Kiracı tarafından kira kontratının feshi
Kira kontratım Şubat 2002 ayında başladı. Daha ucuz bir yere kiraya geçmek istiyorum. Ancak evsahibi kiralama dönemi bitmeden kira kontratını fesh edemeyeceğimi, aksi takdirde geri kalan kira bedellerini talep etmek için mahkemeye başvuracağını ihtar etti.
Kontratın husisi şartlar kısmında "Kiracı kiraya verene bir ay evvelinden yazılı olarak haber vermek şartıyla kira kontratını feshedebilir." maddesi var.
Bu durumda yazılı olarak kira kontratını bir ay evvelinden fesh edebilir miyim? Yoksa kira dönemi bitmeden bir ay öncesini yani Ocak ayını mı beklemeliyim?
Re: Kiracı tarafından kira kontratının feshi
Alıntı:
deviant rumuzlu üyeden alıntı
Kira kontratım Şubat 2002 ayında başladı. Daha ucuz bir yere kiraya geçmek istiyorum. Ancak evsahibi kiralama dönemi bitmeden kira kontratını fesh edemeyeceğimi, aksi takdirde geri kalan kira bedellerini talep etmek için mahkemeye başvuracağını ihtar etti.
Kontratın husisi şartlar kısmında "Kiracı kiraya verene bir ay evvelinden yazılı olarak haber vermek şartıyla kira kontratını feshedebilir." maddesi var.
Bu durumda yazılı olarak kira kontratını bir ay evvelinden fesh edebilir miyim? Yoksa kira dönemi bitmeden bir ay öncesini yani Ocak ayını mı beklemeliyim?
Kontrattaki bu maddeye dayanarak kira müddeti bitmeden de bir ay önceden haber vermek suretiyle boşaltabilirsiniz. Bu maddeden kira müddetinin bitiminden evvelki bir ay içerisinde ihbar zorunluluğu olduğu iddia edilebilir.
Ancak:
Kira sözleşmelerinin bitiminden bir ay önce ihbar edilerek sözleşmenin fesh edilmesi genel bir uygulamadır ve herkesçe bilinmektedir. Bu nedenle malumu sözleşmede ayrıca zikretmiş olmanın ayrı bir anlam taşıdığı düşünülmelidir.
Öyle ise, böyle bir maddenin sözleşmede özellikle zikredilmesi kiracının kira dönemi içerisinde, istediği herhangi bir tarihte 1 ay evvelinden bildirme koşuluyla sözleşmeyi tek yanlı olarak feshederek kiralananı boşaltma hakkı olduğu anlamına geldiği kabul edilmelidir.
Açıklanan gerekçelerle ev sahibinize evi bir ay önceden boşaltacağınızı ihbar etmek şartıyla herhangi bir yükümlülük altına girmeden boşaltabilirsiniz.
Kanunda geçen "kiracının kira dönemi bitmeden 15 gün önce yazılı ihtar ile çıkacağını bildirmesi"dir. Aranızdaki anlaşmayla bunun 1 ay yapılmıştır. Bu maddeyi ihtardan sonra 1 ay içinde çıkacağınız şeklinde yorumlamak mümkün değildir.
Ev sahibiyle anlaşarak, ona kiracı bulma konusunda yardımcı olarak erken çıkmanız mümkün olsa da, ev sahibiyle anlaşmazlık durumunda erken tahliye ederseniz dönem sonuna kadar boş kalacak ayların kirasından sorumlu olursunuz.
Bu durumda kanun esas mı demektir. Yani yaptığımız kontratta bazı ibareler eksik veya yanlış ise, yine en son geçerli kanun ve uygulama mı esas alınacaktır mahkeme tarafından.
Alıntı:
Hakkarili Arzuhalci rumuzlu üyeden alıntı
Ancak:
Kira sözleşmelerinin bitiminden bir ay önce ihbar edilerek sözleşmenin fesh edilmesi genel bir uygulamadır ve herkesçe bilinmektedir. Bu nedenle malumu sözleşmede ayrıca zikretmiş olmanın ayrı bir anlam taşıdığı düşünülmelidir.
(...)
Açıklanan gerekçelerle ev sahibinize evi bir ay önceden boşaltacağınızı ihbar etmek şartıyla herhangi bir yükümlülük altına girmeden boşaltabilirsiniz.
Bu ifadeye katılmadığımı açıklamak için yazmıştım.
Yani "bir ay önce" ile kasıt "kira dönemi bitmeden bir ay önce"dir.
Alıntı:
sdt23 rumuzlu üyeden alıntı
Kanunda geçen "kiracının kira dönemi bitmeden 15 gün önce yazılı ihtar ile çıkacağını bildirmesi"dir. Aranızdaki anlaşmayla bunun 1 ay yapılmıştır. Bu maddeyi ihtardan sonra 1 ay içinde çıkacağınız şeklinde yorumlamak mümkün değildir.
Ev sahibiyle anlaşarak, ona kiracı bulma konusunda yardımcı olarak erken çıkmanız mümkün olsa da, ev sahibiyle anlaşmazlık durumunda erken tahliye ederseniz dönem sonuna kadar boş kalacak ayların kirasından sorumlu olursunuz.
Öyle yorumlamak neden mümkün olmasın? Ben öyle yorumladım ya işte!
Alıntı:
deviant rumuzlu üyeden alıntı
Ben de bu maddeyi bir ay önceden haber vermek şartıyla her zaman feshedebilir olarak anlıyorum. Fesih haber vermek suretiyle sona erdirme demektir. Fesih hakkı veriliyor ve bir şarta bağlanıyorsa o şarta uyulup her zaman kullanılabilir bu hak diye anlıyorum. Kira dönemi bittiğinde esasen kontrat kendiliğinden sona erer ancak 15 günlük sürede ihbar edilmemişse zımni kabul ile yenilenerek bir yıl daha devam eder. Burda fesih söz konusuı değildir haber verirsiniz yenilemeyeceğim çıkacam dersiniz yada ev sahibi yenilemeyecem çık der. Fesih değildir bu. Kanaatim bu yöndedir.
Sayın Sdt23,
Kontratın hususi şartlar bölümde yer alan söz konusu ifadenin yeterince açık olmadığı aşikardır. Ancak bu hususun özellikle sözleşmeye konulmasını ben kiracının kira dönemi içerisinde bir ay önceden haber vermek kaydıyla istediği zaman tahliye edebileceği şeklinde yorumladım.
Olay bu haliyle yargı önüne geldiğinde araştırılması gereken husus şudur;
Bu özel maddeyi ev sahibi yasada belirtilen 15 günlük süreyi 1 aya çıkarmak için mi koymuştur yoksa kiracı mücbir sebeplerle evi boşaltmak zorunda kalması durumunda dönem sonuna kadar sorumlu olacağı kira bedellerini ödemek zorunda kalmamak amacıyla mı koymuştur.
Hakimin öncelikle bunu açığa çıkarması gerekir. Eğer her iki taraf da bu maddenin kendi leyhine olduğunu iddia eder ancak kesin bir ispatta bulunamazlarsa bu durumda maddi yönden kiraya verene göre daha güçsüz durumda oldiğu kabul edilen kiracı leyhine karar verilmesi doğru olacaktır. Saygılarımla,
Hakkarili Arzuhalci