Re: Yaş tashihinde tanıklar
Tanıkların yakın akraba olması tanıklıktan çekilme hakkı doğurur tanıklık yapılacağı beyan edilirse yeminsiz dinlenir. Bu tür davalarda aleyhe bir tesiri olmaz aksine lehe sayılabilir.
Sayın av. Engin OĞUZ. Yaş tashihinde tanıklarla ilgili verdiğiniz cevap için öncelikle teşekkür ediyorum. Yanlız bugün bir durumla karşı karşıya kaldık, tabiki kafamız birazcık karıştı. Ben sizin verdiğiniz cevabın doğru olduğuna inanıyorum ama bugün davayla ilgili veli ve yaş tashihi yapılacak küçük hastaneden aldıkları raporlarla beraber adliyeye gittiklerinde oradaki kalem müdürü tanıkların hala, teyze, anneanne, v.s. olamayacağını söylemiş. Tabi davalı bu durumu bana iletti benim de birazcık kafam karıştı birşey de diyemedim. Yaş tashihi yapılacak küçük evde doğmuş ve tashih yapılacak doğum yılına dair de raporlar müspet çıktı. Şu an tanıkların çok önemli olduğuna inanıyorum fakat tanık olarak küçüğün teyzesini ve anneannesini gösterecektik ama bu konuda çelişkiye düştük. Acaba kalem müdürünün böyle bir açıklama yapmasının dayanağı hukuki değilde o adliyedeki bu tür davalara bakacak olan hakim yada hakimlerin, bu tür davalarda ve tanıklarla ilgili bu gibi durumlarda nasıl karar verdiklerine dair önceki duyum ve deneyimlerden kaynaklanan tamamen öznel görüşümüdür?
Teşekkür ederim...
Çocuğun yaşını yakınlarından çok yabancılarmı bilirmiş valla ben ilk defa duyuyorum. Yanıltmak da istemem.
Teşekkür ediyorum sayın av. Engin OĞUZ. Ben de mevzuat olarak küçük bir araştırma yaptım sizin söylediklerinizi doğruluyor. Ben en iyisi bu kalem müdürüne bizzat gideyim ve bu yönlendirmesinin nedenini ve teşkil ettiği dayanağı kendinden öğreneyim.
Buraya da yazarsanız iyi olur belki yeni bir yaşımıza daha gireriz. :)
Kalem müdürü ile görüşmemin sonucunu buraya yazacağım.
teşekkür ederim...
Kalem müdürü kafadan sallamış. Çocuğun doğduğu tarihi elbette yakınları bilecek. Bundan doğal olabilir..?
Kalem müdürü ile görüştüm. ilk başta tanıkların teyze hala olamayacağının nedeni olarak hakimin yakın akraba tanıkları yeminsiz dinleyeceğini ve yemin ettirilen tanık mı daha güvenilir yoksa yemin ettirilmeden dinlenilen tanık mı daha güvenilir diye komik bir soru sordu :) ardındanda ekledi elbetteki yemin eden tanık daha güvenilirdir diye :) bende cevap verdim zaten dedim yemin ettirilmemesinin sebebi güvenilir olmasıdır. Öyle deyince afalladı ya bakın dedi ben hakimimi tanıyorum böyle bir durumda başka tanık bulamadınız mı diye tepki veriyor sonuçta onun görüşü ve vereceği karar önemli ben o yüzden diyorum dedi.
Yemin etmeseler de "ölümü öp" hakim bey diyebilirler bu da yabana atılır bi söz değil yani :)