İşten Ayrılma Caydırıcı Tazminat
Merhaba,
1,5 yıldır çalıştığım şirketten ayrılmak istiyorum. Bu isteğim şirket tarafından kabul görülmedi ve sözleşmeyi (24. ve 25. maddeler hariç)tek taraflı fesh etmem halinde sözleşmede yer alan bir maddeden ötürü 56.000 TL'lik tazminat davası açacaklarını söylediler. O maddeye göre şirkette en az 3 sene çalışmam gerekiyor. Şirketin bu ısrarının sebebi ise devam etmekte olan bir Ar-Ge projesi.
Şirketten ayrılma sebebim akademik kariyerime devam etmek ve yurtdışında doktora yapmak. Şuan şirketten ne maaş, ne de izin haklarımı istiyorum. Sadece en kısa süre içinde ayrılmak istiyorum.
Sözleşmemi ne şekilde bitirmeliyim? İhbar süresine uygun biçimde ihbarname vererek mi? Ki böyle olursa sözleşmeyi tek taraflı fesh etmiş ve işverene dava yolunu açmış olacağım. Davada 17.maddeye uygun davrandığım, akademik kariyerime devam etmek istediğim ve sözleşmeyi imzalarken mağdur ve muhtaç taraf olduğum için avantajlarım olur mu?
Devamsızlık yaparak 25. maddeden kovulma yoluna gidersem de yine işverenin, yaptığım devamsızlığı neden gösterip mağdur taraf olarak dava açabileceğini düşünüyorum.
Hangi yolu izlersem ne tip avantajlarımın ve dezavantajlarımın olacağını iletebilirseniz çok sevineceğim.
Şimdiden teşekkürler.
Re: İşten Ayrılma Caydırıcı Tazminat
Kariyerinizi geliştirme isteğiniz,cezai şarttan kurtulmanıza imkan tanımaz.
Ancak cezai şart her iki taraf için de düzenlenmemişse geçerliliği olmayacaktır.
Yani sözleşmede sadece sizin ödeyeceğiniz cezai şart tanımlanmışsa , sizi sıkıntıya sokmayacak bir maddedir o.
Öncelikle çok teşekkür ederim cevabınız için.
Tazminat maddesi karşılıklı olarak düzenlenmiş yani beni sıkıntıya sokacak bir madde. Şirketle uzlaşamadığım takdirde ilk mesajımda belirtilen yollardan hangisini kullanmalıyım?
Devamsızlık ile sözleşmemi fesh ettirsem bile mağduriyetlerini ispat edip 56.000 TL'lik tazminatı alabilirler mi? Yoksa tazminatta ciddi bir indirim söz konusu mudur?
Sözleşmem süresiz, süresiz bir sözleşmede bu tür bir süre sınırlaması ve bu kadar büyük miktarda bir tazminat hukuktaki "hakkaniyet" ilkelerine aykırı olabilir mi?
Olası bir davada hakimin ne yönde karar vereceğini düşünüyorsunuz?
Teşekkürler, saygılar.
Olası bir davada, karşılıklı düzenlenmiş bir cezai şart madesi muhtemelen geçerli kabul edilecek, ücretiniz,çalışma süreniz,işin niteliği,vs. gibi durumlar da değerlendirilerek bir cezai tazminat ödemenize karar verilecektir.
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.