Babadan kalan gelir vergisi borcu
saygılar
ölmüş olan babamdan kardeşime ve bana gelir vergisi borcu kaldı. babam ölmeden önce annemle ayrılmışlardı. kardeşim şimdi annemle beraber 2. eşiyle yaşıyor. yasal olarak mirascılar biz olduğumuz için kardeşimle beraber bu borctan sorumluyuz. Kardeşim borcun kendi kısmına düşen yarısını ödemek istemiyor. Ben yarısını ödesem bile kardeşim yarısını ödemediği için faiz işlemeye devam ediyormuş. Vergi daireside bunu 2 ye bölme yapmıyor. Ama ben kendi hakkıma düşeni ödeyip bu faizden kurtulmak istiyorum. Dava acsam olurmu?
Re: Babadan kalan gelir vergisi borcu
Vergi dairesinden bir yetkiliyle yeniden görüşün murisin vergi borçlarından varisleri hisseleri oranında sorumludur diye biliyorum. Mali müşavir üyeler düzeltsin yanlışım varsa. Kolay gelsin.
sayın oğuz ilginize çok teşekkürler
ama hala net bir cvp alamadım. mali muşavir yetkililerden cvp bekliyorum
Alıntı:
vemirhor rumuzlu üyeden alıntı
Alomaliye.com sitesinden küçük bir alıntıdır.
"Medeni Kanun’a göre mirası reddetmemiş mirasçılar murisin vergi borçlarından müteselsilen sorumlu olmalarına rağmen, VUK’na göre mirası reddetmemiş mirasçılar murisin vergi borçlarından müteselsilen değil, miras hisseleri oranında sorumludurlar. Ancak bu sorumluluk mirasçıların tüm malvarlıklarıyla sorumlu olmasını ifade eder. Murise ait vergi borçları vergi dairesi tarafından mirası reddetmemiş mirasçılar adına miras hisseleri oranında ayrı ayrı hesaplanarak tebliğ edilir. "
Alıntı:
Veraset ilamı ile birlikte vergi dairesine dilekçe vererek hisse oranınızı belirtiniz ve dilekçenizde sadece sizin kendi hissenize düşen tutarı ödediğinizi açıklayınız. Vergi dairelerinin bilgisayar sistemleri gerçektende bu tip durumlarda borcu bölemiyor. Ama siz dilekçenizin suretini ve ödeme dekontlarını sakladığınız sürece bir şey olmaz. Daha sonradan yanlışlıkla borç için yine size gelirlerse bu evrakları gösterirsiniz.
S.M.Mali Müşavir
Selçuk GÜLTEN
İlginize çok teşekkür ederim yarın hemen vergi dairesine gideceğim...
Bir şey daha sormak istiyorum. Verasetname çıkarıldığında ben ve kardeşim reşit değildik. Ve bu borçtanda yeni haberimiz oldu acaba borç miktarını düşürme şansımız var mı?
Akşam saatlerinde giderseniz "akşam pazarı" deyip pazarlık yaparsınız, geç saatten sonra kimse gelip bir şey ödemez diye düşünüp ne alsak kardır diyebilirler.
Sayın Oğuz kesinlikle indirim yapmıyorlar ve bunun kesinleşmiş bir borç olduğunu söylüyorlar.
Alıntı:
Sayın Oğuz kesinlikle indirim yapmıyorlar ve bunun kesinleşmiş bir borç olduğunu söylüyorlar.
borç değişmez ve indirimde sözkonusu olmaz. Borç babanıza ait olduğu için sizin reşit olup olmamanız hiç bir şeyi değiştirmez. Ancak borcun içerisinde usulsüzlük ve vergi ziyaı gibi cezalar varsa bunun silinmesini talep edebilirsiniz. Çünkü ölüm halinde vergi cezaları düşer yani sıfırlanır.
Alıntı:
Onlara de ki getirmesinler beni oraya!
Yurdum insanı ne diyim işte :)