Re: İş Yerinde Gurur Kırma
Kısaca Sorumlum' dan izin aldığım halde işe 1 gün gitmememden dolayı şirket mailinden (ki diğer departmanların hepsinde internet kullanıyorken bizim departmanımızda kullanılmıyor, yani kendi mailimi kullanmam imkansız)1 ay önce özel yazışmalarımda başka bir yere gitmek istediğimi yazdığım için 3 kişi tarafından sorgulanmam ve direk "sana inanmıyoruz" denmesi ve kanıt istenmesi kıdem tazminatımı alarak iş yerinden çıkabilmem için yeterli bir sebepmidir? (Çünü ben sorumluma söylediğim yere gittiğimi otobüs bileti ile kanıtlamış durumdayım)İş yerim haklarımı vermeyi kabul etmemekte, devam etmem için iş yerine gitmemi istemekte yapılan konuşma ve hareketlerin gururumu kırdığını verimli bir şekilde görevime devam edemeyeceğimi söylediğim halde "ozaman istifa" edeceksin demektedir. Öyleki bu durumdan dolayı aşırı ağlamaktan kaynaklı oluşan rahatsızlığa dair (sinizütü ilerletme ve aşırı baş ağrısı) 3 günlük rapor, bu raporun hemen arkasından psikiyatri bölümünden 7 günlük raporlarım bulunmaktadır.
İş yerim ellerinde mail olduğu için bunu sorgulayabileceklerini ve sorgulama yönteminin sorgulanamayacağını savunmaktadır.
Anlattığınıza göre, adı beyaz içi kara odada geçen konuşmadan ibaret guru kırıcı, belki hakaret içeren görüşme içeriğini ıspatlayabilirseniz elbette sizin için haklı neden olabilir , ancak ıspatta ciddi sorun yaşayacağınızı düşünüyorum.
Bunun dışında bahsetmiş olduğunuz SGK primlerinizin gerçek ücretinizden daha düşük ödenmesi, kıdem tazminatına hak kazandıracak şekilde sözleşme feshi için size imkan tanır.
Gerçek ücretinizi belgelerle , açacak olduğunuz davada emsal ücret talebi ve aynı dönemde aynı işyerinde çalıştığınız kişilerin şahitliğiyle ıspatlama şansınız var.
Bundan başka, eğer iş sözleşmenizde fazla çalışma ücretlerinizin ücretinize dahil olduğu yönünde bir madde yoksa, fazla çalışma ücretlerinizin ödenmemesi de size fesih hakkı tanır.
Meslegin ne acaba ? merak ettim
Beyaz oda siyah oda felan böyle basitmi bu kadar herşey
Vay be.. Hem izin veriyor hemde inanmıyor İnanmadıgın bir kişiye nasıl izin verirsin :deli:
Sn. Erdoğan Kırcalı cevapladığınız için çok teşekkür ederim. Sizinde belirttiğiniz gibi oda da konuşulanları ispatlayamaya bilirim. Fakat aynı oda içerisinde yapılan görüşmede, gittiğim yeri kanıtlayabilmem adına,otobüs bileti istenmiş ve odadaki telefondan annemi arayarak annemede bu sorulmuş, benim sözüme inanmayarak annemin de onaylanası istenmiş ve bilet kendisinde varmı diye sorulmuştur. Annem bu konuda şahitliği ne kadar geçerli olabilir? Ayrıca iş yerinden çıkan bir kaç arkadaşım bu oda da yapılan bir çok gurur kırıcı söze maruz kalmış olup, şahitlik yapmalarını istediğim zaman çekinmeden yapabileceklerini düşünüyorum. Ama bunlarda iş yerinden ayrılan kişiler olduğu için yine şahitlikleri ne kadar yeterli olur?
Kanunda geçen; İşverenin, işçinin yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarfetmesi veya davranışlarda bulunması, yahut işçinin hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnadlarda bulunması.
maddesi benim için geçerli olabilirmi?
Gerçek aldığım ücrete gelince bankaya yatan kısmı bankadan döküman alabiliriz, elden aldığım kısım için ise benim elimde bir belge olmadığı gibi, ödemeyi getiren taşeron firma yetkisi bizden imza alıyor. Bu beldeyi tabiki bana vermezler bu durumda ama mahkeme kanalıyla istendiği taktirde sanırım vermek zorunda kalırlar.
Erdoğan bey, çok az zamanımın kalmış olmasına istinaden tam olarak nereye ve nasıl başvurabileceğim konusunda tekrar yardımınızı rica ediyor ve tekrar teşekkür ediyorum.
Sn. AMDabi; firma piyasada çok iyi bilinen bir beyaz eşya firması olup yaptığım görev Lojistiktir.
Şimdi özel sektörde bazı şeyler yutuluyor.Neden çalışmak zorundaymışız gibi düşünülüyor.Ama kanunları talimatları iyi bilirsen bunun bu kadar kolay olmadığını görürsün.İş kanunun güncel halini incele.Zaten internete girersen konu konu ayrılmış olarak göreceksin.Özel sektördeki çalışan herkes işçi ve işveren adıyla kanun maddeleriyle devlet çerçeve altına almıştır.Hiç bir işveren ve işçi bu kanunlarının dışına çıkamaz.Bazılarını gönderiyorum
mADDE 41. - Ülkenin genel yararları yahut işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle fazla çalışma yapılabilir. Fazla çalışma, Kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık kırkbeş saati aşan çalışmalardır. 63 üncü madde hükmüne göre denkleştirme esasının uygulandığı hallerde, işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık iş süresini aşmamak koşulu ile, bazı haftalarda toplam kırkbeş saati aşsa dahi bu çalışmalar fazla çalışma sayılmaz.
Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir.
Haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle kırkbeş saatin altında belirlendiği durumlarda yukarıda belirtilen esaslar dahilinde uygulanan ortalama haftalık çalışma süresini aşan ve kırkbeş saate kadar yapılan çalışmalar fazla sürelerle çalışmalardır. Fazla sürelerle çalışmalarda, her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yirmibeş yükseltilmesiyle ödenir.
Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat onbeş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir.
İşçi hak ettiği serbest zamanı altı ay zarfında, çalışma süreleri içinde ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanır.
63 üncü maddenin son fıkrasında yazılı sağlık nedenlerine dayanan kısa veya sınırlı süreli işlerde ve 69 uncu maddede belirtilen gece çalışmasında fazla çalışma yapılamaz.
Fazla saatlerle çalışmak için işçinin onayının alınması gerekir.
Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda ikiyüzyetmiş saatten fazla olamaz.
Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışmaların ne şekilde uygulanacağı çıkarılacak yönetmelikte gösterilir.
MADDE 42. - Gerek bir arıza sırasında, gerek bir arızanın mümkün görülmesi halinde yahut makineler veya araç ve gereç için hemen yapılması gerekli acele işlerde, yahut zorlayıcı sebeplerin ortaya çıkmasında, işyerinin normal çalışmasını sağlayacak dereceyi aşmamak koşulu ile işçilerin hepsi veya bir kısmına fazla çalışma yaptırılabilir. Bu durumda fazla çalışma yapan işçilere uygun bir dinlenme süresi verilmesi zorunludur.
Şu kadar ki, zorunlu sebeplerle yapılan fazla çalışmalar için 41 inci maddenin birinci, ikinci ve üçüncü fıkraları hükümleri uygulanır.
MADDE 44. - Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir.
Bu günlere ait ücretler 47 nci maddeye göre ödenir.
www.iskanunu.com/4857-sayili-is-kanunu/ İNCELE VE HAKLARINI ÖĞREN....
Bir avukat aracılığı ile iş yerime bir yazı göndermeyi düşünüyorum. Avukatı bu konuda nasıl aydınlatabilirim? Yada nasıl bir yazı hazırlatabilirim. Çok az zamanım kaldığı için hemen birşeyler yapmam gerekiyor. Bir yakınım şuan stajerliğini yapıyor ama Ticaret Hukuku ile ilgili kendisi bu konuda bana yardımcı olabilirmi?
Birde iki gün ard arda gitmememden dolayı onlar haklı duruma geçeceği için 4 gün içerisinde yapabileceğim şeyler nedir acaba?
Yorum ve yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.