Sigorta - Fazla Mesai ve Ücretin Ödenmemesi
Selamlar;
Ben 21 Nisan 2009 da özel bir şirkette gece elemanı olarak alındım. Yaklaşık bir ay sonra maaşımın 700 Tl. olduğu tarafıma bildirildi. Çalışma şekli ise hafta içi işbaşı akşam 18:00 sabah 08:00 arası idi, hafta sonu ise cumartesi günleri öğlenden sonra 15:00 da giriş, çıkış ise pazartesi sabahı 08:00 olarak söylendi ve bu şekilde devam etti. Çalıştığım süre içerisinde 23 Nisan - 1 Mayıs - 19 Mayıs gibi resmi tatil günlerinde ise işbaşı saatim 14:00 çıkış ise ertesi gün 08:00 olarak belirlendi ve belirtildiği şekilde de çalıştım. Son olarakta 16 Haziran 2009 tarihi itibari ile işten çıkarıldım, bu süre içerisinde toplam olarak 640 Tl. cep harçlığı aldım. Bana 700 Tl. maaş dedikleri halde çıkarıldığım gün hesabım 600 TL. den yapıldı kalan alacak olarak 460 TL. gösterildi ve 05 Temmuz 2009 da işçi maaşları ile ödeme yapacaklarını belirttiler. Muhtemellen de bu kalan paramı vermeyecekler. Sorum şu olacak, 700 TL. dedikleri halde 600 TL. olarak maaşımı hesaplamaları, geçen süre içerisinde sigortamı yapmamaları ve fazla mesaiyi hiç akıllarına bile getirmemelerine karşılık yapabileceklerim nelerdir. Maddi durumum tamamen sıfır noktasında olduğu için avukat tutup dava açma hatta mahkeme için harç yatırmaya bile durumum yok. Beni bu durumda bırakmalarına karşılık ne yapabilirim.
Anlattığım duruma istinaden çalıştığım şirketten ne kadar alacağım olması gerekli ve geçmişe dönük olarak yaklaşık iki aylık sigortamı öderler mi ?
İyi çalışmalar.
Not: Çalışma süresi günlük 14 saatin üzerine çıktığı da olmuştur (15 - 20 - 30 dakika). Hafta sonları ise cumartesi öğlenden sonra 14:00 da başlayıp pazartesi sabahı saat 08:00 a kadar kesintisiz çalışılmıştır.
Re: Sigorta & Fazla Mesai ve Ücretin Ödenmemesi
Elinizde bu firmada çalıştığınıza dair bir belge varmı? (maaş,avans pusulası,işe giriş çıkışları gösteren çizelge,v.b.) Bölge çalışma müdürlüğüne giderek şikayette bulunmalısınız. Maaş ve fazla mesai alacaklarınızı mutlaka ayrıntılı olarak belirtmelisiniz. Eğer elinizde herhangi bir belge yoksa dava açmanız halinde tanık gösterebilirsiniz. Yoksulluğunuzu belgeleyerek Barodan ücretsiz hukuki yardım talebinde bulunabilirsiniz. Yoksulluk durumu için hangi belgelerin gerektiğini keza Barodan öğrenebilirsiniz.
Re: Sigorta - Fazla Mesai ve Ücretin Ödenmemesi
Elimde firmada çalıştığıma dair hiç bir belge yok, şimdiye kadar aldığım 640 TL. içinde herhangi bir imza vs. almadılar. İşyerindekilerin şahitlik yapacağını sanmıyorum fakat bina içerisinde bir çok aletin ve cihazın yerlerini nerede ne olduğunu ezbere biliyorum bunun faydası olur mu ? Tanık olarak benim işe girmemi sağlayan akrabam var ve aynı zamanda da mesai saatlerim içerisinde beni ziyaret eden üç farklı arkadaşım var bunlar benim için şahitlik yapsalar faydası olur mu ?
Teşekkürler.