Bir şirkete ait görünen, şahsa, devlete senet, vergi ve sigorta gibi borçları bulunan özel bir dershaneyi devir aldığımızda, bu borçları da üstüme almış olurmuyuz? Borçsuz olarak bu yeri devralmak mümkün müdür?
Printable View
Bir şirkete ait görünen, şahsa, devlete senet, vergi ve sigorta gibi borçları bulunan özel bir dershaneyi devir aldığımızda, bu borçları da üstüme almış olurmuyuz? Borçsuz olarak bu yeri devralmak mümkün müdür?
Satın alacağınız dersanenin bina,teşrifat,eğitim,öğretim malzemeleri,marka v.b. (aktiflerini) varlıklarınımı yoksa şirketinimi alacaksınız? Eğer şirketide devralacaksanız sözünü ettiğiniz borçlarıda devralmış olursunuz. Söz konusu borçlarların kamu borcu niteliğindekileri konusunda eski kanuni temsilcilerinin kendi dönemleri ile ilgili şahsi sorumluluğu ortadan kalkmaz. Fakat sizde borca iştirak etmiş olursunuz. Ticari borçlar için ise sorumluluğunuz sermaye payınız kadardır. Başta söylediğim gibi şirketin hisselerinin değilde varlıklarını satın almanız akıllıca olacaktır.
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Biz iki arkadaş bu şirketin tamamını değil sadece borçları bulunan dershanesini almayı düşünüyoruz. Ancak bunu yaparken eski borçların üzerimize olmamasını istiyoruz. Sadece dershane, araç, gereç, sıra, masa vs.. ruhsatı, kısacası devam eden eğitim öğretimin kesintiye uğramadan her şeyi ile üzerimize geçmesini istiyoruz. Bize söylenen yeni bir şirket kurmamız ve o şirket üzerinden dershaneyi almamız durumunda bu borçların bizi yani kurumu değil şirketi bağladığı şeklindeydi. Ancak bu konuda tam bir fikir sahibi olamadığımız için araştırma içerisine girdik. Sonuçta yanlış bir iş yaparak bize ait olmayan borçların altına girmek istemiyoruz. Durum biraz karışık gibi, bu konuda yeterli bilgiye sahip olamadığımızdan ve çevremizden tam olarak yardım alamadığımızdan işin içinden çıkamadık. Sizce borçsuz bir şekilde sadece dershaneyi almamız mümkünmü? mümkünse nasıl? Teşekkürler.
Elbette yeni şirket kurarak alacağınız dershanenin sadece varlıklarını fatura mukabili satın alabilirsiniz. Sanırım sizi en çok düşündüren husus dershanenin ruhsatının eski şirket adına olması. Çünkü MEB ve benzeri kurumlardan alınan ruhsatlar devir edilebilen bir hak değildir. Yeniden başvuru yapıp prosedür çerçevesinde yeni ruhsat alabilirsiniz. Satın alacağınız dershane zaten eğitim amaçlı bir işletme olarak faaliyetine devam ettiğine göre yeni ruhsat için ön görülen kıstasların pek çoğuna sahip olmuş olacaksınız. Sırf ruhsat nedeni ile şirketi bütün aktif ve pasifleri ile devir almanız şüphelendiğiniz hususlarda sorunlar yaşamanıza neden olabilir.