Eşin babadan gelen miras üzerindeki payı
Danışmak istediğim bir konu var. Bana, kardeşlerime ve anneme babam vefat ettikten sonra kalan miras arsa üzerine kat karşılığı bina yaptırdık. Bu binadan tapusu dördümüzün üzerine olacak şekilde iki daire aldık. Şimdi bu dairelerden birini satmak istiyoruz. Ama alacak kişinin kredi çekeceği banka, krediyi vermek için bizlerden ve eşlerimizden muvafakatname şeklinde imza istiyor. Abim eşiyle boşanma safhasında ve ayrı yaşıyor. Eşi bu yüzden bu imzayı vermek istemiyor ve doğal olarak bizde sattığımız evin parasını alamıyoruz. Benim sorum şu;
1.Eşler, babadan bizlere intikal eden mallara ortakmıdır. Bu mallar edinilmiş mal olarakmı geçiyor. Yoksa kişisel mal olarakmı geçiyor.
2.Bankanın evi alan kişiye kredi kullandırmasında bizden böyle bir şey talep etmesi doğrumudur.
Re: Eşin babadan gelen miras üzerindeki payı
bana cevap verebilecek kimse yokmu
Miras kalan malda eş hak iddia edemese de miras kalan arsada kar karşılığı yapılan binada hak iddiası haklıdır kanaatindeyim.
Banka güvence için bir takım şart ileri sürebilir yapacak bir şey yoktur.
Ama bankadan kredi çeken biz değiliz. Biz evi satanız. Banka bu teminatını kredi kullanana uygulaması gerekmiyormu. Sonuçta benim banka ile hiç bir ilişkim yok.
Tapuyla ilgili bir sorun varsa isteyebiliyor banka. Kat mülkiyeti yok anladığım kadarıyla kat irtifakı,toprak tapusu olunca ileride satışta bir zorluk olmasın diye garantilemek istiyor banka kanaatimce.
evet kat mülkiyeti var. ama bana bankanın bunu bizden istemesi biraz saçma geldi. ve maalesef abimin eşinide bu konuda ikna edemedik. sadece abime anlaşmalı boşanmayı kabul edip avukata dilekçe verirseniz imzalarım diyor. birde başka iki bankayla görüştük, kendilerinin böyle bir şey istemediğini söylediler. bankalar arası bu farklılık da biraz garibime gitti. sanki herkez kanunu kendi yorumladığı şekilde uyguluyor.