Tekrar evlenme ve maaş konusu
3 yıl önce anlaşmalı boşanma ile ayrılan çift tekrar evlenmek istemektedirler. İkiside SGK dan emekli. Evlendikleri taktirde eşlerden birinin vefat etmesi durumunda kalan eş, kocasının veya hanımının maaşını alabilirmi.? Bunun için yasada şu kadar zaman evli kalmak durumundalar gibi bir düzenleme varmı.? Benim bildiğim kadın vefat halinde kocasının maaşını almaya hak kazanıyor, bu durum koca içinde geçerlimidir.? İkisininde aynı kurumdan emekli olması durumu değiştirirmi.? Teşekkürler.
Re: Tekrar evlenme ve maaş konusu
Teşekkür ederim Sayın Emrah Bey. Merak ettiğim konu 5510 sayılı kanun ile herhangi bir değişiklik olmuşmudur.?
Alıntı:
alexander1972 rumuzlu üyeden alıntı
3 yıl önce anlaşmalı boşanma ile ayrılan çift tekrar evlenmek istemektedirler. İkiside SGK dan emekli. Evlendikleri taktirde eşlerden birinin vefat etmesi durumunda kalan eş, kocasının veya hanımının maaşını alabilirmi.? Bunun için yasada şu kadar zaman evli kalmak durumundalar gibi bir düzenleme varmı.? Benim bildiğim vefat halinde kadın kocasının maaşını almaya hak kazanıyor, bu durum koca içinde geçerlimidir.? İkisininde aynı kurumdan emekli olması durumu değiştirirmi.? Birde bağlanacak maaş oranı nedir.? Teşekkürler.
5510 sayılı kanuna göre yukarıda açıklamış olduğum olayı değerlendirmenizi rica ediyorum.
Ayrıca bir sorum daha olacak ;
İki kız kardeş var. Biri SSK emeklisi, diğerinin bir sosyal güvencesi yok ve babasından kalan dul ve yetim maaşını alıyor. SSK emeklisi olan kız kardeş SGK na başvursa babasının kalan maaşından pay alabilirmi.?
Alıntı:
5510 sayılı kanuna göre yukarıda açıklamış olduğum olayı değerlendirmenizi rica ediyorum.
Ayrıca bir sorum daha olacak ;
İki kız kardeş var. Biri SSK emeklisi, diğerinin bir sosyal güvencesi yok ve babasından kalan dul ve yetim maaşını alıyor. SSK emeklisi olan kız kardeş SGK na başvursa babasının kalan maaşından pay alabilirmi.?
Merhabalar,
Her iki sorunuzun da, yanıtı, 5510 sayılı Kanunun'un 34. maddesinde geçmektedir...
Dul eşe, her halukarda ölen eşinden dolayı ölüm aylığı kapsamında dul aylığı bağlanır. Aylık bağlanacak olan eşin, çalışması, çalışmasından dolayı aylık ve gelir alması veya kendinden başka aylığı paylaşacak hak sahibi olması durumunda ise %50 oranında aylık bağlanır..
Çocuklar için ise, yetim aylığı alabilmelerinde, öncelikle çocukların sosyal güvenlik kapsamında çalışmıyor olmaları, kendi çalışmalarından dolayı gelir ve aylık almamaları gerekir...
Son bir sorum olacak, cevap için şimdiden teşekkür ederim ;
SSK gün sayısını doldurmuş yaşını bekleyen fakat SSK lı olarak çalışmayan kocanın eşi kocasının üzerinden sağlık hizmeti alabilirmi.? Kadın çalışmıyor.
Alıntı:
SSK gün sayısını doldurmuş yaşını bekleyen fakat SSK lı olarak çalışmayan kocanın eşi kocasının üzerinden sağlık hizmeti alabilirmi.? Kadın çalışmıyor.
Cevap veren olursa çok memnun olacağım.
SSK emeklisi olan kız kardeş babasından yetim maaşı almak isterse yetim maaşını alır fakat kendi emekli maaşı kesilir. BU durumda doğru tercih hangi maaş fazla ise onun tercih edilmesidir.
Alıntı:
Cevap için şimdiden teşekkürler.
Cevap rica ediyorum lütfen.