkrası şöyle diyor :
"Asker kişiler hakkında statüleri devam ettiği sürece bu Kanunda belirtilen denetimli serbestliğe ilişkin hükümler uygulanmaz."
Benim anladığım kadarı ile, bu fıkranın iptali ile birlikte denetimli serbestlik kanunu artık asker kişilerin işlemiş oldukları suçlar için de uygulanabilecek.
Konu hakkında bilgisi olan bütün hukukçu arkadaşlarımızdan yorumlarını bekliyoruz.
Re: Denetimli Serbestlik & Askeri Ceza Kanunu
Merhaba,
Öncelikle vermiş olduğun bu güzel haber için teşekkürler. Benim anladığım kadarıyla da asker kişiler artık denetimli serbestlikten faydalanabilecek.
Ancak benim şöyle bir durumum var:
2 sene önce firar ettim, 2 ay önce de teslim oldum ve mahkemem yapılıp cezam verildi. Hemen temyiz ettim ve dosyam şu anda Askeri Yargıtay'da. Bildiğim kadarıyla Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları geriye yürümüyor. Ama dosyamın halen Yargıtay'da olmasının (yani cezamın henüz onanmamış olmasının) bana bir faydası olur mu? Bu durumda denetimli serbestlikten faydalanabilir miyim?
Bu konuda yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
Alıntı:
kuzgun80 rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
Öncelikle vermiş olduğun bu güzel haber için teşekkürler. Benim anladığım kadarıyla da asker kişiler artık denetimli serbestlikten faydalanabilecek.
Ancak benim şöyle bir durumum var:
2 sene önce firar ettim, 2 ay önce de teslim oldum ve mahkemem yapılıp cezam verildi. Hemen temyiz ettim ve dosyam şu anda Askeri Yargıtay'da. Bildiğim kadarıyla Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları geriye yürümüyor. Ama dosyamın halen Yargıtay'da olmasının (yani cezamın henüz onanmamış olmasının) bana bir faydası olur mu? Bu durumda denetimli serbestlikten faydalanabilir miyim?
Bu konuda yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
Benim genelde verilen kararlarda gördüğüm hüküm şöyle oluyor; "... yasal yoksunluk nedeni ile seçenek yaptırımlara çevrilememesi ...." Bu ifadeye göre, yasal bir takım durumlar oluşuyor gibi. Belki yargıtay bu noktadan bozabilir. Ama, öncelikle olarak doğru anlayıp anlamadığımızı irdelememiz gerekiyor. Yani, gerçekten de Anayasa Mahkemesinin bu kararı asker kişiler tarafından işlenen suçlar için denetimli serbestlik uygulanıp uygulanamayacağı doğru mudur? Hukukçu arkadaşlarımızdan konu hakkında fikir beklemekteyiz..
Benim konu ile ilgili olarak bir sorum daha olacak. Daha öncesinde denetimli serbestlik asker kişiler için neden uygulanamıyordu? Askeri disiplin nedeni ile filan mı?
Alıntı:
ahmet_1983 rumuzlu üyeden alıntı
Benim konu ile ilgili olarak bir sorum daha olacak. Daha öncesinde denetimli serbestlik asker kişiler için neden uygulanamıyordu? Askeri disiplin nedeni ile filan mı?
Aynen öyle, arkadaşım. Disiplini korumak için. Denetimli serbestlik uygulansaydı kimse hapse girmeyecekti, bu da disiplinsizliğin önünü açardı, bu yüzden uygulanmıyordu.
Arkadaşlar bu yasa sanırım 1 yıl ve altındaki suçlarda geçerli.'emre itaatsizlikte ısrar'suçunu kapsamıyor.Bilgisi olan varsa paylaşsın.Teşekürler
Re: Denetimli Serbestlik - Askeri Ceza Kanunu
Merhaba
Askerlikle Ilşkisi Olmayan Terhis Olan Erlerde Izin Tecavüzü Suçunu Kapsarmi Toplam Ceza 10 Aydir.(CEZA TARİHİ HAZİRAN 2004 DÜR)KAPSARMI ACABA?
Cep telefonu yakalatmanın cezası olan 'emre itaatsizlikte ısrar' 25 gün hapis cezasını kapsıyor mu?
Askeri suçların hepsini kapsar, ama Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları geriye yürümez, yani iptal tarihinden önce mahkemece karara bağlanmış olan davalar bu iptal kararından faydalanamaz. Benim bildiğim kadarıyla durum budur. Hukukçu arkadaşlar yanlışım varsa tabii ki düzeltirler.
bu kararla firar,cep telefonu,emre itaatsizlik suçunu işlemiş olup mahkemesi gorulmemış cezası infaz edilmemiş şu an asker olmayan kişiler yararlanabilir.
kısacası istifa etmek için firar edip ilişiğini kesilmesini bekleyen insanlar eğer ilişikleri kesilip teslim olup mahkemeye çıkarlarsa hapis cezası denetimli serbestliğe çevrilcek sanırım.