Ödenmeyen Fazla Çalışma - ispat

Yaklaşık 9 aydır bir işletmede muhasebe işi ile alakalı çalışıyorum. Haftalık 66-72 saat arası çalışmaktayız. İşvereneimizi çalışma saatleri hususunda bir kez uyarmamıza karşın ne ücretlerde ne saatlerde bir düzenlemeye gidilmedi. İnanın hayatımız neredeyse tamamen işten eve evden işe döngüsüne girdi. Hiç bir sosyal etkinliğimiz yok. (bu uygulamaya maruz kalan çalışan sayısı : 6 kişi. Zaten toplamda da 6 kişi beraber çalışıyoruz. 2 Kişide şehir dışında yerleşik çalışıyor.) Şimdi bir iş bulup işyerinden ayrılmayı planlıyorum ve hakkım olan fazla çalışmışlıklarımı talep etmek istiyorum. Elimde kanıt olarak çıkış saatlerimizi -tam olarak olmasada- yansıtan muhtelif günlerde geç saatlerde (19:30-20:00 arası) kesilmiş üzerinde işlem saati yazan fatura numaraları var. İş teftiş kuruluna dilekçe vermem halinde iş müfettişlerinin giriş çıkış saatlerini gözlemleme gibi bir çalışması olabilir mi? Şahit istemeleri durumunda şahitlerin niteliği ne olursa etkili olur (iş arkadaşı, çevre esnaf, sosyal arkadaş, aile, vs.)(giriş çıkışlarımızda herhangi bir imza, kart basma vs. bulunmamamakta) Süreç sonucunda hakkımı alabilirmiyim ? Fazla çalışmışlıklarımı alamamak haklı fesih hakkını veririmi bana dolayısıyla ihbar süresi/tazminatı alabilirmiyim. Bu konuda bana yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum. Şimdiden teşekkürlerimi sunar, İyi çalışmalar dilerim.

Re: Ödenmeyen Fazla Çalışma - ispat

Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtlan, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları, delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın bu tür yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların dinletmiş oldukları tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir.İşyerinde çalışma düzenini bilmeyen ve bilmesi mümkün olmayan tanıkların anlatımlarına değer verilmez.

Alıntı:

skent rumuzlu üyeden alıntı

Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtlan, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları, delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın bu tür yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların dinletmiş oldukları tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir.İşyerinde çalışma düzenini bilmeyen ve bilmesi mümkün olmayan tanıkların anlatımlarına değer verilmez.

Çalışma saatlerimiz 8:30-19:30 günlük hesaptan 18:30 dan sonrasını fazla çalışma sayarsak 18:30 dan sonra herhangi bir saatte/saatlerde kesilmiş üzerlerinde işlem saati (faturanın kesildiği saat) yazan bilgisayar çıktısı halinde faturalar var. Bu faturalar en erken 19:30 da paydos ettiğimiz iddiamızı kanıtlamaya yardımcı olur mu?

Benimde benzer sorununm var. Fazla mesai yapılacağı/yapıldığı MS outlook mesajları ile iletilmiş/belirtilmiş. MS Outlook mesajları delil olarak geçerli midir? Yoksa kağıt üzerinde olması mı delil olarak geçerli kılar?

Digital ortamda tutulan kayıtlar delil niteliği taşır. Ancak kayıtların işyeri ile ilgisini kanıtlayabilir misiniz? Üstinde durmanız gereken husus  budur.

Tabi ki kanıtlanabilir. Mesajların kimden geldiği, ne zaman geldiği outlook tarafından belrtiliyor. Bunlardan önem arz edenleri kendi e-postama atıyorum. Tüm outlook arşivini alıp kendim için yedekleyip evdeki bilgisayarıma aktarıyorum.

Alıntı:

hatser rumuzlu üyeden alıntı

Çalışma saatlerimiz 8:30-19:30 günlük hesaptan 18:30 dan sonrasını fazla çalışma sayarsak 18:30 dan sonra herhangi bir saatte/saatlerde kesilmiş üzerlerinde işlem saati (faturanın kesildiği saat) yazan bilgisayar çıktısı halinde faturalar var. Bu faturalar en erken 19:30 da paydos ettiğimiz iddiamızı kanıtlamaya yardımcı olur mu?

?????????????

Alıntı:

hakangemini rumuzlu üyeden alıntı

Tabi ki kanıtlanabilir. Mesajların kimden geldiği, ne zaman geldiği outlook tarafından belrtiliyor. Bunlardan önem arz edenleri kendi e-postama atıyorum. Tüm outlook arşivini alıp kendim için yedekleyip evdeki bilgisayarıma aktarıyorum.

Bu durumda elinizdeki kanıtlar tanık göstermenizi gerektirmeyecek nitelikte denilebilir. Elinizdeki kanıtlara dayanarak işlem başlatmanız lehinize olur. Elbette  bir avukattan hukuki destek almanız kesin sonuç almanızda etkili olacaktır.

Alıntı:

hatser rumuzlu üyeden alıntı

?????????????

??????????

?????